måndag 11 juli 2016

Tryckande inlandsvärme i östeuropa

Innan vi lade oss igår kväll konstaterade vi att jag glömt lägga ner tandborste och tandkräm så tandhygienen fick anstå denna kväll. Imorse gick jag till ett närliggande Tesco och köpte det vi behövde. Klockan var då 7 och Felix valde att slappa på rummet under tiden. Efter en helt OK frukost på hotellet (Hotel Perla) så gav vi oss ut på dagens äventyr. Vi skulle åka bergbana upp till utsiktstornet på andra sidan Moldau på berget Petrin.
Vacker rabatt med jätteverbenor och fjärilar.

Vi promenerade från hotellet dit och åkte upp till toppen.
Här sitter Felix och väntar på att bergbanan ska avgå. Man åkte med ryggen uppåt och det kändes konstigt men det var förstås för att utsikten skulle bli bra utöver staden.
Väl där gick vi upp i utsiktstornet och fick en fantastisk vy över staden och dess omgivningar.
 Karlsbron.Utsiktstornet är en kopia av Eiffeltornet i skala 1:5 men dess utsiktsplattform ligger på samma höjd över havet som den på det riktiga Eiffeltornet. Detta tack vara att Petrintornet ligger på en kulle förstås. Vi gick sedan till nästa kulle där Pragborgen ligger.
Sådana här bilar kunde ses av och till på olika ställen i staden idag. De duschade vatten på torgen så folk kunde svalka sig. Vi gjorde det senare på kvällen och det var behövligt. Gammal som ung gick igenom det duschande vattnet för att få svalka. Det var 33 grader i skuggan idag.
 Felix agerar staty i en tom nisch på väg ner från borgen.
 Underbar trappa på väg ner mot Karlsbron.
Jättevacker balkong.

Det är ett fantastiskt väder idag också. En fullständigt bedövande värme som gör att allt blir trögt och att det går åt mycket vatten. Vi gick någon runda bland turistkvarteren runt borgen och gick sedan ner över Karlsbron igen tillbaka till hemsidan av staden. Hungern började göra sig lite påmind och vi tog en varsin pizzaslice på vägen. Vi hade planerat att äta amerikansk mat på kvällen och vågade inte äta för mycket. Vid det här laget var vi helt slut både Felix och jag. Slut av att ha gått ca 9 km (enligt iPhoneappen) började vi söka oss till hotellet för en stunds vila.
På hemvägen tog jag en cappucino och Felix drack hemgjord lemonad.

Vi slappade på rummet en stund och gav oss sedan ut på en random-promenad utan mål i värmen. Vi fick gå in i gallerior för att kyla ner oss ibland bland air-conditionerade butiker. Återigen landade vi på hotellet för en stunds avkoppling innan kvällens äventyr. Vi skulle till en amerikansk restaurang som hette "Bad Jeff's". Jag tänkte Felix skulle få prova riktiga Hot-wings bl a.
Felix med Buffalo hot-wings. De smakade precis som de gör i New York. Tillbehör blue-cheese-sås med selleristjälkar och morotsstavar. Precis som det ska vara. Felix himlade med ögonen av lycka!
Sedan kom huvudrätten in. Ribs, brisket, coleslaw och pommesskruvar. Ett majsbröd bakat med jalapeno därtill.

När vi var proppmätta tog vi tunnelbanan hem igen och mellanlandade på en uteservering så jag fick en Pilsner Urquell till. Kl 20 landade vi i varsin säng för slappning resten av den vakna måndagen.
Jag hade laddat upp med en sexpack inför hemmakvällen. Felix dricker "Kofola". En tjeckisk gammal variant av Coca-cola. Tyvärr för inte livsmedelsbutikerna "Norrlands guld" här i Tjeckien så jag fick hålla tillgodo med Pilsner Urquell.

Enligt iPhoneappen blev det 18,65 km idag. 32 000 steg.

Inga kommentarer: