tisdag 14 juni 2016

Unboxing new Hoya cuttings

Ni som har tonårsbarn är möjligen bekanta med begreppet "Unboxing". När Felix väntade på leveransen av Xbox One visste han redan hur man öppnade originalförpackningen det låg i. Han kommenterade hela tiden processen när han sedan själv öppnade kartongen.
-Här ska det ligga en sådan och bruksanvisningen ska ligga där o s v. -Den här skyddsplasten tar man bort så här. Han visste t o m nästan hur frigoliten luktade. Det finns nämligen en massa "Unboxing-filmer" på YouTube. Folk lägger upp filmer på hur dom avemballerar saker. Ofta hemelektronik förstås. Om man inte orkar vänta på att paketet ska komma kan man alltså gå in på YouTube och gotta sig åt paketöppnandet i förväg.

Det är något speciellt med att vänta på saker man beställt. Nu hade jag beställt orotade Hoyasticklingar från företaget Plantanica. Här följer en "Unboxing-bildserie" på uppackningen.
Kartongen.
Kartongen öppnad.
Tidningspapper borttaget och där ligger sticklingarna i ett bollhav av frigolitchips.
Här ligger sticklingarna. På varje stickling finns en namnetikett fasttejpad. Den spetsiga delen av etiketten pekar mot änden som ska rotas. Det kan vara svårt att förstå vad som är upp och ner på en del Hoyor. Den rotar sig säkert ändå men kommer i så fall att leva sitt liv stående på huvudet.

Nu började arbetet med att ge sticklingarna möjlighet att rota sig. Jag har små plastpåsar som jag fyller med något för plantorna att rota sig i.
Den här gången ska jag ta vitmossa (Sphagnum) som jag plockat på en myr i skogen. Jag brukar använda vermiculite men denna gång tänkte jag prova vitmossa. Jag blötte vitmossan och stoppade ner den i den lilla påsen och stack ner stammen som ska få rötter.
Sedan försluter jag med en gummisnodd.
Till sist lägger jag sticklingen i en större påse tillsammans med etiketten. Det blir som ett litet privat växthus för varje stickling.

Nu ska de ligga så här några veckor. En del sorter får rötter snabbt medan andra tar längre tid på sig. Jag kommer att öppna och kolla om ca två veckor och plantera de i jord som då fått rötter.

Nog om Hoyor nu.

När jag kom hem idag satte jag igång vattenspridaren och vattnade grässådden. I övrigt blir det inget trädgårdsarbete eller bygge ikväll. Jag kanske toppar tomatplantorna eftersom de når taket i växthuset snart. Jag måste googla för att se om man ska göra det överhuvudtaget.

2 kommentarer:

Lars G sa...

Är du så modern, att du "unboxar"?

Eddie sa...

Jajamen! Inspirerad av Felix.