söndag 31 juli 2016

Virkesstället

Redan när jag planerade mitt uthusbygge hade jag helt klart för mig vad den nya delen skulle innehålla och vilka funktioner bygget skulle ha. En varm del där jag kan förvara målarfärg, elverktyg, trycksaker, gammal kär hemelektronik och eventuellt lite kläder. Jag skulle ha två vedskjul och ett förråd för cyklar och gräsklippare. Det skulle också finnas ett virkesställ för överblivet virke som det skulle smärta att köra till tippen eller såga upp till ved.

Redan tidigt under projektet kunde jag färdigställa ett vedskjul. Det kändes som ett etappmål och jag fyllde det med ved direkt. Jag kände mig jättenöjd då. Idag var det dags för ett etappmål igen. Virkesstället.

Jag åt frukost i lugn och ro. Kokade ägg. Drack kaffe och tittade lite på nyheterna. Jag ville liksom dra ut lite på dagens arbete. Som när man var liten och ville vänta med att öppna julklappar för det var underbart att gå om kring med en förväntan.

I sakta mak satte jag på mig arbetskläder, tog ut såg och lindade ut elkabel till sågen. Plockade ut de verktyg jag skulle komma att behöva. Sedan skred jag till verket

Jag mätte ut var betongplattorna skulle ligga och jämnade till marken. Sedan skar jag till tjärpappsbitar som de tryckade reglarna skulle stå på på betongplattan. Därefter sågade jag den första regeln, lät den stå en stund i en blandning av linolja och balsamterpentin och satte upp den.
Virkesstället var således påbörjat.

Sakta men säkert började konstruktionen ta form.
Och till slut blev det klart.
Sedan återstod det lite tråkiga arbetet att ta isär de två virkeshögarna jag hade för att försöka sortera upp virket i det nya stället.
Till slut var det också klart och jag kunde konstatera att det blev riktigt bra. Fin överblick över vad jag har för virke och vad jag behöver härnäst. Förhoppningsvis är virkesstället tomt när jag är färdig med uthuset. Det är absolut inte meningen att jag alltid ska ha virke hemma. Stället är till för rester och förvaring av virke under pågående projekt.

Innan jag gick in för kvällen målade jag det sista på framsidan. Solen ligger på där hela dagen så jag skulle inte kunna göra det imorgon förmiddag. Den norra gaveln kan jag däremot måla imorgon framåt lunch när solen smugit runt hörnet.

Inga kommentarer: