lördag 30 oktober 2010

Snickaren anlände strax efter nio i morse och vi började förbereda för dagens skorstensmurning. I dag skulle den äntligen bli klar och det var ganska precis ett år sedan vi emballerade den med presenning för vintervila. Vi avbröt murningen då för att det var så oerhört regnigt och bedrövligt. Nu, ett år efteråt, skulle den ändå bli klar.

Vi började att bygga en ny ställning och när det var klart stationerade sig snickaren på plattformen.
Jag servade med sten och bruk nere från marken. Det innebär ett antal vändor upp och ner för stegen. Under tiden ringde en liten solstråle som hade fått syn på en möbel på loppis som hon ansåg skulle passa i kapellet hos mig. -Den ser ut som om den kommer från Nazitiden, sa hon. En gemensam bekant var på loppisen samtidigt och kunde mms:a en bild på pjäsen (för det är en pjäs och inte en smäcker liten funkismöbel). -Köp, sms:ade jag tillbaka. Köpet var således ett faktum. 400:- inklusive hemtransport och nu får den sova i kapellet i natt.
Här står den nu. Jag skriver den för jag vet inte riktigt vad man kallar ett långt, lågt skåp. Nyckel till låsen levereras senare enligt köpförmedlerskan.

Nu sitter jag i soffan och tar en öl.
Så här blev den färdiga skorstenen. Vi täckte också över den igen för nu stundar väntan på plåtslagare som ska få tillverka en "hatt" och en plåt som sluter tätt mot takpannorna. Sedan ska murstocken provtryckas och om allt verka OK då kan jag elda lite vackert i den nere i elektronikverkstaden.

Santana snurrar på grammofonen och mörkret sänker sig över Kristinehamn.

3 kommentarer:

Therese sa...

Tror möbeln kallas skänk. Fin är den i alla fall.

Eddie sa...

Det är stor risk att den kommer målas om i en hysterisk färg.

NAGS sa...

Kul! Den är rätt lik en italiensk kisttyp som kallas cassone - en rikt utsmyckad skrytkista från renässansen, ofta använd som brudkista. Formen är mer långsmal än vanliga hederliga svenska kistor, och den fungerar utmärkt som sittbänk. Vi letade efter en sådan länge innan vi av en slump hittade en nyare kopia för en spottstyver. Den var dock inte en kista, utan har en lucka som öppnas framåt (typ skänk). Men den ser ut precis som en cassone i övrigt: http://borjefrid.blogspot.com/2009/12/lyckosam-lordag.html