fredag 29 januari 2021

Veckotidningar

Idag åt jag en riktig "barndomsrätt" till lunch.

Fläskkorv med gräslöksmos och pressgurka med Slotts senap. Det håller än idag. Hemgårdens korv är jättegod. Förkokt och ska bara sjuda i en kvart för att ätas.

I min uppväxt fanns det en massa veckotidningar i omlopp överallt där jag var. Mormor hade alltid en liten hög liggande på köksbordet som hon bläddrade i. Den högen gick sedan vidare till min mor. Jag tror mormor fick tidningarna av moster Margit som i sin tur fick dem av en kvinna som arbetade i kiosken uppe vid "Tre snäckor".

Ofta var den övre delen på framsidan bortriven. Jag fick det förklarat för mig varför det var så. Tidskrifter som inte blivit sålda skulle skickas tillbaka till förlaget. Eftersom försändelserna skulle bli tunga och dyra att frakta nöjde sig förlagen med att bara översta delen av förstasidan skickades in. Där man kunde läsa tidningens namn och nummer. De gjordes på så sätt osäljbara men de blev ju inte oläsbara på grund av det.

Jag minns "Hemmets journal" och "Hemmets veckotidning", "Saxon", "Året runt", "Allers" och några flera. Unga tjejer köpte "Veckorevyn". Morsan prenumererade på "Husmodern". Jag har för mig att hon hade "Allas" också en period och även "Femina" och "Damernas värld". Jag kommer ihåg att jag betonade "Allas" som man betonar "Allan". Undrar om det egentligen inte skulle betonas som ordet "allas" d v s något som tillhör var och en. Allesammans, liksom.

"Vi" kändes som den vände sig till intellektuella. Mer djuplodande reportage om frågor som inte bara rörde husmorsknep eller mode.
"Se" hade en lättklädd flicka på bild i tidningen och man fick mer en känsla av oseriös kvällspress av den tidningen.

Jag brukade bläddra igenom dem och leta efter serierna. Jag minns t ex att jag gillade "Jönssons katt" i Saxon. De flesta hade också sidor med "Roliga historier". Roliga historier förekommer heller knappt idag. Jag minns ett helt TV-program med "Roliga historier". Evert Ljusberg var med. "Har du hört den förut?" tror jag det hette. Idag finns inte det kvar. -Har du hört den här? är det ingen som frågar längre. Nu har vi större krav på underhållning. Jag slår vad om att Felix inte ens vet vad "Roliga historier" är.


Idag när jag var på Maxi tog jag en titt på tidningshyllan. Förvånansvärt många av de jag mindes fanns kvar än idag. Nu verkar det ha blivit månadsmagasin av dem även om veckotidningsbegreppet tydligen lever kvar. Undrar vem som köper dessa idag. Jag har inte sett dem på åratal hemma hos någon.

Nu har jag tagit helgen och ser fram emot att vara fri ett par dagar. Jag har som vanligt inget planerat.

Jag blev så jätteglad i morse när konstnären Cal Schenkel i USA hade skrivit till mig i sin FB-profil. Jag skickade ett mail till honom den 29 december och frågade om han hade några nyheter till mig gällande den konstbeställning jag gjorde före jul. Jag fick inget svar på det mailet. Jag skrev då till honom på FB och frågade om allt var bra med honom. Jag tänkte att någon annan kunde svara något om att Cal hade blivit sjuk. Jag tänkte förstås på Covid när han inte svarade.

Idag fanns ett meddelande i FB-flödet: "Hi, Eddie - I'll send you an email". Jag blev så otroligt lättad. Han hade dock inte skrivit något mail men det kommer nog. Det var så skönt att få ett livstecken från honom.

1 kommentar:

Theresa williams sa...

Hej, jag är Theresa Williams Efter att ha varit i förhållande med Anderson i flera år, slöt han med mig, jag gjorde allt för att få honom tillbaka men allt var förgäves, jag ville ha honom tillbaka så mycket på grund av den kärlek jag har till honom, Jag bad honom med allt, jag lovade men han vägrade. Jag förklarade mitt problem för min vän och hon föreslog att jag hellre skulle kontakta en trollformell som skulle kunna hjälpa mig att ge en trollformel för att få tillbaka honom men jag är den typen som aldrig trodde på trollformler, jag hade inget annat val än att prova det, jag mailade spell caster, och han sa till mig att det inte var något problem att allt kommer att vara okej före tre dagar, att mitt ex kommer att återvända till mig före tre dagar, han kastade trollformeln och överraskande den andra dagen var det runt 16:00. Mitt ex ringde mig, jag blev så förvånad, jag svarade på samtalet och allt han sa var att han var så ledsen för allt som hände att han ville att jag skulle återvända till honom, att han älskar mig så mycket. Jag var så glad och gick till honom. Det var så vi började leva tillsammans lyckligt igen. Sedan dess har jag lovat att alla jag känner som har ett förhållandeproblem, jag skulle vara till hjälp för en sådan person genom att hänvisa honom eller henne till den enda riktiga och kraftfulla trollformeln som hjälpte mig med mitt eget problem. Hans e-post: {drogunduspellcaster@gmail.com} du kan skicka honom e-post om du behöver hans hjälp i ditt förhållande eller något annat ärende.
1) Love Spells
2) lösning och botemedel mot all sjukdom
3) Växtbaserade botemedel mot någon sjukdom / sjukdom
4) Äktenskapstavlar
5) Graviditetsförtrollning
6) Breakup Spells
7) Döden
8.) Du vill bli befordrad på ditt kontor
9) vill tillfredsställa din älskare
10) Lotteri
Kontakta den här stora mannen om du har några problem för en varaktig lösning
via {drogunduspellcaster@gmail.com}