tisdag 20 april 2021

Torrevieja

Idag kom sista leveransen från Cal Schenkel med de återstående handmålade teckningarna. Jag trodde bara att jag beställt två stycken men han skickade tydligen tre.

Jag blev jätteglad att han skojat till det lite genom att lägga in mitt namn här och där.

I detta oansenliga lilla paket som låg i brevlådan i morse. Jag gjorde beställningen runt julafton så det amerikanska (och svenska) postväsendet har inte varit snabba precis. Båda mina paket fastnade i tullen i Sverige också. Jag körde ner målningarna till Unos glas för inramning direkt.

Torrevieja ja. Jag googlade lite i går kväll och det finns inte mycket beskrivet om staden. Googlar man på bara "Torrevieja" får man massor med träffar på mäklarfirmor som har bostäder till försäljning där. På svenska Wikipedia står heller nästan ingenting och på "Wikitravel" stod absolut ingenting. På engelska Wikipedia var det som vanligt lite bättre med information.

(Från Wikipedias engelska site)
Fram till 1802 fanns Torrevieja bara som ett gammalt vakttorn, vilket gav staden sitt namn (Torre Vieja som betyder gammalt torn) och några arbetarstugor. Men 1803 godkände Karl IV flytten av saltproduktionskontoren från La Mata till själva staden och tillät byggande av bostäder där. År 1829 förstördes staden helt av en jordbävning, men bassängerna rekonstruerades och öppnades snart. År 1931 gav Alfonso XIII Torrevieja stadstatus genom specialbidrag. Under denna period fanns också en växande marknad för lin, hampa och bomull.

På 1800-talet transporterades saltet främst från staden av svenska och holländska fartyg. Vid den tiden var det endast begränsad efterfrågan på salt från andra regioner i Spanien, främst Galicien och i mindre utsträckning, Valencia. I början av 1900-talet såldes endast en fjärdedel av allt salt som utvanns från lagunen i Torrevieja i Spanien. Resten exporterades till utländska marknader. Idag är det fortfarande en viktig bransch i Torrevieja och saltindustrin är en stor arbetsgivare.

Från och med slutet av 1900-talet har den lokala ekonomin kraftigt expanderat på grund av turistindustrin. Detta inkluderar både en stark kontingent av britter, irländare, tyskar och skandinaver varav många bor där året runt och spanjorer som har ett andra hem i staden. År 2004 hade Torrevieja det största antalet brittiska invånare i alla spanska kommuner.


Att Torrevieja är en "ny" stad råder inga tvivel om. Därav den lite tråkiga och fula stadsmiljön förstås. 

Att jag intresserade mig för Torrevieja var en ren tillfällighet. Jag har ju inte ens varit där i verkligheten. Jag har överhuvudtaget aldrig varit på det spanska fastlandet. Ju mera jag funderar desto troligare blir det att jag provar Torrevieja en tid och ser mig om lite. Det är ju praktiskt att bo där om man som jag inte behärskar språket. Det finns en otroligt stor svensk befolkning där. Svenska hantverkare t o m om man behöver hjälp av sådana. Jag är med i en FB-grupp som heter "Svenskar i Torrevieja" som har över 30 000 medlemmar. Jag förväntar mig att jag hittar människor som har lite samma intressen som jag själv och det kan ju vara trevligt om man vill umgås. Jag vet ju också att jag gillar sol och värme. Och hibiskusar vilket det finns ett överflöd av. Den för mig, lite karga exotiska naturen, intresserar mig mycket. Arida miljöer (torra) kan bjuda på så mycket vackert.

Det finns också de som hävdar att mikroklimatet som råder i Torrevieja är bra för hälsan och luftvägarna med den saltmättade luften där runt saltsjöarna. Om inte annat märkte jag att den ihållande kylan i vintras var besvärlig för min KOL. Jag gick inte ut överhuvudtaget nästan under den perioden då det var 10 minusgrader varje dag. Den torra luften är heller inte bra för min hud. Om jag någon gång under året besväras av min annars behandlade psoriasis så är det då. Min kondition har försämrats avsevärt eftersom jag inte varit ute och gått under det senaste året. Jag har suttit hemma och arbetat och sedan varit inomhus på fritiden. Sådana har ju vintrarna nästan alltid varit men 2020 var det extremt.

Om man jämför kostnaden för bostäder i Torrevieja och t ex Fuengirola som också är en stad med mycket svenskar, är det betydligt billigare i Torrevieja. Det ska bli väldigt spännande att utforska en del av världen där jag aldrig varit.

Inga kommentarer: