tisdag 28 juni 2016

Provrör

Idag fick jag paket levererat till Maxi. Jag hämtade det på hemvägen och det innehöll 10 st provrör.
En kollega till mig rotar sticklingar i provrör och det tyckte jag lät som en jättebra idé. I Karlstad och Kristinehamn är det svårt att få tag i provrör så jag skickade efter på nätet.

Jag byggde en provrörshållare av blindbottenskivor men den blev inte riktigt som jag tänkte. Jag tänkte nog rätt men gjorde fel men den duger ändå.

Jag började med att göra två identiska plattor med hål i. 10 hål eftersom jag har 10 provrör.
Dessa två plattor skulle jag tillverka en låda runtom så det blev mörkt därinne. När jag gjorde själva lådan tänkte jag fel så det kommer inte att bli mörkt. Plattorna kommer inte sluta tätt mot lådväggarna. Det är i alla fall bättre än jag haft det förut när jag försökt rota i dricksglas.

Som man ser har jag utrymme mellan lådans väggar och plattorna med hål. Det var tänkt att plattorna skulle funka som lock till lådan.
Så nu blev det så här.
Här har jag satt i provrören.

Jag tog sju hibiskussticklingar. Jag har lovat min kusin Marita en rotad stickling från mormors underbara hibiskus men förra gången jag tog sticklingar misslyckades jag med rotningen.
Här ligger sticklingarna. En påse rotningshormon till vänster som jag doppar sticklingarna i innan de går ner i provröret. Jag tar bort en massa blad innan jag sätter dem på rotning. De får det jobbigt att hålla celltrycket uppe när de inte har några rötter till att börja med. Då slokar de och fungerar dåligt.

Jag har till och med halverat blad som man kan se på några sticklingar med stora blad.

Här sitter de i provrören. Nu är det bara att vänta. En vecka? Kanske två eller tre? Jag håller koll och byter vatten då och då.

Inga kommentarer: