lördag 31 augusti 2024

Lördag på stan

Vackert väder. Länsstyrelsen höll "Vattendagen" i stadsparken. Träffade kollegor från länsstyrelsetiden.


Satt och tittade på folk. Gick till kvarteret Vågen och tog ett varv inne på gården. Inget tilltalande att köpa. Gick ett varv på stan.


Vem kunde tro att en Natoflagga skulle vaja över rådhuset i Kristinehamn?

Jag gick igenom lite studiematerial och en inspelad föreläsning. Klippte sedan halva gräsmattan och diskade ur två kattlådor som jag ska skänka till katthemmet. Mina myntauktioner på Tradera avslutades också och drog in 1 200 kronor i alla fall.

fredag 30 augusti 2024

Service

Bilen till service och lånebil hem för att arbeta igen.


En Ford Cmax. Har aldrig sett en sådan förut. Det är ju så trevligt med automatlåda.


Igår provkörde jag en KIA Picanto igen. Även den med automatlåda.

Det får bli en sådan. Ska diskutera finansiering med mera till veckan.


Jag och Psykolog-Anders var i Örebro och såg Jojje Wadenius och Cleobandet på ett ställe som hette Makeriet. Trevligt ställe och trevlig fusion-jazz. Tyvärr spelade han inget från Made in Sweden-tiden.

En förvirrad kanadagås attackerade sin egen spegelbild i ett skyltfönster på stan. En ganska märklig syn. 

Jag fick resten av kurslitteraturen idag också.


Plus en hel hoper andra böcker.

Tyvärr verkar inte ögondropparna längre. Jag var ju så glad när jag började använda dem. Jag har haft svårt att jobba vid datorn idag igen p gr a skumsynen. Jag ska ringa 1177 på måndag.

måndag 26 augusti 2024

Distanskurs

Nu finns studiematerial utlagt på Internet som jag redan nu kan ta del av trots att utbildningen börjar först den 2 september. Jag har fått reda på lite mer om sättet att studera på också. Det är en distansutbildning på helfart som jag valt att gå. Alla föreläsningar är förinspelade och jag kan se dem när jag vill och hur ofta jag vill. Det finns även en massa annat material utlagt. Ingenting kommer att ske på dagtid när jag arbetar. Förutom frågestunder till lärarna möjligen. Det går också att ställa frågor till dem via mail. Det finns också diskussionsforum till varje utbildningsdel där studenterna kan rådfråga varandra.

Ikväll började jag att titta på en föreläsning som var på ca en timma.

Sigge och jag gick vår ordinarie skogspromenad också. Det regnade lite men det var ingen fara. Duplantis hoppade 6,26 m igår. Nytt världsrekord igen.

Ungefär så...

söndag 25 augusti 2024

Just bring it!

Vaknade klockan 7. Jag låg kvar i sängen och lyssnade på regnet till klockan åtta och tänkte. Jag försökte tänka kritiskt. Det är nämligen det den första delkursen i filosofi handlar om. Jag började läsa läroboken igår kväll. Det är en rejält brant inlärningskurva måste jag säga. Att plötsligt börja studera och dessutom på engelska. Det är många engelska specialbegrepp som jag aldrig tidigare stött på. Det första jag måste komma på är hur jag ska närma mig boken. Det är inte alltid bara att slå upp och översätta ett begrepp. Man måste också "förstå" det och det kommer att ta sin lilla tid. Men det är bara att börja och jag vet att jag kommer att komma in i det till slut.

Igår tog jag en sväng ut till Pingstkyrkans loppis ute på Marieberg. Jag köpte boken "Sofies värld". En ungdomsroman om filosofi kan man nog säga. Jag har köpt den en gång förut och börjat läsa den men hade svårt för tonen i den. Den är skriven för att vända sig till vilsna tonåringar och jag har inte orkat med den tonen förut. Nu gick det bättre när jag började läsa den igen. Jag tror den ger en lättsam start på ett otroligt komplicerat ämne.

Jag blev så illa trött under dagen så jag tog en tur till Maxi för att få lite energi. Jag satt en stund och folkbadade. Sedan köpte jag vaniljglass. 


Igår natt gick jag plötsligt upp spritt naken och lade in russin i rom. Jag fick för mig att jag skulle göra rom-russinglass idag. Det verkar inte gå att köpa sådan längre.


Vecka 35 - Bring it on!

fredag 23 augusti 2024

Siv

Idag fick Sivan resa till katthimlen. Katthimlen ligger tydligen i Österrike enligt min vän Ylva. Allt gick bra och hon somnade stilla in utan alltför mycket oro. 


Jag åkte direkt upp till "Höla" för att begrava henne. Där begravde jag också mitt marsvin när jag var liten. Det är en fin plats.

Det var inte lika lättgrävt som jag mindes det. På den tiden var det bara sand och enstaka träd. Nu var det tät skog.

Äntligen helg. Nu ska jag stänga in mig härinne och bara njuta av tystnad, ensamhet och litteratur.


Jag fick min första kursbok idag och jag beställde resten av kurslitteraturen inför höstterminen så det kommer väl ett paket om en vecka ungefär. Jag brukar ta gratis frakt. Det innebär att jag får vänta ett antal dagar extra på de leveranserna. Men för studiernas skull är det ju inte bråttom. Det är bara det att jag blir så ivrig varje gång jag beställer något och helst vill ha paket dagen efter. Jag får öva mig i tålamod.

Jag gjorde en omgång snus också. Snus som ska med till Spanien i jul. Det blev några gram över 2 kilo av Farbror Eddies Prima Fint.


Sedan blev det en "Coconut Chicken Biryani". Ett improviserat recept. Det blev fantastiskt gott och jag skulle varit nöjd om jag fick en sådan portion på en indisk restaurang.

torsdag 22 augusti 2024

Jobbar och läser

Inget händer här. Mulet och regn. En grå transportsträcka till nästa spanienresa. Jag och Sigge skulle ut och gå idag men han fick förhinder. Jag tog mig en tur själv i mina hemmakvarter.


Småregn...

Väntar tålmodigt på svar från Göteborgs universitet huruvida delar av mina kurser går på arbetstid men har ännu inte fått svar. Väntar också på den första kursboken som jag beställde igår från kurslitteratursiten "Studentapan". 

Oklart om jag behåller den när jag är klar med den eller låter den gå vidare. Titeln är "Critical Thinking: A Concise Guide".

Nu har jag börjat titta lite mer på den här filosofikursen jag är antagen till. De fyra delkurserna jag ska läsa i höst följs av fyra stycken breddningskurser under vårterminen 2025. Då har jag hela paketet av grundkurser. Till våren läser jag då Metaetik, Filosofihistoria (där kommer det där med de gamla grekerna), Analytisk filosofi och Normativ etik.


onsdag 21 augusti 2024

Antagen till filosofi i höst

Jag kom in på grundutbildningen i filosofi i Göteborg. Den ges tydligen på 100%-fart och det vet jag inte om jag kommer att klara. Eftersom det är en distanskurs kommer all undervisning ske via nätet. Om det sker på dagtid funkar det ju inte för mig.

Kursen håller på hela höstterminen och är indelad i fyra delkurser; Kritiskt tänkande, Kunskapsteori, politisk filosofi och vetenskapsfilosofi. Kursstart måndag om 2 veckor. Kurslitteratur beställd...
Jag börjar på kursen så får jag se.
Ingenting om "de gamla grekerna". Konstigt.

Jag var ute och gick med Sigge i kvällningen trots lite nederbörd. Jag svängde inom Katthemmet och lånade en transportbur inför avlivning av Sivan på fredag. 

Ylva var här igår och tog några bilder av min kära lilla Siva.



Jag hämtade också en bok jag skickat efter.


"Så talade Zarathustra" av Nietzsche.

måndag 19 augusti 2024

Utan filter

Jag hade en telefontid med Regionen idag med en läkare angående mina torra ögon och skumögdhet. Han skrev ut ögondroppar (Emadine) och de gjorde fantastisk verkan direkt. Att se på TV och att läsa blev en helt ny upplevelse. Helt otroligt!

Idag beställde jag tid för avlivning av Sivan. Hon har blivit väldigt gammal den senaste tiden. Hon ligger i soffan dygnet runt och verkar inte ens bemöda sig att fälla in klorna på baktassarna. På fredag ska det ske.

Efter jobbet gick jag och Sigge en skogstur som vanligt. Han fick t o m med mig på en lite längre tur idag (ca 4 km). Jag räddade en kopparödla som parkerat mitt på en grusväg. Men jag hade det väldigt svårt med andningen. Fick hostattacker så jag trodde jag skulle hosta ur mig lungorna. Jag var helt slut när jag kom hem. 


Jag fick ett bokpaket idag igen. Väldigt trevligt skrivna böcker. Vid en första anblick verkar de lättlästa vilket är väldigt ovanligt när det gäller filosofi.

Imorgon kommer min filosofivän Ylva. Det var hon som tipsade mig om David Hume. Jag frågade Copilot vem David Hume var och fick detta svar:

David Hume var en skotsk filosof, historiker, ekonom och essäist, född den 7 maj 1711 i Edinburgh och död den 25 augusti 1776. Han är mest känd för sin empiricism och skepticism inom filosofin.

Hume ansåg att all mänsklig kunskap härstammar från erfarenhet och att vi inte kan ha någon kunskap om något bortom det vi upplever. Han är särskilt känd för sina verk “A Treatise of Human Nature” och "An Enquiry Concerning Human Understanding". I dessa verk undersöker han hur sinnet fungerar när det skaffar sig kunskap och ifrågasätter möjligheten att rationellt rättfärdiga induktivt resonemang och kausalitet.

Hume var också en moralfilosof som hävdade att etik baseras på känslor snarare än abstrakta moraliska principer. Han är känd för att ha formulerat det så kallade “is-ought”-problemet, vilket innebär att man inte kan dra normativa slutsatser om vad som bör göras enbart utifrån fakta.

David Hume hade ett komplext och ofta kritiskt förhållande till religion. Han var känd för sin skepticism och ifrågasatte många av de traditionella argumenten för Guds existens och religiösa trosuppfattningar.

Hume argumenterade mot möjligheten att rationellt rättfärdiga mirakel, eftersom han ansåg att bevisen för naturlagar alltid är starkare än vittnesmål om mirakel. Han kritiserade också det så kallade designargumentet som hävdar att universums komplexitet bevisar en intelligent skapare. Hume menade att detta argument bygger på begränsade erfarenheter och inte kan leda till slutsatsen att en kosmisk designer är oändlig, moraliskt rättvis eller en enda varelse.

Han var också en av de första filosoferna att systematiskt utforska religion som ett naturligt fenomen, och föreslog att religiös tro kan uppstå från naturliga snarare än övernaturliga orsaker. Hume ansåg att religion ofta hade skadliga konsekvenser för både moral och samhälle.

Hume var inte en teist i traditionell mening och hans syn på religion var så kontroversiell att han aldrig fick en universitetsposition i filosofi.


söndag 18 augusti 2024

Avsked

Idag körde jag min älskade Felix till järnvägsstationen när han skulle åka ner till Göteborg för första gången till sitt boende därnere.


Här börjar en ny epok.

lördag 17 augusti 2024

Folkbad - Denna fantastiska form av ensamhet

Så länge jag kan minnas har jag uppskattat att folkbada. Att vara bland folk men inte "ge sig tillkänna". Att bara vandra runt bland dem och betrakta eller att sitta stilla och se folkstimmen passera. Ofta har jag också hörselproppar för att slippa höra dem. Då blir det ännu mer som att dyka i vatten och bara titta på allt. Bland det bästa är att sitta på en flygplats och uppleva den underbara ensamheten som infinner sig när man sitter mitt i vimlet och utropen med hörselproppar. Ingen kommer heller någonsin åt den jag älskar att vara i denna - min egen - ensamhet. Blasie Pascal skrev: "Alla människans problem härstammar från deras oförmåga att sitta tysta i ett rum ensamma".

Sivan hade spytt på sitt fårskinn inatt igen. Jag tvättade det av det skälet förra veckan och nu var det dags igen. Snart har hon gjort det för sista gången.

Jag tog bilen ut till Marieberg för att se om loppisen hade öppnat för säsongen men det hade den inte. Den loppisen brukar kunna ha en del intressant litteratur. Jag tog svängen över stan på tillbakavägen och fick se att det var bakluckeloppis på torget. 


Jag parkerade och gick dit en stund. Jag kom precis när det öppnade och det var redan mycket folk. 


Jag köpte lite knep och knåp för 10:-.

Lilleman och jag satte oss och pratade en stund också.

Jag tog bilen upp till Maxi och tog en kopp kaffe och folkbadade. Jag hade en utvecklingsstörd kille som ställde sig framför mig gång på gång där jag satt. Stod och tittade på mig en halv meter ifrån och skrek. Riktigt obehagligt så jag drack snabbt upp kaffet. Felix ringde och sa att det var "Familjedag" ner i stadsparken. Jag tog bilen dit och kollade men blev väldigt besviken. 


Brandkåren stod där med en bil och karateklubben hade lite uppvisning. Ett långbord stod dukat med olika invandrarmat och jag fick reda på att det var en dag för de som bor i Kristinehamnsbostäder. 

Värdelöst folkbad. Det var nog inte ens 20 personer där. De höll på att blåsa upp en hoppborg i alla fall.

Jag åkte hem igen och åt. La mig sedan och blundade en timma innan jag gick upp och satte mig och tittade på orientering från Ungern på TV. 

Vi har börjat gå i skogen på kvällarna jag och min vän Anders Helldin. 


Här väntar jag på att han ska komma ut. 2,5 kilometer blir det varje gång hittills. Det är skönt med lite kroppsrörelse vilket det normalt annars blir allt mindre av. Kvällarna för övrigt går åt till självstudier. Jag minns när jag var yngre och blev varnad för att bli "förläst". Det kunde man tydligen bli och då blev man galen.


Jag fick ett gäng fina böcker igår som jag la ner i min resväska inför vintervistelsen i Spanien.

Det värsta är att jag blir så skumögd av att läsa. Jag märker det också när jag sitter vid datorn långa stunder. Jag har köpt ögondroppar som inte hjälper men har fått tid för ett videosamtal med vårdcentral till veckan. Det har blivit ett handikapp för mig.

Imorgon åker Felix tåget till Göteborg för att inleda en ny etapp i livet. På tisdag är det upprop på Götaplatsen och han får se sina kurskamrater för första gången. Det ska bli fantastiskt roligt att följa hans förehavanden under de kommande fem åren.

torsdag 15 augusti 2024

Sammanfattning av sönderfallet

Jag läser mycket filosofi på kvällarna och en filosof som tilldragit sig mitt intresse för hans svårmod och melankoli är rumänen Emil Cioran. Jag inser att det alltid finns någon filosof som slår an en ton hos en själv. Jag är en sökare på området nu och håller på att skapa mig en uppfattning om olika tänkare för att se om någon passar mig.

Jag fastnade för Cioran eftersom han var så svart i sitt synsätt. Idag fick jag två titlar som jag beställt. 


"Sammanfattning av sönderfallet" och "Sönderslitning".
Baksidetext på den ena boken: "I de afforismer, essäer i miniatyr och prosapoetiska betraktelser som ”Sammanfattning av sönderfallet” rymmer finner vi teman som återkommer i Ciorans författarskap: självmordet, sömnlösheten, skepticismen och nihilismen, gnostiska kätterier, religionernas och utopiernas ohållbarhet, människans outtömliga förmåga till självbedrägeri, tiden och glömskan, historiens tragiska mönster, exilen och alienationen - här vägleds vi till begrundan av intigheten, till en sam­existens med existensens slut.


Jag tror han är mest känd för denna titel som jag har sedan tidigare.

Hans afforismer får mig att skratta i alla fall. Han skriver sådant man egentligen inte kan/får skriva och uttrycka. Han lär också sagt att "En nackdel med självmord är att de alltid sker för sent".

"En bok bör öppna gamla sår, till och med åsamka nya. En bok bör vara en fara."; är också ett uttryck som kommer från honom.

Mina kvällar går numera i huvudsak åt till att läsa och fördjupa mig i ämnet filosofi. Jag börjar få en viss överblick tror jag. Jag har ännu inte fått besked om huruvida jag antagits till distanskurs i ämnet eller inte. 

Jag har också fastnat lite för Hume och Nietzsche men allt är bara i sin linda. Det är också mycket nya begrepp att lära sig som jag aldrig hört förut. Eftersom det är ett väldigt abstrakt område så är det inte alltid enkelt att sätta sig in i begreppen heller. Men vad ska livet gå ut på om inte ett ständigt lärande?

Jag har kontaktat en mäklare för att hon ska komma upp och titta på kapellet. Jag vill att en "teaser" går ut om att kapellet är ett "inkommande objekt". Mäklarna har börjat göra så nuförtiden.

onsdag 7 augusti 2024

Svårmod

Ett svårmod tar över mig mer och mer. Dagarna är tunga och jag tycker att motgångarna börjar bli fler och fler. Jag bara trampar vatten och kommer ingenstans. Det jag har att se fram emot ligger så långt borta i tiden. Hinder tornar upp sig på vägen också.

Vill trycka Crtl+Alt+Delete för att starta om hjärnan lite.


lördag 3 augusti 2024

Göteborg

Hämtade Felix kl 8 på morgonen inför flyttlass till Göteborg. 


Det var bra med plats i släpet och det var inga problem att få med allt. Halv tio åkte vi söderut i maklig takt. 


Stannade för macka och Pucko i Götene.

Det var inga problem att hitta till lägenheten i Göteborg heller. Vi krånglade lite med parkering ett tag men det löste sig fint till slut.

Vi fick bära allting jättelångt eftersom det inte fanns någon entré till den delen där han fått lägenhet. Vi fick gå genom flera korridorer varje gång. Jag blev helt slut i mina kontorsarmar.


Men till slut var vi ändå klara med allt. Det blev inte mycket golvyta kvar när allt var inne. 


Vi åkte till Mossens pizzeria och käkade deras berömda kebabpizza innan vi åkte hemåt igen. Fantastiskt god pizza!

Hemresan gick också smidigt även om jag inte var helt bekväm med att dra den där stora släpkärran efter mig. Vi kom tillbaka till OK några minuter innan den stängde som väl var. Vi körde ganska fort sista biten för att hinna. Men nu är det gjort.

Jag hade längtat så hem till de kalla ölen jag hade i kylen men när jag väl tog en tappade jag sugen. Det blev bara en innan jag gick till sängs och läste istället.

fredag 2 augusti 2024

Grensåg

Idag fick jag ytterligare ett tillskott inom trädbeskärningsområdet.


En elektrisk grensåg. Min första elektriska. Batteri har jag redan i Spanien. Jag är väldigt sugen på att testa denna men jag får hålla mig. Ett citronträd blir det första offret för dess sågtänder.

Jag fick ett sorts besked från Umeå universitet angående min ansökan till filosofikurs i höst. Det är inte troligt att jag kommer in. De som sökt innan söktiden gått ut har förtur och det har varit många sökande. Jag skickade in en så kallad "sen ansökan" men om jag inför vårterminen söker in kommer jag troligtvis att bli antagen. Jag läser ändå redan på egen hand på kvällarna. 

Allt är förberett inför morgondagens flyttlass till Göteborg med Felix. I alla fall allt som jag råder över. Han har nog lite kvar att packa hemma hos sin mamma antar jag.

torsdag 1 augusti 2024

Spanienuppdrag med citroner som betalning

Direkt när jag kommer ner till Spanien i november har jag ett litet uppdrag som väntar. Jag har lovat att beskära ett citronträd åt några vänner trots att de inte är på plats då. Jag får också plocka hur mycket citroner jag vill där och nu ska jag låta trädet genomgå en stor föryngring. Så stor att jag kanske måste låta den ske över två säsonger för att inte "skada" trädet för mycket. Mina vänner har haft problem med att citronerna blir svarta av bladlusavföring och svampangrepp och de har övervägt att låta bespruta trädet av det skälet. Bladlössens avföring är som sockerlösning och blad och frukt blir klibbiga av detta. Svamp som utnyttjar det söta i avföringen gör att blad och frukt ser oaptitliga ut genom att de får en svart beläggning. Det är inte farligt men fult. Trädet är för tätvuxet som det står idag och en besprutning skulle vara svår. Dessutom kanske inte en besprutning ens behövs om kronan blir luftigare. Jag ska ta med mig beskäringsverktyg ner den här gången. Jag räknar med att mina uppdrag som beskärare här i kristinehamnstrakten är slut men jag köpte faktiskt en ny sekatör som ska med ner till Spanien om jag får fler uppdrag därnere. En grensåg är beställd också som ska med ner i november.

Jag kom på att jag skulle beställa en sekatör när jag låg i sängen och läste igår kväll så jag gick upp och beställde den. Idag levererades den till ICA Maxi vid lunchtid.


Jag passade på att folkbada lite medan jag packade upp sekatören och kände lite på den. En "Felco" denna gång också.

Jag kan nu sitta här och längta efter när jag packat scootern med mina verktyg och åkt till citronträdet för att sätta mig i lugn och ro och titta på trädet länge och väl innan jag gör första snittet. Redan innan jag börjar klippa gör jag mig en bild av vad jag vill åstadkomma. Jag har alltid samma form som mall när jag klipper fruktträd. Att glesa ur mitten av trädet och skapa, nästan som formen av en stor kantarell. Allt för att solstrålarna helst ska nå alla grenar.