söndag 3 juli 2016

Plåttak

Imorse åkte taket på på uthuset. Snickarn var här och hjälpte mig. Hjälpte mig, förresten... Det är snarare jag som hjälper honom när han är här och gör en insats.

När han åkt hem (kl 09:00) sågade jag takfötterna så att en sextumsbräda ska kunna spikas dit som fotbräda. Sedan plockade jag in alla saker eftersom regn hotade söderifrån. Jag måste ha gått en massa trädgårdsvarv efter det för nästa händelse jag minns från arbetsdagen är att jag åkte upp till mannen i skogen och hämtade virke. Det måste varit runt lunch för jag åt benfri kotlett med coleslaw innan jag åkte.

När jag kom hem lastade jag av virket och lade upp det på pallen som plåtarna levererades på. Sedan började jag att brädfodra på baksidan. Jag har längtat efter att få spika som man gjorde förr. Fyrtum-galv spikade jag underbrädorna med. Entum-sex. Den nedre änden på brädorna snedsågar jag lite så den får en droppnäsa. Snickaren har lärt mig det. Bara några grader men ändå så droppar ska bli hängandes på droppnäsan och trilla ner på marken istället för att sugas upp av ändträet. När jag sågat en bräda ställer jag den i en plastbytta med linolja också så ändträet får suga upp lite. På det viset mättar jag träänden med olja så att vatten inte ska sugas upp.
Jag brädfodrade på och kom en bit. Närmare bestämt fram till vedskjulen. Där ska jag ha entum-fem istället har jag tänkt.

Jag blev helt slut i kroppen efter spikningen och avvecklade arbetsplatsen och täckte det hämtade virket med en takplåt som blev över. En trädgårdsplatta av betong som tyngd om det börjar blåsa. Hoppas vikten räcker.
Det blev alltså en hel plåt över. Jag vet inte hur jag räknat när jag beställt. Den kommer att gå åt när jag lägger om resten av taket. Den befintliga plåten är rostig och sjunger nog på sista versen. Jag får se om jag gör det i år.

Ikväll har jag planterat sex Hoyor som legat på rotning i nästan tre veckor.
Jag har inga mer ytterkrukor just nu så de får stå på ett zinkbleck så länge.

Nu blir det musik här i kapellet resten av kvällen. Jag måste ju spela lite för hoyorna också.

Inga kommentarer: