onsdag 3 augusti 2016

Roslagsmahogny

SMHI hade hotat med regn men det sprack upp och blev en ganska fin dag. Jag tog en tur på morgonen ner till det nyöppnade Karl Hedins byggvaruhus. De hade ännu inte fullt sortiment eftersom de bara smygöppnade idag. Det blir nog bra med två bygghandlare här i stan.

Solen kom fram och jag åkte hem och blandade till "Roslagsmahogny" (trätjära/linolja/balsamterpentin) och strök dörrarna en gång. Blandningen togs upp av det torra virket  direkt. Jag åkte till Beijers en sväng och köpte två dörrhaspar. Jag försökte googla på dörrhaspar idag men gick fullständigt bet eftersom det inte är deras rätta namn. Den rätta benämningen är "kasthake" vilket jag aldrig hört förut.

Mannen i skogen har tillverkat egna "sprintar" som jag tyckte var vackra. Jag bad honom böja till tre sådana åt mig men jag hittar inga beslag att använda dem i.
De som finns har för stor ögla så de tunna sprintarna skulle bara glappa. De beslag som finns är avsedda att sätta hänglås i. "Ledhasp"heter sådana beslag. Se där! Där kom ordet hasp i alla fall.

När jag kom tillbaka hem sken fortfarande solen och dörrarna var helt torra så jag strök dem en gång till. De sög mindre nu men efter några timmar var de nästan helt torra igen. Det blir lite olika från bräda till bräda har jag märkt.
Här är de fortfarande lite våta. Det doftar himmelskt av trätjäran.
De är väldigt vackra om man tittar lite närmare.

Jag fotograferade en broilerhibiskus som gått i blom.
Den är vacker men lite försiktigt blek.

Min Hoya cumingiana som började blomma lite försiktigt igår har delvis slagit ut.
Det är svårt att fotografera hoyor har jag märkt eftersom deras blommor ofta hänger rakt nedåt. Här fick jag ställa krukan högt och ställa ner stativet på den lägsta höjden och ta en bild snett uppåt.

Tänk att något så litet kan dofta så otroligt gott. Tre av åtta blommor har slagit ut. T o m den coola, benhårda snickaren som bara fnyser åt mitt växtintresse tyckte den luktade gott när jag tvingade in honom för att lukta. Det är svårt att förklara vad den doftar. Felix tänkte på nyklippt gräs när han luktade på blomman. Möjligen... men i så fall med ett stort inslag av citrus.

Det är synd att man inte kan fånga dofter och spara som man kan med syn- och ljudintryck. I framtiden kanske...

Det skulle i så fall handla on en apparat som tog upp doftmolekylerna, analyserade dem och satte ihop sådana molekyler och skickade ut när man tryckte på en knapp. För tusen år sedan kanske det var lika ofattbart att man skulle kunna spara sin mormors röst eller en bild på henne. Ännu mer ofattbart att man skulle kunna spara rörliga bilder på henne när hon pratar. Det vore fint om man kunde spela upp minnet av mormor när hon står och steker isterband och också kunna känna lukten i köket.

2 kommentarer:

Per sa...

Håller med. doften av trätjära och falu rödfärg är något av de goaste dofter.

Per

Eddie sa...

Och balsamterpentin.