onsdag 30 december 2020

Sysslolöshet och fristående tankar

Nu börjar jag lida lite av att jag inte har något att göra. Jag skulle vilja sätta händerna i något. Skapa något. Men det enda sättet jag kan skapa på denna årstid är att skriva. Inte ens bygga fågelholkar eller gräva är det läge för nu. Det finne ett antal saker jag borde göra däremot. Saker som jag inte vill göra.
- Ta reda på alla högar av saker som ligger överallt. Vissa högar är mer än ett år gamla.
- Sopa upp torra hibiskusblad på golvet under mina hibiskusar.
- Våttorka prediksalsgolvet.
- Äta något men jag är inte sugen på något jag har hemma.
- Skapa ett nytt kartskikt med intressanta ställen på min digitala pragkarta.
- Göra rent badrummet nere.
- Bygga en klädkammare utanför mitt sovrum och göra iordning passagen mot bakre hallen och trappan upp till Felix.

Det finns säkert en massa fler saker jag borde göra men inte vill.

Idag är det den näst sista dagen på 2020. Blogginlägget jag gör imorgon kommer att bli det sista för året och då kan jag också göra en beställning på nästa bok i "Kapellbloggenserien". 2020 har jag skrivit mer för den kommande boken. Jag har beskrivit min vardag på ett sätt där jag haft boken i åtanke. Så har jag ju inte tänkt sedan jag lät skriva ut mina gamla blogginlägg.

Istället kan jag registrera de tankar jag haft under dagen.

- Vaknade 08:07 och kände mig utsövd. Tände läslampan ovanför sängen och låg och tänkte en lång stund innan jag gick upp. Tänkte på att jag direkt skulle kolla mailen om jag fått något svar från Cal Schenkel i USA men jag ville inte tjuvkika på telefonen.

- Gick upp och satte på kaffe och slog på TVn. Startade datorn och kollade mailen men jag hade inte fått något intressant mail. Kollade också paketspårning på Postnords app eftersom jag väntar på paket med snusessenser. Igår eftermiddag var paketet i Hallsberg. Nu på morgonen kunde jag inte spåra det. Det var något fel.

- Kollade min annons som jag har ute på Blocket på min mjölkvarn till hushållsassistenten som jag provat att mala snus med. 72 besökare på annonsen men ännu inget napp.

- Kollade min budgivning på en silversnusdosa på Tradera. Jag har fortfarande högsta bud och det är någon dag kvar på auktionen.

- Ett stort jordskred har skett i en liten ort några mil norr om Oslo. Man har ingen riktig överblick över läget än. Det blir väl bättre nu när det ljusnat. Över hundra personer drabbade men det verkar inte vara några dödsoffer. 40 ambulanser står stand-by vid området.

- Åt tre hårda smörgåsar med två kalla fiskpinnar på varje. Citron, aromat och majonäs på toppen. Den flytande citronen tog slut så jag behöver köpa ny.

- Gick ut och beskar mina två plommonträd. Jag gör det alltid mellan jul och nyår. Jag läste en gång att det var en bra tid att beskära stenfrukter. Jag har letat efter dessa uppgifter igen men aldrig sett det någon annanstans vilket antyder att jag alltid gjort fel. Det har alltid gått bra i alla fall och därför fortsätter jag med det.

- I Stockholm fortsätter smågangstrarna att skjuta ihjäl varann. Tre skjutna inatt varav en avliden. Som om det inte vore nog med död ändå i dessa coronatider.

- Sitter och irriterar mig på TV4 och deras morgonnyheter. Nyheter varvas med reklam och utseendefixerade åtgärder inför nyårsfirandet. Sminktips och håruppsättningar. Sådant som jag inte förstår. Nu visar de drinktips också (med alkoholfritt alternativ). Då fattas bara oxfilérecept och dukningsförslag. Inte för att de själva ska på nyårsfest. Nej då! De bedyrar att de ska fira ensamma hemma med sina närmaste men man kan ju göra det festligt ändå genom att duka fint och sminka sig. Vicket jävla skitsnack!
Jag kommer aldrig att äta oxfilé på nyårsafton. Alla andra dagar på året äter jag det gärna men inte på nyår.

- Tog en sväng till Maxi och köpte två liter rödmjölk och en flaska ekologisk pressad citron. Mycket folk och en väktare på post innanför grindarna i butiken.

- Mina snustillbehör låg i brevlådan idag. 

Fyra flaskor smaksatt konsistensgivare och en flaska bergamottessens. Aromatburk som referens.

- Vid lunchtid saknas 26 personer i samband med skredet i Norge.

- Mumsar på beef jerky sedan jag gjort en ny omgång igår.

- Funderar på att dricka öl ikväll. När jag väl fått den tanken i huvudet brukar det också bli så.

- Pratat med en kompis som jag har lite gemensamma intressen med. Vi är lite lika när det gäller att snöa in på saker. Det senaste han snöat in på är möjligheten att bygga en "geodesic dome" att ha som växthus. Jag ska också googla lite på det sedan.

- Det snöar ute.

- Nu är det mörkt ute igen.

- Sivan ligger här och hennes mage är mjuk och varm. Hon har varit ute idag en sväng men det blev inte långvarigt.

- Jag har hittat en TV-kanal jag kan se på. Den heter H2 History och visar populärvetenskapliga program i gränslandet mellan saga och verklighet. Jakt på gömda skatter och sjunkna städer. Lite som tidskriften "Illustrerad vetenskap" där man inte vet om det är sant eller inte. Det är ändå lite underhållande och det är ingen reklam. Igår letade de med metalldetektorer efter en forntida handelsväg. Romerska mynt i en å där man trott att en älvpassage en gång funnits.

- Dramat i Norge med skredet fortsätter. Fortfarande 15 personer som saknas och det har rasat ytterligare nu. Området är känt för att vara skredkänsligt. Vi har ju sådana områden i Sverige också. I Göta älvsdalgång där det är mäktiga lerlager som avsatts i saltvatten. I och med innehållet av saltvatten har leran ganska bra sammanhängande egenskaper. När saltvattnet med åren ersätts av vanligt sötvatten kan de bli extra skredkänsliga. Jag minns det stora skredet i Surte på sjuttiotalet där flera familjer omkom. Bl a en moster till en av mina klasskamrater från grundskolan.

- Tre ytterligare hus har kanat ner i gropen. Manskap är i gropen och försöker leta efter människor i hus där bara taken syns. Alla hus i närheten är evakuerade. Räddningsinsatsen kommer att hålla på hela natten.

- Jag tänker på konstnären Cal Schenkel i USA. Han har inte svarat på mail än men det är inte ovanligt att hans svar tar tid. Bara han inte blivit smittad av coronan. Det lär jag ju aldrig få reda på i så fall och mina tryck är redan betalda.

- Gud vad jag ser fram emot att få öppna paketet när det kommer från USA. Jag kommer att ställa upp alla trycken på hyllan där de ska stå och fotografera innan jag kör ner dem för inramning.

- Nu är det lunchtid i New York i alla fall men jag vet ju inte var Schenkel bor.

- Enligt riktnumret håller Cal Schenkel till i Florida. Då borde han vara vaken nu i alla fall.

- Jag gör en liten testsådd med Alidafrön. Dessa frön är från mina egna tobaksplantor och jag hoppas de gror. Förra sådden jag gjorde med fröer jag fått grodde inte och så kan det bli ibland. Jag vill veta om jag kan använda mina egna fröer från min egen skörd till nästa års utsättning. 

Därför testar jag grobarheten nu. Med lite god vilja kan man se små tobaksfrön på jordytan. De är små som saltkorn. De ska sås på ytan av jorden och sedan duschas uppifrån. Jorden är genomvattnad innan förstås. Om dessa gror behöver jag inte skaffa fröer till sådd 2021. Då kommer jag t o m ha fröer över om någon behöver.

- Har kollat lite på geodesic domes på youtube bl a och inser att det inte är något jag behöver. Ej heller en drönare, en metalldetektor eller neodymiummagnet för magnetfiske. Jag kollar upp saker jag är nyfiken på och som jag kanske kan ta in som en hobby i framtiden men inget intresserar mig tillräckligt mycket.

- Jag hörde domherrar när jag var ute förut. De hör ihop med det stilla snöfall som föll tidigare idag. Det gjorde upplevelsen komplett.

- 12 personer saknade nu i raset i Norge.

- Generaldirektören för MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) Har valt att åka på utlandssemester över julen. Gran Canaria. Statsministern har setts på ett köpcentrum där han besökt en klockaffär. En trovärdighetsdiskussion förs nu i media.

- Skåne har en jättesmittspridning nu. Skåne och Afrika.

- Det muterade viruset från Storbritanien är här i Sverige också nu.

- Dokumentär om Ulf Lundell på TV. Jag har aldrig tyckt om hans musik men han är intressant som person.

- Sivan är rastlös. Går och undersöker altaret och bokhyllorna. Tar en sväng i sitt hem. Lägger sig bredvid mig i soffan igen. Med den mjuka magen blottad.

- Jag drack en sexpack folköl. Avslutade drickandet med tre hårda mackor med mögelost och dadlar.

- Fortsatt 11 saknade i Norge.

- Aktuellt har en tidigare ej använd reporter som nyhetsankare i kvällens sändning. En man jag har svårt för. Han brukar hålla i kulturnyheterna men nu sitter han i aktuelltstudion. Kristoffer Lundström heter han och är lite "Ernstlik" på något sätt. Jag tycker inte om hans kroppsliga gester, hans språkmelodi och det överdrivna minspel han tror är fördelaktigt för honom.

- Nu blir det läsning i sängen på årets näst sista dag. 

Jag satsar väl på att göra ett avslutande inlägg imorgon kväll också. En sammanfattning av det bästa året jag upplevt hittills. Jag vet att det inte är PK att tycka det men för mig har det varit fantastiskt med coronan.

2 kommentarer:

Mar sa...

Gott Nytt År!

Eddie sa...

Detsamma! Jag vet inte vem du är men det gör inget. Gott nytt ändå!