fredag 8 oktober 2010

Trots detta mörka senaste inlägg i bloggen har norgeresan förflutit nu. Jag höll mig lite för mig själv och var väl inte centrum av gruppen där jag oftast kommer att hamna. Jag har tänkt mycket men inte kommit fram till något.
Bussresans första stopp var vid ett kycklingstyckeri. Jag tycker inte om att äta kyckling så jag var inte särskilt road av studiebesöket. Däremot tycker jag det är kul mer industriprocesser och smarta löpande band och robotar. Denna installation mötte oss i entrén.
Groteska skräckfilmsdockor som man trodde skulle börja leva närsomhelst. Man hade också sytt kycklingdetaljer av tyg med köttliknande kulör. Studiebesöket inleddes med presentation av företaget och en liten film inifrån produktionen. Därefter fick vi lunch. Kyckling givetvis men jag tvingade i mig köttet. Tillbehören var goda dock. Det var tur att vi åt innan vi var inne i fabriken...

Kycklingarna kommer slaktade, plockade och urtagna vill fabriken. De hängs upp på ett löpande band och sedan började den maskinella "urbeningen". Anställda tog hand om de olika delarna och finputsade och sorterade lite o s v. Sedan förpackades kycklingdelarna och lastades på pall. En del av bitarna gick till vidareförädling. Tillredning skedde i fabriken av vissa slutprodukter. Andra delar marinerades och förpackades. Man styckade också kalkon ibland.
Hygienen var givetvis jätteviktig inne bland de nakna kycklingarna och vi fick ta på oss ordentligt med skyddskläder.
Om man har skägg som jag, fick man också bära munskydd därinne. Väl inne i produktionen blev jag hemskt äcklad.
Kycklingsaft droppade ner på oss från de löpande banden var vi gick. Golven var hala av kycklingfett.
Sådana här backar med "skräp" stod överallt och kycklingdelar som ramlat ner från banden låg här och där.
Lukten därinne var hemsk. De anställda drar omkring fettet med sina skor och företaget har ännu inte hittat något rengöringsmedel som tar bort det. Det kändes som om man hade vaselin under skorna hela tiden.

Jag har ju en förkärlek för skyltar och det skrivna ordet.
Detta stod att läsa på en whiteboard i kycklingstyckeriet.

Vi åkte vidare till ett vattenverk som kunde skryta med att ha det sämsta råvattnet i hela Norge. Vattnet går genom ett antal reningssteg innan det distribueras via ledningsnätet.
Detta såg ut som världens största kladdkaka men i själva verket är det avskilda partiklar som samlas på ytan i en bassäng och sedan skrapas av densamma.

Skyltar var annars det som tilldrog sig kameraaktivitet mest.
När vi kom till hotellet krånglade incheckningen så till den grad att jag struntade i alltihop och gick ock satte mig på en sunkig kvarterskrog. Ölen kostade 38 norska och det var väl OK. Jag satt med en kille i baren som tyckte att Sverige hade bra fängelser. Han hade suttit sju månader i Helsingborg efter att ha försökt smuggla 63 kilo Kat in i Sverige. Vi gick sedan ut och åt ganska gott på en restaurant. Servicen var urusel och personalen (svensk) var rent av oförskämd. Illa! Ölen kostade 67 norska styck. När vi kom tillbaka till hotellet satte vi oss på mitt rum och en tjej öppnade en flaska rödvin som vi skålade lite i.
Jag drack ur mitt tandborstglas och tjejerna drack ur små plastbyttor som fanns i korridoren. Byttorna var avsedda att hämta is från ismaskinen i korridoren i. Alla var trötta dock och "efterfesten" varade inte så länge.

Dag två var vi på "Mattillsynet" i Oslo och jämförde våra och deras arbetssätt. Intressant!

Vi åt en dålig lunch vid en av utfarterna och sedan åkte vi hemåt.

Det var underbart att träffa Felix igen efter alla dessa dagars saknad. Han spelade TV-spel och somnade gott här ikväll. Jag ska titta och lyssna på honom innan jag lägger mig. Godingen!

2 kommentarer:

Miss Gillette sa...

Var glad att du slapp se själva slakten. Fast antagligen släpps inte folk in på fågelslakterierna, inte ens såna som ni som kommer i tjänsten. Styckningen är säkert ohygienisk så man blir mörkrädd, men då är djuren i alla fall döda.

Ska man vara selektiv allätare är fågelkött det kött man först bör välja bort. Fåglarna lider allra jävligast av våra köttdjur. Dessutom är köttet sämst ur smittohänseende.

Du ska få ett ex av boken jag håller på med när den är klar. Den handlar visserligen om USA, men det är bara en gradskillnad det handlar om, det är mindre dåligt i Sverige men det industriella djurhållningssystemet är ju detsamma.

Eddie sa...

Jag tar gärna emot ett ex av den boken!

Själv läser jag en väldigt annorlunda skriven bok av en Markus Zusak. Boken heter "Boktjuven" och är förtjusande. Annorlunda men ytterst mysig när man väl kommit in i den.