torsdag 2 december 2010

Jag är på väg upp från min svacka.

Ibland på min väg genom livet ligger en djupt lortigt grop i min väg. Då har jag ett val. Endera kliver jag ner i gropen och vältrar mig i eländet ett tag eller också går jag runt den och fnyser åt den. Ofta går jag tyvärr ner i den eftersom jag är så van att göra så. Det känns ändå som jag har valmöjligheten att gå runt den men det är svårt att ändra ett invant mönster. Vad som är än mer besynnerligt är, att när jag gått en bit på min livsväg och det inte funnits några hål i sikte på ett tag, så kan jag börja längta efter ett. Hjärnan är konstig ibland.

De här dagarna har jag hållit mig hemma i värmen men är nu igång och skrapar bilrutor på morgonen igen. Jag har läst ut min eländiga bok.
Eländig för att den handlar om ett eländigt människoöde. Nu har jag börjat i en annan bok av samma författare, "Kung Kol". Istället för eländet i slakteridistriket i Chicago i seklets början handlar denna bok om eländet i kolgruvorna i USA vid samma tidpunkt.
Jag har också köpt tre böcker på Tradera som ligger på tur efter Kung Kol. Dessutom har jag beställt tre böcker om New York på nätet. Två av dem ska jag läsa i vår och en av dem är en fräsch guidebok som jag ska ha med mig. Jag föredrar guideboken "Not for tourist guide to NYC". Den tipsar inte om sevärdheter utan snarare om små guldkorn i form av caféer, pubar, parker och butiker. Inga flashiga bilder utan mer kort info om väldigt mycket småsaker. Man måste dock köpa en senare version ibland eftersom ställen stänger och nya öppnar. Jag skriver flitigt med anteckningar i min guidebok också och dessa får jag då föra över till den nyare upplagan.

6 kommentarer:

Therese sa...

Parfymen är en bra bok om man gillar lite udda böcker. Jag föll i alla fall för den och har sedan dess betat av alla Süskinds böcker. Parfymen är helt klart bäst.

Steinbeck har jag också läst de flesta av....eller förresten vet jag inte om jag har läst de flesta. Hur många har han skrivit? Nu skryter jag nog igen. Jag har ju bara läst fyra :-)

Och välkommen ur svackan!

Eddie sa...

Tack Therese!

Steinbeck är bra. Jag har läst några stycken men den bästa är "Vredens druvor" tycker jag.

Therese sa...

Jag gillade också Vredens Druvor bäst. Öster om Eden står i min bokhylla, men jag tror aldrig jag läst den. Böcker i bokhyllan blir ofta stående i lite glömska när man inte har nån lånetid från bibblan som kan ge en viss positiv press i bland.
Jag har också Riddarna kring Dannys bord liggandes här i lägenheten, men jag vet inte om jag ska ge mig på den. Har du läst den?

Eddie sa...

Nej den har jag inte läst. "Möss och människor" och "Den röda ponnyn" är de jag minns nu. Det kan vara någon mer.

Miss Gillette sa...

Här har ni Steinbecks samlade verkl:

http://nobelprize.org/nobel_prizes/literature/laureates/1962/steinbeck-bibl.html

och en tiny om den där inte funkar:

http://tinyurl.com/2wsfzoh

Läste själv ut Vildmarken typ igår. Den är mycket bra, men jag blev så otroligt nedslagen av den att jag skummade rätt långa stycken av den. Kände att stämningen påverkade mitt egen känsloläge och hade ingen lust att utsätta mig för det just nu. (De sista hundra sidorna, där Jurgis upptäcker socialismen, kändes dessutom mindre intressanta -- inte på grund av politisk läggning utan för att ämnet är välkänt nu, drygt hundra år senare.)

Säkert blir det mer Sinclair senare men inte nu.

Eddie sa...

Vilket sprängstoff boken måste utgjort när den kom ut. Det var nog inte många boklådor som hade den i sitt skyltfönster i början av seklet.

Den var dyster som du skriver och skulle nog tjäna på en ny översättning. För mig var den bra att läsa under en svacka eftersom jag omöjligt kunde hålla mig fast vid att jag var den eländigaste människan i världen.