lördag 15 augusti 2020

Sädesärlorna

Både igår och idag har jag haft besök av en massa sädesärlesyskon utan föräldrar. De kommer i en liten sädesärleflock och slår sig ned på gräsmattan och börjar spatsera så som bara sädesärlor kan. De fångar lite flygande insekter som flyr från deras sädesärlesfötter när de trippar fram genom gräset. Ibland slår de sig ner vid "fågelbadet" och badar en stund. Ett "tonårsgäng" som drar runt utan föräldrar. Jag ser att det är årsungar eftersom de inte har den distinkta färgteckningen än. De är bara luddigt färgade men man kan ana hur det ska bli. Deras föräldrar har fött upp dem under en takpanna här som vanligt.

Mitt fågelbad är egentligen ett vattenfyllt bleck med glaskulor i så insekterna ska kunna sitta ner och dricka lite vatten i värmen. Sivan dricker där också men de senaste dagarna har det förvandlats till ett sädesärlesbad. Jag såg en fjäril som satt och drack där häromdagen också.


Det är faktiskt inte så jättelyckat att fåglar badar i Sivans vattenskål. Man kan utgå ifrån att alla fåglar har salmonella. Katter kan också få salmonella och sedan föra över det till oss. Men jag resonerar så här. Sivan sover ute hela somrarna. Jag klappar henne ca en gång i veckan och då tvättar jag händerna efteråt. Sivan dricker ljummet vatten med salmonellabakterier i men hon äter också småfåglar så jag tror inte att salmonella är en stor grej i kapellet.

En fantastisk kväll på altanen med Roffe Wikström som spelar musik inifrån prediksalen. Det blir så varmt i kvällssolen att jag har en bordsfläkt som står och går vid min sida. Kalla Norrlands guld 3,5 kommer väl till pass en sådan här kväll.

Nu tror jag att det blivit sädesärlekväll och att de gått och lagt sig. Jag är ensam igen nu på altanen.

Solen är på väg ner och jag stänger av bordsfläkten så jag hör Roffe Wikströms smäktande gitarrtoner tydligare.

Inga kommentarer: