onsdag 27 juli 2016

Framåt, framåt!

Efter jobbet gjorde jag klart hela framsidan för rödmålning så när som på några brädor där min ställning sitter.
Sedan sågade jag 16 lockbrädor till baksidan, lät dessa stå i en blandning av linolja och balsamterpentin innan jag satte upp dem.
Nydoppade och liggande på tork.
Här sitter de nu äntligen. Halva baksidan klar.

Nu har jag en del att rödmåla när jag öppnar burken med Falurödfärg nästa gång. Jag vill gärna få med så mycket som möjligt i varje rödmålningsansträngning. Det är så fruktansvärt tråkigt att göra ren rödfärgspenslarna.

Jag börjar drömma om dörrarna till vedskjulen. De ska byggas med gles panel så att de ljumma sommarvindarna kan föra bort dunstande fukt från veden. Den är visserligen torr när jag lägger in den men det känns ändå bra att inte stänga in fukt i vedskjulen

Dörrarna ska vara 80 cm breda och här har jag lagt ut sextumsbrädor, femtum och fyrtum så det mäter ca 80 cm.
Jag tror jag kommer att välja att bygga dörrar av femtum (den i mitten). Det blir snyggt och det lämnar bra glipor för sommarvinden.

När jag gick in i kapellet för kvällen fick jag ett hoyaryck. Jag tog sticklingar från mina egna plantor för att få kraftigare krukväxter. Ibland har jag bara en stackars stängel som hänger ut över en krukkant. Det blir bättre om det blir åtminstone två stänglar som klättrar över kanten åt varsitt håll. Själva hoyan blir maffigare då förstås.
Här är kvällens arbetsplats för hoyaförmering. Hoya vitellnoides till vänster. Vermiculite, plastpåsar, fyllda med vermiculite och vatten, sax, vatten och större plastpåsar att lägga sticklingen i som i ett litet privat växthus. Jag skriver också etiketter och lägger i påsarna annars är det omöjligt att begripa vad som är vad.

Jag tog också några sticklingar som jag kan avvara. Jag ska på ett möte i Väse den 13 augusti annonserad i svenska hoyasällskapets tidskrift, Hoyatelegrafen, och där kanske jag kan byta till mig några som jag inte har sedan tidigare. Jag kanske tar med någon rotad hibiskusstickling också.

På tal om hibiskus! Jag fick en ny sort med posten idag. Ett Traderaköp. En ljusrosa hibiskus. Det har jag inte förut.

Inga kommentarer: