fredag 30 oktober 2009

Fick ju sovmorgon idag och den utnyttjades maximalt. Jag sov länge som värsta tonåringen. Släntrade väl in till kapellet runt 12 och grävaren var på ingång. Alla rördelar som vi väntat på hade kommit. Nu är det slut på min semester för denna gång och vi beslöt oss för att göra saker som det är bra att vara två om. Vi satte ner slamavskiljaren.Först gällde det att göra gropen tillräckligt stor. För att få en helt slät botten lade grävaren ut sand. Två betongslipers lades ner för att ha något att förankra slamavskiljaren i. Jag har ju skrivit tidigare att det är risk för att den flyter upp annars när den är nytömd. Hittade spår av en gammal dränering i schaktväggen. Förr dränerades det med terrakottarör. Här är slamavskiljaren på plats. Rör är ihopkopplade och en brunn är nedsatt där dräneringen kopplats på. Dräneringen kommer alltså in till höger om slamavskiljaren och går till den stående bruna brunnen. Därifrån går vattnet under vägen och försvinner bort från min tomt. Jag har sett att det rinner till vatten hela tiden i schaktet så det här känns som en mycket bra åtgärd.

Se hur han lutar sig mot skyffeln när han inte vet att kameran är framme. Nåväl, Anders Arketeg och jag jobbar bra ihop. Här ses slamavskiljaren från "ingångssidan", d v s där avloppsvattnet ska in. När det rinner ut på andra sidan är det i stort sett bara vatten som kommer ut. Lite ofräscht vatten men ändå vatten. Fasta partiklar såsom papper, "torpargossar", hår o s v blir liggandes i slamavskiljaren. En gång om året kommer kommunen och suger ur slammet och forslar det till det kommunala reningsverket.

Nu är det helg och det enda som händer då i kapellet är intensiv lödning och förstärkarbygge. Imorgon tänkte jag och Jörgen ta en lödafton med lite pilsner. Jag hämtade Felix på en Halloweenfest nyss och nu sover han så sött i sin säng här hos mig. Imorgon har han sin tennis igen.

På måndag jobbar jag på mitt ordinarie jobb men grävaren fortsätter. Jag ska ta en sväng upp på lunchen och fota lite så jag inte missar något.

1 kommentar:

FrkLugn sa...

Nu svänger du dig med värmländska ord som utomsocknes inte begriper. Torpargossar? Que?
Eftersom ärendet är avlopp så misstänker jag att det är något som är onämnbart i skrift.