torsdag 18 augusti 2016

Dörr

Körde Felix till Smedby imorse så han fick utgå därifrån när han skulle till skolan. När jag kom hem målade jag färdigfärg på fönstren och dörren en första gång. Vädret såg osäkert ut men det sprack upp mer och mer. Till slut var jag tvungen att gå in och byta till de korta arbetsbyxorna.

När jag målat satte jag mig och tittade och tänkte. Jag hade en besvärande känsla av att gaveldörren stod näst på tur att färdigställa. Jag hade verkligen ingen lust med en dörr till. Den första dörren jag gjorde var lite spännande. Den andra var inte alls spännande utan skulle bara tillverkas. Den tredje dörren tog emot på riktigt.

Det var bara att bita ihop. Jag samlade ihop virke till stommen och åkte upp till mannen i skogen för att få reglarna kluvna på samma sätt som vid tillverkningen av de andra två dörrarna. När jag kom hem igen limmade jag ihop dem. Sedan var det bara att mäta och tänka, mäta och tänka, göra och kontrollmäta. Sakta men säkert började dörrbladet ta form. Sedan ska gångjärnen passas in på dörrbladet och på motsvarande sätt vid dörrhålet i väggen. När jag skulle hänga på dörrbladet för att prova fungerade det direkt som det skulle. Jag hade tydligen tänkt rätt.

Jag vet inte hur många varv jag har sprungit runt kapellet idag för att bli av med närgångna getingar. De flyger framför ansiktet hela tiden och försöker sätta sig på läpparna. Jag höll på att bli tokig. Jag t o m skrek ibland åt getingjävlarna. Ibland krävs det mer än ett varv runt kapellet för att bli av med en enda enveten geting.

Jag satte på ett beslag så att det ska gå att hålla dörren stängd och en liten nedfällbar stötta på insidan av dörrbladet. Stöttan fäller jag ner med foten när dörren ställs upp. Då blåser den inte igen. Trots att jag var sliten efter att ha varit i solen hela dagen, plockade jag fram trätjäran och tjärade dörren också. När jag satte penseln till dörrbladet började det regna. Ett tunt och glest regn som inte störde nämnvärt trots att jag hade bar överkropp.
När jag var färdig var det dags att hämta Felix igen. Vi åkte och handlade lite och sedan upp till kapellet. Felix fick hjälpa mig att mäta hur långt fotbrädet ska vara som jag ska sätta hängrännekrokarna på. När jag fått måttet kunde jag såga till två brädor. Det blir en skarv längs baksidan eftersom utbygget är ca åtta meter långt.
Jag målade brädorna och lade in dem på tork i uthuset. Imorgon ska Felix få hjälpa mig att sätta upp dem. Sedan ska det bli spännande att sätta upp hängränna och stuprör. Det har jag aldrig gjort förut.

Inga kommentarer: