måndag 1 juni 2020

Hibiskus

Jag jobbar hemifrån och går en sväng då och då till växthuset för att se till mina hibiskusar. Ser om några är på gång att blomma. Kanske vattnar lite och tar bort några torra blad.
Idag blommade "Oriental moon". Jag tog en tops och pollinerade den med sig själv. Får se om det blir några fröer.

Jag kom på att jag har ett gäng fröer. Jag och min hibiskusvän Sabina beställde lite fröer på E-bay. Tyvärr grodde bara två av säkert 15 sorter för mig. Otroligt dålig utdelning i procent. Sedan dess har vi inte beställt fröer och jag kände en litet styng av att ha blivit lurad. Sabina hade dock något bättre grobarhet bland sina.

Men jag hade lite fröer kvar. Jag lade dessa i blöt på ett nytt sätt. Man lägger fröer i blöt för att mjuka upp skalen och få igång groningsprocessen. När det börjar komma in vatten innanför fröskalet förstår grodden att börja växa. Av den anledningen "nickar" man fröerna också. Man tar en vass kniv och skär av en pytteliten bit av kanten på fröet. Då kommer det in vatten till grodden och det blir en brottanvisning där som grodden kan krypa ut igenom.

Normalt lägger jag fröerna i en skål med vatten men det blir väldigt många skålar om man har olika sorter. Fröerna envisas ibland också med att inte sjunka till botten i skålen. Särskilt håriga fröer som blir hängande kvar i ytspänningen.

Jag blötte hushållspapper och placerade tre frön i blötan och en etikett. Sedan vek jag ihop papperet ett varv och gjorde samma med nästa frö.
Till slut hade jag en packe fröer i hushållspapper som jag la i en plastpåse.

Mycket mindre skrymmande än 8 små skålar med vatten. Här tänkte jag de skulle få ligga några dagar och sedan nicka och plantera.

Inga kommentarer: