lördag 28 oktober 2023

Att skaffa boende i Spanien

Det är ganska mycket att tänka på när man skaffar boende i Spanien. I andra medelhavsländer också förstås men jag har bara erfarenhet av Spanien. Jag tänkte beskriva min "resa".

Jag satte mig denna lördagmorgon och gjorde en lista över vad man borde berätta för de som tänker sig att investera i ett boende i Spanien. Spanien som sagt. Något annat har jag ingen erfarenhet av. Nedanstående lista skrev jag i ett svep. Punkter man kan ha olika åsikter om. Saker som behöver förklaras lite eftersom de är annorlunda än vad jag är van vid i Sverige. Jag vet ju vad som är viktigt för mig och det är ju betydligt enklare när man är ensam om att ta besluten.  

Läget, Grannskapet, Trafik, Affärer, Restauranger, Störningar, Gated community, Parkering, Grannar, Uthyrning, Ockupanter, Hemlösa, Hundar, Katter, Ohyra, Luftfuktighet, Cykel, Havet, Kollektivtrafik, Kinabutiker, Utsikt, Själva grejen, Dagsljus, Räckvidd, Möbler, Vitvaror, Badrum, Trappor, Facebook, Internet, Svenska varor, Mäklare, Alkohol. Om jag tänker några minuter till kan listan säkert bli dubbelt så lång.

Jag tänkte jag skulle beskriva några av ovanstående funderingar. Jag inser också att man skulle kunna göra filmklipp om i princip alla punkter på min lista. Jag har faktiskt redan tänkt att göra en liten film om hur det är att bo i en "Gated community" när jag kommer ner. Och varför jag tycker att det är grejen med att ha ett boende härnere. Det jag "nu" tycker är grejen, vill säga. Det kan hända att jag kommer på andra tankar efter en tid. Jag har märkt att jag kan ändra mig över tid och tänka på ett helt annat sätt än jag gjort tidigare. Så är det ju med allt och det är bl a det som är så roligt i det här livet. Att man inte vet något om framtiden och att man kan ändra sig från tid till annan. Och att man får ändra sig. Det ska aldrig vara prestige i att hålla fast vid tidigare åsikter eller val man gjort. Då blir livet mycket besvärligare om man tänker så.

Idag tänkte jag skriva om själva grejen med att skaffa boende därnere. Hur min resa inleddes. Fördelen med att ha en blogg och skriva om sina tankar och åsikter är att man oftast får stå oemotsagd. Att uttrycka åsikter i trådar på FB är utsiktslöst. Det tycks som om det finns folk som specialiserar sig på att vara elaka mot andra människor, ifrågasätta allt och förminska andra. En vanlig sak jag ser i dessa FB-grupper är att seriösa frågor snabbt övergår till att bli diskussioner som liknar ren mobbing och ondska. Jag vågar inte ställa frågor där längre.

Jag skrev och skrev i förmiddags och förstod ganska snabbt att det kommer att bli väldigt mycket att skriva. Jag hade ju listan ovan med rubriker. Tänkte på all den text som behövde produceras för att förklara allt på listan. Det skulle räcka gott och väl till en ny bok.

Lagom till kl 11 kände jag mig klar med skrivandet och åkte ner till stan för att träffa Ronny Ivar. Vi gick och tog en fika på Gretas även denna lördag.

Felix var här en sväng och åt brödknödel och pörkölt.


Så här såg det ut på tallriken. Det blev underbart gott och jag skulle varit nöjd om jag fått denna rätt på en restaurang i Prag. Jag skulle antagligen återvänt dit för att få samma mat nästa dag. Helt underbart!

I eftermiddags gjorde jag nokedli också eftersom knödeln inte kommer att räcka till hela pörkölten.

Innan jag slog igen datorn för kvällen klippte jag ur det jag skrivit under förmiddagen och klistrade in det i ett Worddokument istället. Är det början på en ny bok månde? Tja kanske det.

Inga kommentarer: