måndag 25 juli 2016

Fågelspaning i kapellet

Igår kom det ett antal tornseglare på låg höjd mellan kapellet och uthuset. Det har jag aldrig sett förut. De ses ju alltid som små bumeranger högt uppe i skyn. Jag misstänkte någon delikat svärmning av någon insekt som lockat ner dem i marknivå, men jag såg inga flygmyror eller liknande.

Vad gäller fågelsång i kapellet är det tyst nu. De som sjöng så vackert alldeles nyligen har sjungit klart för i år. Nu hör jag bara nötväckans provocerande tjipp och rödhakens försiktiga mumlande. Rödhakens vackra strofer har bytts mot lite tvekande halvljud. Idag hörde jag också en föraning av hösten med nötskrikans hesa skrän.

Igår när jag låg och flämtade under takfläktarna i prediksalen hörde jag en duns mot ett fönster. Jag for upp och hann se en flaxande skugga som försvann. Jag kollade baksidan men hittade ingen skadad fågel. Något hade flugit in i rutan härnere.

Imorse när jag satt och kollade nyheterna på övervåningen small det till i rutan däruppe. Jag flög ner för trappan och kollade trädgården igen. Ingen skadad fågel. Men det var oroligt för fåglarna. Det märkte jag. De flög av och an och verkade skärrade.

Jag började misstänka att det är någon rovfågel som jagar runt kapellet. De tilltänkta offren flyr i panik och försöker undkomma genom att flyga in i gluggar i vegetationen. Alltså mina fönster som de troligen upplever som gluggar. När jag satt i trädgården nu efter jobbet såg jag en sparvhök som flög ljudlöst två meter ovanför marken utefter Karlsbergsvägen. Det är alltså han som spökar här nu.

Jag tog tag i den förhatliga jordhögen på baksidan och försökte sprida ut ytterligare jord på grusplanen på baksidan.
Högen är omöjlig att hantera. Det går inte att gräva i den eftersom den är full av stenar, rötter och ruttna grästuvor. Jag får liksom bryta isär högen med spaden och lasta det på skottkärran. De största stenarna och rötterna tar jag bort direkt på skottkärran. Det ligger en hög med sådant till höger om högen. Sedan tippar jag lasset där det ska vara. Så håller jag på så länge jag orkar men jag hatar och ångrar den där högen. Det hade varit bättre om grävaren lastat den också och jag hade köpt motsvarande mängd ordentlig matjord och sluppit denna tidsödande sortering. När lasset är tippat på plats krävs omfattande krattning för att få till det någorlunda. Fortfarande under krattningen plockar jag sten och rötter. Bu!

Här har jag spridit några kvadratmeter jord till. Jag vattnade sedan. Vattnade det ursprungliga, det nyuppkonma, det nysådda och det nyanlagda som ännu inte fått gräsfrön. Jag ska kratta det lite till när det torkat innan jag sår. Man ser tre stadier på bilden. Det mest etablerade närmast.

Men, men. Jag mal ner den där högen till slut och sprider den i trädgården. Jag måste ändå beställa matjord för att få ordning på hela trädgården. Inte riktigt så mycket som om jag inte hade haft "högen" men ändå.


Det åskar i fjärran nu och det kom en behövlig regnskur nyss men det blev inte tillräckligt för det gröna.

Inga kommentarer: