måndag 14 februari 2011

Det händer så otroligt lite en måndag i februari så det finns egentligen ingenting att skriva om. Bilen har börjat "blåryka" så jag var till verkstaden med den idag. Antagligen har det kommit snö i avgassystemet som håller på att "koka ur" trodde mekanikern. Han ska i alla fall få byta bränslefilter på bilen i morgon för besiktningskillen sa att det höll på att rosta sönder.

Jag sitter och lyssnar på Santana och kollar lite adresser i New York som jag antecknar i min guidebok. Ikväll har jag kollat ostronrestauranger. Jag vill gärna äta ostron när jag är där men går alltid till samma ställe. Butiker med begagnade cd-skivor har jag också lagt in i guideboken.

Förra året den 16:de maj, det var en söndag, var det matfestival på 9:th avenue. Hoppas jag lyckas pricka in det i år också. Jag är ju där den 16:de men det kanske är söndagen före eller efter detta datum. Är det söndagen före kan jag vara där men inte om det är söndagen efter. Problemet förra året var att jag inte hade några kontanter så jag kunde inte provsmaka allt gott som fanns.

Längtar efter min vän Ivar i NYC. Jag tänkte att han skulle få visa mig Brooklyn i år. Jag åker helst inte ut dit ensam. Jag "hamnade" där en gång när jag åkte fel med tunnelbanan och det kändes inte helt OK trots att det var mitt på dagen. Jag såg att folk "såg" mig som en udda fågel där. Å andra sidan somnade jag ju på tunnelbanan en gång och vaknade i en tom tunnelbanevagn i det mörkaste Harlem på gränsen till Bronx mitt i natten. Det gick bra den gången också men jag hade onekligen varit ett lätt byte för illasinnade individer om det funnits sådana där. Manhattan är ett tryggt ställe att vara på men jag har liksom förstått att de välartade människorna med pengar tränger ut de fattiga mer och mer mot periferin och de "oönskade" och penningsvaga medborgarna har kommit att koncentreras i utkanterna av staden, d v s Brooklyn, Bronx och Queens.

Jag minns när jag var i Polen för en herrans massa år sedan. Det var strax efter de blivit lite frigjorda och hade började närma sig väst. Jag och min dåvarande flickvän satte fingret på en Polenkarta för att se vilken stad vi skulle åka till. Staden vi hamnade i hette Torun. Innerstaden var en gammal vacker stadskärna med gamla fina hus. Där bodde de fattiga. I stadens utkanter där betonghusen tornade upp sig, bodde de välbärgade. Helt bakvänt mot vad vi är vana vid från andra städer där de välbärgade bor centralt i gamla vackra hus och betongområden i utkanterna är "ghetton". Men en vacker dag vänder väl folkströmmarna även i Torun i Polen när man börjar renovera innerstadens gamla lägenheter.

Inga kommentarer: