tisdag 18 oktober 2022

Hög svansföring

Ett underbart uttryck. 


Så här ser det ut i verkligheten när kapelldrottningen malligt går och visar vem som bestämmer i kapellet. Dessutom vänder hon ryggen till av totalt ointresse för sin omgivning. I min värld är det katterna som ägnar sig åt svansföring. Hästar också kanske om vi ser till tamdjuren. Hundarna verkar inte ha samma kontakt med sin svans och bara vevar med den och slår ner saker i sin omgivning när de hoppar runt helt okontrollerat och inte ens själva förstår var de är. De ser alltid ut att fråga sig: "Hur hamnade jag här?". Katter använder den mer som en semafor för att signalera olika saker med. Hundar signalerar glädje med sina svansar så till den milda grad. De viftar så de knappt kan hålla balansen. Och underkastelse genom att sticka in den mellan benen.

Katterna kröker lite subtilt på svanstippen när de paradgår över golvet genom sina domäner. Att "gå på cat-walken" känns igen. Mannekängerna signalerar samma sak som lilla Sivan gör helt naturligt till vardags. Värdighet. Vi övriga "familjemedlemmar" betyder ingenting för katterna. 

Medan hundar med sina ögon hela tiden verkar vilja fråga: "Hur kan jag behaga dig?".

Sivan har förstås järnkoll på sin omgivning oavsett om hon sover eller ej. Alltid på sin vakt. Men när hon mår riktigt skönt verkar hon släppa lite på det. När hon ligger och snarkar lite och ryckdrömmer. Men hon har inte släppt det även om hon ger sken av det. Hon har ändå koll. Hon gör aldrig något som hon inte själv vill göra. Hon bestämmer över sig själv och över allt.

Hundar lägger sig lydigt i en lerpöl om ägaren beordrar det. Allt för att behaga.


Idag köpte jag mera gouache i andra kulörer. Det var tydligen Rusta jag varit på och handlat den första flaskan igår. De är så lika - Rusta och Dollarstore - och så ligger de bredvid varandra i Kristinehamn. Jag höll på att leta mig förtvivlad i dag på Dollarstore innan jag förstod.
Jag tror det duger till att grundmåla med. För bakgrunder. Ytan blir lite mattare än med akrylfärg. 


Den första blev så här. "Cerise" stod det på förpackningen men den blev allt lite väl mörk och matt för att lysa cerist som jag hade hoppats. Det blir ingen lyster i gouachen. Tre strykningar på denna cerisa.

Jag ska måla upp ett antal bakgrunder nu i olika kulörer.


Här en i "Bränd Umbra". En strykning.


Två strykningar.


Och tre strykningar. Fortfarande lite våt. Konstiga reflektioner i målningen gör att den drar åt blått. Men den är brun.

Idag har jag haft mössa på mig inne hela dagen. Det blir kallt när huvudet är nytrimmat.

Inga kommentarer: