onsdag 2 juni 2010

Nu lär jag skriva ett långt inlägg eftersom det hänt mycket i kapellet sedan senast. I måndags kom grävaren och vi började gräva. Först ett schakt i vilket vattnet ska ledas in i huset. På första bilden syns själva borrhålet. Foderröret är nerstucket i berget en bit. Ett hål ska borras från sidan i foderröret på frostfritt djup och därifrån ska slangen dras till huset. Borrhålet syns i hitre änden av schaktet. I schaktet ska en elkabel ner också för att driva pumpen som sitter långt nere i berget. Bergsborraren skulle komma och koppla ihop det hela men han kom inte. Under tiden steg vattnet i gropen och det skulle bli svårare och svårare att borra. Jag pratade med honom och han sa att han inte kunde komma. När han kommer måste han pumpa vattnet ur gropen för att kunna göra inkopplingen. Han lovade också att fylla igen schaktet efteråt.
Sedan började vi med avloppet. Det var lite pyssel innan platsen för grusbädden var frilagd. Där hade grävaren tidigare lagt upp massor för att ha dem till återfyllnaden. När detta var klart anlade han själva botten på bädden. Bädden ska ju dräneras så botten på anläggningen fylldes med singel med ett dräneringsrör i. Dräneringsröret fylldes över och ett inspektionsrör ställdes i kanten av bädden så man ska kunna se om vatten blir stående däri.
Sedan åkte jag ner till Felix skola för det var en liten tidig avslutning där. Här bjuder han in mig och hans mamma att delta i kvällens tipspromenad. Här är klassen uppställd och vi föräldrar minglar en stund innan det är dags för kvällens skådespel. Felix var med i en liten pjäs om bockarna Bruse. Han spelade "stora bocken Bruse" förnämligt.
I tisdags fortsatte avloppsarbetet. Det här är rören och kassetterna som ska ner i marken innan dagens slut. Så fort jag fick lite ledig tid från handräckningen, satte jag mig att slappa i solen. Denna grävaren anlitades till avloppet.
Här kommer alla rör ut under vägen. Det smala brandgula röret leddes till pumpbrunnen (stående till vänster). Det grövre brandgula röret är dräneringen från tomten som ska ledas vidare förbi bädden via ett dike ner till en liten bäck. Det smala gula röret är till för att dra elkabel i till pumpbrunnen. Två kablar ska gå däri. En för pumpens drift och en för ett larm som ska tala om ifall pumpbrunnen blir full. Det skulle i så fall betyda att pumpen inte funkar. Det svarta röret till höger är vägtrumman som leder dikesvattnet ner i bäcken.
Ovanpå dräneringslagret lades markbäddsand ut. Det är i detta lager det avslammade avloppsvattnet ska renas från näringsämnen och bakterier. Ovanpå detta lades spridarkassetterna ut och spridarröret najades fast för att inte rubbas ur läge när överfyllnaden sker. I detta skede kom också min kollega L ut för att slutbesikta avloppet. Det skulle antagligen se illa ut om jag gjorde det själv. Sedan täcktes det hela med fiberduk och täcktes över. Så här blev det färdiga resultatet. Ett dike togs också upp ner till närliggande bäck. Jag ska så gräsfrön över "limpan" för att undvika jordflykt vid skyfall.
Vännen M kom upp med nyinköpta tomatplantor som jag satte ner i drivbänken innan jag tog kvällen på tisdagen. Jag var sliten efter dagens arbetspass.

Idag har det varit arbetsdag på mitt ordinarie jobb igen. Efter jobbet hade vi ölprovning och det var intressant. Smakade på en öl gjord av rökt vete (tror jag). Jag tror den hette Nils Oscar Rökporter. Den var kvällens behållning och jag ska köpa en varsin till mig och vännen M inför helgens "hemliga" resa. M och jag tänkte åka bort ensamma och kanske upptäcka varann lite bättre. Hon vet inte vart resan går...

Inga kommentarer: