tisdag 31 oktober 2023

Tankar runt nytt boksläpp

Det kom inte så mycket snö som de varnade för igår. Det kom nog snarare ner som regn här över kapellet vilket gjorde att det var ett tunnare snötäcke när jag vaknade än vad det var när jag gick och la mig. Jag gick ändå ut och skottade fram soptunnorna på morgonen. Det är tömningsdag idag.

Jag funderar fram och tillbaka. Jag vet inte hur jag ska göra. Jag skriver ju på en sammanfattning av mitt lägenhetsköp i Spanien. Hur jag tänkte under processen och möjligheten till att någon annan skulle bli hjälpt av de funderingarna jag hade. Men ju mer jag skriver, desto mer blir jag tveksam till hela projektet.

Jag märker att jag blir mer kritisk när jag skriver. För att allt ska bli rätt. Det kräver en del research för att inte en massa killgissningar ska presenteras som fakta. Jag har redan strukit flera stycken p gr a att jag är tveksam till riktigheten i mina påståenden. I en tryckt bok känns det viktigare att allt är helt korrekt än vad det är i ett blogginlägg. Jag hade problem t ex när jag skulle skriva hur gamla vitvarorna var i lägenheten jag köpte. Jag gick igenom bloggen och en massa handlingar jag hade digitalt för att hitta byggåret men jag gick fullständigt bet. Jag tror jag har informationen på ett papper i lägenheten men där är jag ju inte nu. Jag fick dra till med "i början av 2000-talet" för det var jag säker på. Men var det 2003 eller rent av 2008? Det är ändå fem år som är ganska viktiga om jag på ett riktigt sätt vill berätta hur gamla vitvarorna var.

Som den naturvetare jag är vill jag ju kunna faktagranskas. Jag skrev också följande: "Värt att veta är också att man kan välja ett hus som ligger ute som vilken mäklare som helst har på sin webbplats eller i sitt skyltfönster och be att få titta på det men vilken mäklare som helst. Om man hittat en mäklare man fått förtroende för kan just den mäklaren visa objektet när denne fått tag på nyckelknippan till boendet."

Det är något jag hört och mäklaren Christopher sa det också vid ett tillfälle. Om jag inte minns fel vill säga. För säkerhets skull strök jag hela stycket.

Det enda jag med enkelhet kan skriva om var hur jag tänkte i de olika situationerna. Inte författa en beskrivning av hur en lägenhetsaffär egentligen går till eller hur det spanska samhället egentligen fungerar. Det blir för mycket research som sagt och det finns redan en sådan bok som jag själv läste när jag påbörjade min resa.


"Drömmen om att leva och bo i Spanien" av Sven F Karlström. Den är från 2018 och håller säkert ännu. Han hade dessutom bott i Spanien i 32 år när han skrev den. Min idé var nog att skriva min version av den egentligen. Inte lika fullmatad men på mitt sätt. 

En annan sak som besvärade mig när jag skrev var att jag inte kunde lägga med bilder som stöd för min berättelse. Om man ska låta trycka en bok blir det jättemycket dyrare om man vill ha med bilder i den. Det blir en extra kostnad för varje sida som ska innehålla en bild och jag skulle nog egentligen vilja ha bilder på nästan alla sidor. Det skulle också innebära jättemycket arbete med layouten. Att se till att bilder hamnar där de ska på sidorna så det inte ser dumt ut o s v. Det skulle bli för stort och komplicerat projekt så det skulle ta bort det roliga med det. Dessutom tycks inte folk vilja läsa böcker längre. Åtminstone inte de moderna människorna som det bara blir fler och fler av.

Under min bloggkarriär har jag haft "sidobloggar". T ex när jag varit på mina resor. Då har jag övergivit min ordinarie blogg för en tid och skrivit i en separat för att det ska vara lättare att hitta vissa händelser i efterhand. Om man tittar till höger om min ordinarie blogg (på en dator) ser man mina andra bloggar uppradade. 


När jag senare lät börja skriva ut ordinarie blogg efter varje år insåg jag bristen med att göra på det sättet. Då kom ju inte mina resor under det året med eftersom man låter skriva ut en blogg i taget. Anledningen till att jag villa ha allt utskrivet var att jag var rädd att all dokumentation av mitt liv plötsligt skulle försvinna en dag. Allt ligger ju på Internet och jag har ingen egentlig rådighet över det. Försvinner det bara plötsligt kan jag ingenting göra åt det. Jag förstod ju värdet av det skrivna. För mig själv och för Felix, så jag lät skriva ut alltihop. Och gör så även nu efter varje år. Det är egentligen orimligt dyrt men det är för Felix skull. För att han och hans barn ska kunna läsa hur pappa och farfar tänkte i början av 2000-talet. Vem skulle inte vilja ha en sådan sammanställning av sin egen förälder?

Nu överväger jag ändå att starta en ny blogg som sammanfattar intrycken för min egen "Dröm om att leva och bo i Spanien". Dessutom pågår ju drömmen fortfarande. Det skulle innebära att den intresserade kunde följa den bloggen och slippa allt annat trams om att laga indisk mat och skotta snö. Dessutom kunde jag på ett enkelt sätt få in bilder som stöd för min text. Jag är inte intresserad av att någon ska behöva betala pengar för att få läsa genom att behöva köpa en trycksak heller. Jag har ju alltid velat ge ut en bok och i och med det kunna kalla mig "författare" men det har jag ju redan gjort. Även om jag ändå inte kallar mig författare för det.

Jag grubblar vidare på detta.

Inga kommentarer: