söndag 5 december 2010

En lugn helg med goda kamrater omkring mig. Jag bjöd några grabbar på en fantastisk surkålsgryta i går och vi drack öl och lyssnade på god musik. Surkålsgrytan gjorde jag så här:

Recept på Bigos

500 gr grytbitar (nöt)
1 stor gullök
ett paket bacon
En köttbuljongtärning
3 Bratwurstar
salt och svartpeppar
Cayennepeppar
Paprikapulver
Ca 5 potatisar
1 morot
Surkål (Glasburk inhandlad på Coop med lite morötter i, 936 gram)
Creme fraich

Grytbitar delades om de var stora under tiden som den hackade löken fräste i smör. Grytbitar tillsattes och baconenpaketet klipptes i sex bitar. Bitarna åkte samma väg som grytbitarna. Salt, svartpeppar, cayennepeppar och paprikapulver tillsattes. Det hela fick fräsa en stund. Därefter hälldes vatten på så ingredienserna knappt täcktes. Buljongtärningen tillsattes. Puttrade under lock på svag värme i ca tre timmar.
Surkål sköljdes och tillsattes grytan. Vatten fylldes på så att surkålen knappt täcktes. Ånyo puttring i ca en timme. Potatis skalades och skars i mindre bitar (sockerbitstorlek). Morot skalades och slantades. Ner i grytan med grönsakerna. Puttring igen ca en halv timme. Bratwurst slantades och sista puttring en halv timme. Serverades med Creme fraichklick till frusna vänner. Mmmmmmmmm!

Inga kommentarer: