torsdag 15 augusti 2024

Sammanfattning av sönderfallet

Jag läser mycket filosofi på kvällarna och en filosof som tilldragit sig mitt intresse för hans svårmod och melankoli är rumänen Emil Cioran. Jag inser att det alltid finns någon filosof som slår an en ton hos en själv. Jag är en sökare på området nu och håller på att skapa mig en uppfattning om olika tänkare för att se om någon passar mig.

Jag fastnade för Cioran eftersom han var så svart i sitt synsätt. Idag fick jag två titlar som jag beställt. 


"Sammanfattning av sönderfallet" och "Sönderslitning".
Baksidetext på den ena boken: "I de afforismer, essäer i miniatyr och prosapoetiska betraktelser som ”Sammanfattning av sönderfallet” rymmer finner vi teman som återkommer i Ciorans författarskap: självmordet, sömnlösheten, skepticismen och nihilismen, gnostiska kätterier, religionernas och utopiernas ohållbarhet, människans outtömliga förmåga till självbedrägeri, tiden och glömskan, historiens tragiska mönster, exilen och alienationen - här vägleds vi till begrundan av intigheten, till en sam­existens med existensens slut.


Jag tror han är mest känd för denna titel som jag har sedan tidigare.

Hans afforismer får mig att skratta i alla fall. Han skriver sådant man egentligen inte kan/får skriva och uttrycka. Han lär också sagt att "En nackdel med självmord är att de alltid sker för sent".

"En bok bör öppna gamla sår, till och med åsamka nya. En bok bör vara en fara."; är också ett uttryck som kommer från honom.

Mina kvällar går numera i huvudsak åt till att läsa och fördjupa mig i ämnet filosofi. Jag börjar få en viss överblick tror jag. Jag har ännu inte fått besked om huruvida jag antagits till distanskurs i ämnet eller inte. 

Jag har också fastnat lite för Hume och Nietzsche men allt är bara i sin linda. Det är också mycket nya begrepp att lära sig som jag aldrig hört förut. Eftersom det är ett väldigt abstrakt område så är det inte alltid enkelt att sätta sig in i begreppen heller. Men vad ska livet gå ut på om inte ett ständigt lärande?

Jag har kontaktat en mäklare för att hon ska komma upp och titta på kapellet. Jag vill att en "teaser" går ut om att kapellet är ett "inkommande objekt". Mäklarna har börjat göra så nuförtiden.

Inga kommentarer: