fredag 22 juli 2016

Värme och örtsalt

Sista jobbdagen denna vecka. Jag jobbar en vecka till och sedan tar jag tre veckors semester till.

När jag kom från jobbet satte jag mig i bilen och åkte till Ulvsby, norr om Karlstad och köpte två begagnade fönster som jag ska sätta in i uthuset. Snickaren hade förmedlat affären. Det var en kollega till honom som sålde.
Jag ska måla dem vita sedan. De är lika stora men det ser konstigt ut på bilden.

Det var lite för varmt för kroppsarbete så jag satte mig och drack öl på baksidan istället. Jag har ju odlat libbsticka för att tillverka ett eget örtsalt. Plötsligt fick jag en idé att göra örtsalt på något annat för att testa lite.
Det kommer att bli ett citrontimjansalt av denna röra hoppas jag. Jag insåg att det är svårt att finfördela bladen. Jag hällde på salt och knosade sönder bladen så gott jag kunde mellan nyporna men de små bladen behöll till största delen sitt utseende. Röran blev dock saftigare och jag funderade på hur jag ska kunna finfördela bladen ytterligare. Jag provade med en mortelstöt men det gick inte det heller. Jag tillsatte då lite vatten och körde med mixerstaven. Det gick inte alls eftersom det var för liten mängd blad. Det som ändå bearbetades av knivarna såg jag knappt någon skillnad på. Jag strök ut röran på en assiett att torka. Jag får se hur det ter sig när det är torrt. Det kanske går att smula sönder bladen mellan fingrarna lite när man ska äta det. Citrontimjansalt. Inte vet jag hur det kommer att smaka. Det kanske blir en hit. Eller inte. Jag får googla på hur folk gör eget örtsalt.

Jag tog sedan några närbilder på det som blommar hos mig nu. Några översiktsbilder är inte värt att ta eftersom det börjar se så skräpigt ut i rabatterna.
Här är det som inköptes som krollilja på trädgårdsmässan i våras. Snarare tigerlija, va? Usch. Vulgär och gräll.
En daglilja som är ganska vacker i alla fall.
Klematis 1.
Klematis 2.
Jätteverbena.
Jättemalva. Lite hibiskuslik.

Tja. Jag gillar ju lila och då blir det ju så här.

Imorgon ska jag försöka komma igång tidigt innan det blir för varmt. Imorgon blir det snickring igen.

Inga kommentarer: