söndag 12 april 2020

Påskdagen

Det blåste otrevligt ute idag och jag grävde inget. Jag har ju en del grävjobb framför mig och jag har hittills gjort ett och ett halvt hål av sex.
Idag kompletterade jag min elstängselanläggning med stolpar och isolatorer. Tråden får vänta tills jag vet hur långt det blir. Stolparna ska också ner i hål förstås vad det lider. Jag kanske t o m prioriterar stolphålen framför plinthålen nu ett tag. Det är faktiskt mer bråttom med att få klart elstängslet än torkladan. Torkning av tobaken kommer ju att ske i höst.

Jag bestämde mig för att ta reda på vad blomman hette som fjärilarna tycker så mycket om här i min gräsmatta.
Jag bläddrade igenom Mossbergs "Den nordiska floran" och tittade på bilder för att se om jag kunde hitta den utan att "nyckla" den.
Nycklar växter gör man i "Krok & Almquist Flora".
Jag minns att boken var en dyr rackare men den var "kurslitteratur" när jag läste biologi på Göteborgs universitet.
När man nycklar tittar man på blommorna och kör uteslutningsmetoder hela vägen ner till rätt sort. Så här börjar det. Men det är inte helt enkelt. Jag minns att vi hade nyckeltenta och då fick man använda nyckeln men det var inte lätt ändå. Idag skulle jag nog inte klara att nyckla växter.

I Krok&Almquist Flora finns den vackraste definitionen på något jag någonsin läst. I en ordlista står: Märg - Central lucker vävnad i vissa stammar.

Kan det förklaras bättre?

Men jag bläddrade igenom en bilderbok istället för att få fram vilken växt jag hade i gräsmattan.
Backskärvfrö hette den. Jag hade aldrig hört det namnet tidigare. Men nu vet jag. Och det känns tillfredsställande på något vis.

Thlaspi alpéstre på latin.
Så här framställs den i "Kroken".

När jag var liten och gick i skogen med morfar ville jag veta vad alla växter hette. Och så fortsatte det uppenbarligen. Så till den milda grad att jag ville bli biolog för att kunna "allt".

Men allt kan man inte lära sig. "Kunskapens rot är bitter men dess frukt är söt", hörde jag någon gång under min utbildning och nog var det jobbigt ibland. Men var frukten söt då?

Inte så värst faktiskt.

Inga kommentarer: