tisdag 22 december 2020

All tobak malen

Igår malde jag den tobaken som var kvar och summan av årets odling blev 4,034 kg torkad Black mammoth och 1,720 kg Alida. 

Totalt 5,754 kg torr tobak vilket kommer att ge ca 17 kg färdigt snus. Det blir 340 snusdosor. Inte riktigt en teoretisk årsförbrukning alltså eftersom jag gör över med en dosa om dagen.

Jag har kastat en hel del blad som möglet har varit lite för tufft mot. Om jag inte behövt kasta det hade jag nog teoretiskt fått ihop en årsförbrukning. Jag håller på att undersöka om jag kanske ska odla någon sort som mognar tidigare nästa år. Jag har skrivit till min mentor Thomas Sändh som har mycket längre erfarenhet än jag. Problemet har varit att få de skördade bladen att torka. Det är så rått i september och luftfuktigheten är så hög. Att odla tobak är jätteenkelt men att torka skörden är desto svårare.

Runt den 15 mars 2021 ska jag så ny tobak inomhus. Jag sådde för tidigt i år (runt den 20 februari). Plantorna blev för stora innan jag kunde plantera ut dem och de blev nästan vanskapta och svåra att plantera ut i landet när det var dags.

Jag fick paket igår också från Kjell & Company. En ny transformator till bokhyllespottarna så nu har jag ljus igen.

Nu ser det ut som det ska igen. Bokryggar ger hemtrevlighet. En annan sak som är väldigt hemtrevlig är när jag ligger i soffan med Sivan liggandes på bröstet uppe vid halsen och jag känner doften av en älskad bonnkatt. Tänk att katter luktar så gott och hundar så illa.

Det har kommit in några offerter på inramningar av trycken jag köpt från Cal Schenkel i USA. Jag har fått in två offerter och de skiljer nästan 4 000 kr mellan de två. Den billigare är på Hammarö. Den dyrare i Karlstad. Otroligt! Idag på morgonen ringde Unos glas i Kristinehamn och gav mig prisuppgifter på hela arbetet. 5 000 billigare än den dyra i Karlstad. Då slipper jag också köra till Karlstad med alltihop och köra och hämta det när det är klart. Inte så mycket att tveka på alltså. Unos beställer hem materialet nu så det bara ligger där och väntar tills leveransen från USA med själva konsten anländer. Det är inte skickat därifrån än.

Varför pratar folk i TV helt plötsligt om narrativ. Det är ett ord jag aldrig hört innan Trump blev president men sedan dess används ordet i tid och otid. Narrativ - Beskrivning i berättande form. Jag fattar ändå inte riktigt vad det avser. Det känns som om jag aldrig skulle kunna få in det ordet i ett sammanhang. Jag hör det nästan varje dag på TV nuförtiden och har aldrig hört det förut. Det förefaller som de som använder ordet inte heller riktigt vet vad det betyder. Bara att det är modernt att säga så. Igår hörde jag ordet på de lokala TV-nyheterna. Man renoverar Rackstamuséet och det ska bli : -Det ska bli ett narrativt rum att stiga in i, säger kvinnan de intervjuar. Dumheter! Varför inte förklara för tittarna så tittarna förstår? Det ställer till det för mig i alla fall när jag blir osäker på vad de menar.

Nu så här dagarna före jul tänker jag på mina vänner i New York. Jag ska skriva till dem på Messenger. USA är ju jättedrabbat av Corona och de slår nya rekord varje dag med avseende på smittade, liggande på IVA och döda. Nästan 320 000 döda. Jag minns hur jag tänkte när de hade 30 000 döda. De har börjat vaccinera i USA nu. Och i Storbritannien. Vi i "EU" har fått klartecken för att använda Pfizers vaccin och det verkar som om de ska börja vaccinera här den 27 december. Ett muterat virus har upptäckts i Storbritannien och utökade restriktioner har satts in mot ankommande resenärer från både Storbritannien och Danmark.

Det blir en konstig jul. Inte helt olik andra jular för mig egentligen. Men för de som har julen som en högtid med släktträffar och en årlig samling över generationsgränserna kommer det inte att bli lätt.

Det känns ledsamt att inte folk får träffas som de vill. Felix traditioner på mödernet innebär tätt umgänge med 70-plus morföräldrarna som blir svårt i år. Verkligen ledsamt och ett märkligt avbräck i hans föreställning om traditioner.

Jag skrev till min bror igår igen och berättade om mina planer att åka till Prag nästa år. Han bor i Bremen tror jag. Han svarade att han brukar åka dit i maj. Det vore kul om vi kunde träffas där men jag kommer inte att åka i maj. Snarare under lågsäsong till hösten. Ingen vet ju heller hur coronaläget utvecklas men som stöd för mina dagdrömmerier räknar jag fortfarande med att jag kommer dit 2021.

Inga kommentarer: