söndag 21 juni 2020

Kafka

Igår kväll försökte jag sätta mig in i vad egentligen Franz Kafka har skrivit. Jag skrev ju häromkvällen att lag läst det mesta av Kafka men ack vad jag bedrog mig.
Han gav ut fyra romaner; Processen, Slottet, Amerika och Förvandlingen. De har jag läst. Han gav också ut "En svältkonstnär" precis när han gick bort 1924. Det är mer som en novellsamling. I alla fall den utgåvan jag har.
När jag kollade lite mer på adlibris, Bakhåll och Bokus insåg jag att det finns bra mycket mer. Han dog av TBC 1924 och var sjuk i många år före det. Han gav sin vän Max Brod i uppdrag att bränna allt som fanns kvar efter honom. Brod upplyste Kafka om att mycket av det var så bra att han skulle ha svårt att bränna det. 
Och när Kafka avled kunde inte Brod med att bränna kvarlåtenskapen. Han hade som sagt informerat Kafka om vad han tyckte och Kafka verkade inte har framhärdat i sin vilja att det skulle brännas.

Det som fanns kvar efter honom kan delas in i tre kategorier; brev, dagböcker och ofullständiga försök att påbörja nya berättelser. Det är de sistnämnda jag läser nu. Kafkas ofullbordade litterära kvarlåtenskap. Försöken kan vara från några meningar till flera sidor i boken jag läser. En massa upptakter till historier och man önskar bara att de vore längre. Han var fenomenal på att inleda berättelser. Han beskriver scenen, personer och stämningar på ett helt fantastiskt sätt. Han betraktar ofta bara världen utan att själv delta så mycket. Han lever mycket i sitt eget huvud och hans omgivning är liksom bara i vägen och besvärlig. Ibland rent utav omöjlig och det är väl det han är känd för. Att leva i en värld där allt känns omöjligt och tar emot. Det mesta han skriver handlar om någon form av utanförskap. Jag känner väl igen mig i det förstås. Liksom jag gör i Gustaf Frödings texter.

Jag vaknade vid niotiden och drack kaffe på altanen. 
När jag gick in från altanen upptäckte jag att det satt ett litet monster bakom mig. Jag tycker verkligen inte om dessa djur so jag kastade iväg kräket ut på gräsmattan under det att jag blev ståendes och bara rös.
Han landade på gräsmattan och försökte flaxa iväg men en svartvit flugsnappare var direkt där och försökte ta honom. Det var ju inte meningen kände jag. Han försökte fladdra iväg igen och flugsnapparen kom tillbaka direkt och tog honom men tappade honom igen. 
Då tog jag tumstocken och lyfte upp honom och bar in honom i växthuset.
En videsvärmare och sedan dess har han inte synts till.

Jag blev sugen på en loppisrunda. Det är ett par saker jag villhöver.
Jag duschade och gav mig iväg till Nässundet där det brukar vara en loppis men det var coronastängt tillsvidare. Någon mer loppis kom jag inte på. Jag är ute efter vattenkannor i plast för bevattning av krukväxter inomhus. Sådana kan det finnas hur fula som helst och ju fulare desto bättre. Piedistaler av olika format. När man har en prediksal har man plats för piedistaler och jag har nio stycken redan. De kan bli fler... Kökshanddukar går alltid åt och man kan hitta riktiga linnehanddukar för noll och inget. De får dock inte ha broderade monogram för då går de bort. Konstigt nog är det svårt att hitta handdukar utan. Jag behöver en köttkvarn till min hushållsassistent också. Jag köpte en begagnad assistent i Karlskoga men då fanns ingen köttkvarn med. Tänk vad många Electrolux-/Ankarsrumassistenter som ska finnas i stugorna som bara används för bakning. Hälften av dem har säkert en tillhörande köttkvarn som aldrig används och det borde finnas minst 500 oanvända köttkvarnar bara här i Kristinehamn. Tänk om någon kunde sälja sin till mig för 200 kr. Jag kan köpa en ny för ca 1000 kr men det får jag nästan en begagnad assistent för.

Jag sitter här i min kropp på min altan och umgås med min lilla hjärna. Väntar på regn men det kommer inget. Både jag, koltrastarna och flugsnapparna är överens om att det behövs regn nu. Hibiskusarna i växthuset får sin omsorg så att det nästan går till överdrift. Det är för varmt för att kroppsarbeta och jag blir bara sittandes i skuggan.
Denna skönhet blommade idag i alla fall.
En Cream lady och det finns gott om knopp på andra plantor i växthuset.

Inga kommentarer: