torsdag 1 april 2021

Skärtorsdag

Början på långhelg i kapellet. Plötsligt har jag skapat mig arbete inför helgen. Jag som inte hade något planerat.

Idag provgrävde jag i tobakslandet och insåg att tjälen gått. Det betyder att jag kan gräva bort resten av de gamla tobaksrötterna. Det ska jag vara klar med när helgen är över. Jag skriver det här för att ha något att sträva mot. Släpkärran ska stå lastad med tobaksrötter på måndag kväll så jag kan åka till tippen på tisdag. 

Men alltså... Den där KOLen... Usch vilket dåligt flås jag har. Jag börjar förstå nu hur mitt framtida liv behöver anpassas efter sjukdomen. 

Imorgon ska jag åka och hämta ved innan jag fyller släpkärran med rötter. Två och en halv kubik sammanlagt. Kärran rymmer ganska exakt en kubik (stjälpt mått) men jag tror att veden jag ska hämta inte är uppmätt som stjälpt mått. Då borde det bli minst tre vändor med kärran. Troligen fyra. Ja jag får se. Jag får också se hur många vändor jag tar imorgon. Jag kanske delar upp det på flera dagar. Det är numera ingen idé att planera innan jag lärt mig vad jag orkar och inte.

Jag lånade grannens röjsågssele också. Jag har en röjsåg men ingen sele. Jag har aldrig kört röjsåg förut men Roland har lovat att hjälpa mig om jag går bet.

Blåmesarna börjar göra sig hemmastadda i mina holkar. Tyvärr tror jag att de flesta kommer att bli utkörda av den svartvita flugsnapparen när den kommer men försöka duger. Morkullorna flyger häröver på kvällarna nu också och fjärilar fladdrar runt på baksidan.


Sådana här tillfällen kommer det bli mycket av i sommar. Det här är årets debut.

Även om allt detta är underbart och fantastiskt skulle jag vilja prova att byta ut detta mot en vår i Spanien. 

En FB-vän till mig i Spanien lade just upp bilder på hur citrusträden blommar hos honom i detta nu. Måtte jag någon gång i framtiden få uppleva det. Den här FB-vännen har bosatt sig utanför en tätort på vischan. Han ska också odla tobak i år därnere och det ska bli jättespännande att följa hans odling. Undrar hur det är att odla där. Vi har pratats vid en gång om tobaksodling men mitt tillvägagångsätt går inte att direkt överföra på spanska förhållanden.

Det ska bli jättespännande att se hur det går för honom. Vilka bekymmer som han möter. Vilka skadedjur som han behöver skydda plantorna emot? Här i Sverige är det väl mördarsniglarna (spansk skogssnigel) som är det största problemet. Dock ej för mig eftersom de inte finns här. En kompis i stadens södra del har millioner mördarsniglar så det är nog bara en tidsfråga innan jag måste ta kampen här i kapellet.

Ikväll lyssnar jag på Santana. En konsert jag köpt online från Wolfgangs vault; Balboa stadium, 28 juli 1974. Fantastisk konsert och bra ljud. Underbar version av Toussaint L'Overture och Samba Pa Ti.

Inga kommentarer: