torsdag 1 augusti 2024

Spanienuppdrag med citroner som betalning

Direkt när jag kommer ner till Spanien i november har jag ett litet uppdrag som väntar. Jag har lovat att beskära ett citronträd åt några vänner trots att de inte är på plats då. Jag får också plocka hur mycket citroner jag vill där och nu ska jag låta trädet genomgå en stor föryngring. Så stor att jag kanske måste låta den ske över två säsonger för att inte "skada" trädet för mycket. Mina vänner har haft problem med att citronerna blir svarta av bladlusavföring och svampangrepp och de har övervägt att låta bespruta trädet av det skälet. Bladlössens avföring är som sockerlösning och blad och frukt blir klibbiga av detta. Svamp som utnyttjar det söta i avföringen gör att blad och frukt ser oaptitliga ut genom att de får en svart beläggning. Det är inte farligt men fult. Trädet är för tätvuxet som det står idag och en besprutning skulle vara svår. Dessutom kanske inte en besprutning ens behövs om kronan blir luftigare. Jag ska ta med mig beskäringsverktyg ner den här gången. Jag räknar med att mina uppdrag som beskärare här i kristinehamnstrakten är slut men jag köpte faktiskt en ny sekatör som ska med ner till Spanien om jag får fler uppdrag därnere. En grensåg är beställd också som ska med ner i november.

Jag kom på att jag skulle beställa en sekatör när jag låg i sängen och läste igår kväll så jag gick upp och beställde den. Idag levererades den till ICA Maxi vid lunchtid.


Jag passade på att folkbada lite medan jag packade upp sekatören och kände lite på den. En "Felco" denna gång också.

Jag kan nu sitta här och längta efter när jag packat scootern med mina verktyg och åkt till citronträdet för att sätta mig i lugn och ro och titta på trädet länge och väl innan jag gör första snittet. Redan innan jag börjar klippa gör jag mig en bild av vad jag vill åstadkomma. Jag har alltid samma form som mall när jag klipper fruktträd. Att glesa ur mitten av trädet och skapa, nästan som formen av en stor kantarell. Allt för att solstrålarna helst ska nå alla grenar.

Inga kommentarer: