onsdag 28 oktober 2009

Dagen började tvekande. Jag åkte upp till kapellet men inga rördelar hade kommit. Ringde grävaren som sa att det kan komma en leverans runt lunch. Jag åkte och åt frukost och tog sedan en sväng till jobbet för en kopp kaffe.Åkte sedan och köpte spännband som slamavskiljaren ska förankras med. Slamavskiljare i plast kan flyta upp om grundvattennivån är hög och slamavskiljaren är tom. Det vill man ju helst inte vara med om. När jag kom tillbaka till kapellet hade trummorna kommit. Jag ringde grävaren igen och meddelade den glada nyheten. Sedan var det bara att vänta på att han skulle komma. Jag satte mig på trappan och njöt av det fantastiskt vackra vädret. Solen värmde jätteskönt och jag höll på att somna flera gånger.

Solen drev bort nattens frost och det var otroligt vackert. Vilken höstdag! Jag åt smörgåsar i solen innan grävaren kom.

Grävaren kom och vi började spärra av halva Filipstadsvägen. Sedan började han skära genom asfalten.

Han fick ta i ordentligt när skärtrissan skulle igenom asfalten. Det var nog lite tjäle i det översta lagret. Sedan grävde vi och letade kablar. Två strömkablar och fem telefonkablar hittade vi. Ingen av dessa grävde vi av heller och det var ju väldigt bra. När schaktet var färdiggrävt började vi lägga rör och återfylla.
Till vänster ligger ett 160 mm rör. I det ska dräneringsvatten rinna. Jag passar på att dränera en blöt del av tomten. I det högra 110 mm röret ska avloppsvattnet rinna från slamavskiljaren ner till markbädden på andra sidan vägen. Här syns också de förhatliga kablarna som man måste vara otroligt rädd om. De gör förstås att det blir mycket svårgrävt eftersom extra hänsyn krävs.

Här har vi återfyllt. Ovanför telekablarna har jag lagt en bräda som ska fyllas över senare. Detta för att det ska vara lätt att återfinna kabeln nästa gång man gräver. Det smala gula röret som sticker ut under kablarna är ett elrör. Jag måste anlägga en pumpbrunn på andra sidan vägen eftersom jag inte kan få naturligt fall till markbäddens spridarrör. Pumpen måste ju ha ström för att pumpa. Ett larm ska också installeras för att jag ska kunna ha koll på pumpfunktionen utan att behöva gå ner och öppna locket.

Ovanför detta ligger en vägtrumma. Min tomt ska avslutas med ett litet dike ner mot stora vägen och vattnet i diket ska ledas bort under vägen. Överst ligger markisoleringsplattor som ska förhindra att vattnet fryser i rören.

Grävaren täckte sedan över alltihop och förberedde lite för morgondagen. I morgon ska vi igenom resten av vägen och trafiken ska ledas över till den här sidan av vägen och fordonen ska således köra över de rör vi lagt idag. Det blir tyvärr lite trångt för bilarna att köra på den sidan. För att inte tala om hur trångt det blir för långtradarna som då och då passerar. Det får ta det lite vackert just här.

2 kommentarer:

Therese sa...

Trevligt att se att det är sån action på gården. I morn drar jag o Julian till Hufvudstaden. Önskar dig en trevlig Alla Helgona.

Eddie sa...

Ha det underbart och hoppas det fina vädret håller i sig!