onsdag 28 april 2021

Ödesgemenskap och recension av Isbjörnens kaviar

Isbjörnens ja...

En vanlig kaviar helt enkelt. Lika tråkig som en tallrik grillkorv med pommes-frites utan någonting till.

Det ska bli skönt när testningen är över känner jag nu. Hittills har jag provat 16 sorter och jag har ytterligare 7 oöppnade sorter i kylskåpet. Det finns fler sorter i handeln det vet jag och mitt mål är att testa alla som idag finns på marknaden så det kommer att bli fler än 7 till.

Eftersom alla är så otroligt lika kvittar det ju nästan vilken man köper. Förutom Ejderns då som spelar i en klass för sig. Jag kanske aldrig mer kommer att köpa någon annan sort än Ejderns när detta test är över.

Idag lärde jag mig ett fint ord när jag kollade nyheterna. Ordet "Ödesgemenskap" -  hur en samling människor har hamnat i en situation som de själva inte valt och plötsligt får denna situation gemensam och förståelse för de i samma situation. Den sociala distanseringen var det som beskrevs som en ödesgemenskap. Många med psykisk ohälsa mår bättre nu än vad de gjorde innan. Självmorden minskade i Sverige förra året och även andra länder visar på samma utveckling. Plötsligt kände sig de med en psykisk ohälsa som normalt är lite folkskygga som att de befann sig i en ödesgemenskap med många andra. Plötsligt var de inte ensamma om att isolera sig och sky folk.

Det händer oerhört mycket intressant i dessa tider. Mycket sådant som nästan varit omöjligt att förutse. Ingen skulle ha sagt när pandemin började att detta får troligen effekten att självmorden minskar. Vi är inte så duktiga på att förutse sådana komplexa skeenden. När vi nu kan se att självmorden minskar förstår man i efterhand att det finns en logik i det som förefaller självklar.

Eftersom vi är människor - och därmed djur av samma art - reagerar vi väldigt lika på saker i vår omgivning. När jag berättar för någon hur mitt liv påverkats av pandemin så har de upplevt exakt samma ändring av beteende. Det var t o m en som skrev till mig att hon läst min blogg och kände igen sig till den grad att hon kunde ha skrivit texten själv. 

Det är därför jag tycker det är så spännande att följa vilka oväntade effekter pandemin fått. Jag lyssnade på Naturvårdsverket idag när de pratade om luftföroreningar. De skulle avsluta dagen med hur pandemin har påverkat luftföroreningarna i samhället. Tyvärr kunde jag inte vara med till slutet för att höra vad de sa men jag kan tro att farliga partiklar i luften minskat när inte folk kört bil så mycket liksom andra luftföroreningar som man kan härleda till persontrafiken. Godstrafiken kanske däremot inte har gått ner lika mycket. Jag tror också att halterna av Benso(a)pyren har ökat då många arbetat hemifrån och kunnat elda i sina braskaminer hela dagarna. Helt enligt mitt eget liv det senaste året. Inga drivmedelskostnader på faktura från Circle K men all ved uppeldad i vedskjulet.

4 kommentarer:

Cre8iv sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Cre8iv sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Cre8iv sa...

Verkar som Din kaviartest blir som de flesta andra tester av olika produkter, oavsett typ.
Några hamnar i toppen och några i botten! Däremellan hamnar alla de andra!! 😜
Sedan får man ju inte glömma, att när det gäller mat, är ju smaken som baken!! 🌞

Eddie sa...

Så kommer det säkert att bli. Så är det inte bara med mat, så är det med allt. Resmål, musik, film och allt man kan komma på. I dagens läge med sociala medier och allt måste man emellertid alltid understryka - Det här tycker JAG, Så här gör JAG, annars är mothugg att vänta direkt. Jag lade upp ett youtubeklipp där jag beskär hibiskus och tar sticklingar. Redan i rubriken skrev jag SÅ HÄR GÖR JAG annars kommer det andra besserwissrar och försöker knäcka en direkt.

Vi naturvetare aktar oss för att uttala oss som om vi hade det slutliga svaret.

Det betyder också att man inte säger: -Den här kaviaren är god. Man måste alltid (egentligen) säga: -Den här kaviaren tycker jag är god. Men det blir jobbigt att komma ihåg det varje gång. Därför förutsätter i alla fall jag att när någon säger: -Den här kaviaren är god egentligen menar att den som säger det tycker att kaviaren är god. Inte att den är det i allas munnar men om man skulle utveckla det varje gång skulle livet bli olidligt.

Lyssna! Den här låten är bra! Nej förlåt förresten: -jag menar att JAG tycker att den här låten är bra.