fredag 18 december 2020

Luciamorgon i kapellet en hel vecka (Eddie, are you kidding?)

Detta skrev jag den 13 december men historien jag började på då, fortsatte under hela veckan. Det var först idag jag kunde komma till ett avslut:

"Denna luciamorgon i pestens år började jag med att köpa konst. Varför inte, liksom. En vacker dag ska jag presentera konsten här men tills dess är jag lite förtegen. Jag vill inte gärna knycka bilder från konstnärens webbplats utan väntar tills jag fått trycken och kan fotografera dem själv. Det handlar om tre tryck av en konstnär verksam i USA. Vi upprättade en kontakt redan igår men nu på morgonen gjorde jag slag i saken. Det lär väl ta ett tag innan trycken tar sig över Atlanten. 

Under tiden kan jag ju börja fundera på var jag ska hänga tavlorna när jag fått dem inramade. Det börjar bli kris med tomma väggar här i kapellet. Jag vill ju också sätta upp spotlights i taket för tavelbelysning där jag ska hänga det nya. Jag har en idé om att ta tag i utrymmet utanför mitt lilla sovrum. Där ska jag ju bygga en stor garderob och då kommer jag få två små väggar där. Dessutom ska jag sänka taket med ett innertak och då blir det enkelt att sätta upp en spotskena i taket och gömma kablarna."

Nu är det fredag.

Det har varit en spännande vecka i mitt tankelandskap där jag gjort avvägningar och funderat. Detta inlägg kommer att handla om hur jag nystar upp en tråd bakåt i tiden. Det är det som är så fascinerande med livet. Man vet inte vad en liten tanke kan sätta igång. Hur en idé får fäste och leder till att man löper linan ut.

I lördags tittade jag på en jättebra zappadokumentär. Jag fick upp ögonen för Zappa runt 1984 tror jag. Jag lånade trippelalbumet "Shut up n' play yer guitar" av min kompis Kurt. Jag har alltid varit svag för elgitarr och när jag hörde Zappa spela blev jag såld direkt. Jag tycker han spelar underbart medan andra inte förstår riktigt vad han håller på med. Jag flyttade till Göteborg i den vevan och mina helgnöjen var att gå runt bland de många affärer som sålde begagnade skivor och succesivt bygga upp min zappasamling.

På den tiden köpte man ett musikalbum och satte sig ned och lyssnade. Skivomslagen tittade jag på in i minsta detalj och ju mer detaljer det var, desto mera uppslukad blev man. Ibland fanns det med textblad till skivorna också och de satt jag också och följde. Zappa var speciell på många vis och jag gillade det där speciella. Ibland bestod innehållet på en skiva av en massa ljud blandat med musik och lite röster. Det gillade jag, Jag kunde sitta och lyssna på "Lumpy gravy" om och om igen. Jag kunde t o m lyssna på Captain Beefheart med viss behållning även om musiken där är om möjligt ännu märkligare än på vissa av zappas skivor.

Captain Beefheart och Zappa hängde ihop på så sätt att zappa producerade Beefhearts riktiga paradalbum "Trout mask replica". Han var också med på ett av zappas bästa (i mitt tycke) album, "Bongo fury".

Mitt zappaintresse höll i sig och när jag bodde i Göteborg längre fram i mitt liv brukade jag surfa via "Netscape" på Zappa. Det var i Internets linda men nätet var fullt av intressant material om Zappa. Det borde varit runt 1995. Vid internetsökningar hamnar man lätt på villospår. Ett sådant villospår var en konstnär som Zappa haft ett samarbete med i många år. Han hette Cal Schenkel. Han hade en webbplats som var animerad. Det var första gången jag såg det. Startsidan kunde bestå av ett enfärgat fält med ett tecknat hål i mitten. Om man klickade på hålet kom en liten mus upp och sprang över skärmen. Redan då sålde Schenkel "Artprints" av ett antal skivomslag han designat åt Zappa.

I zappadokumentären var Cal Schenkel med. Man visade lite hur det gick till när omslaget till "We're only in it for the money" kom till. Efter dokumentären tänkte jag jag skulle titta efter om jag kunde hitta Schenkels wepplats igen. Jag skrev ralph.com eftersom jag mindes att siten hette så men fick ingen träff. De skrev jag Cal Schenkel och då hittade jag sidan.

Han sålde fortfarande konstnärliga tryck av Zappas skivomslag. Faktum var att jag även ansåg priset överkomligt. Jag mailade till Schenkel och frågade om han skickade grejer även till Sverige och han svarade att det skulle gå bra att få saker skickat hit. Jag gjorde då en beställning. Hur jag än bar mig åt så kunde jag inte checka ut varukorgen så jag gav upp.

På luciamorgonen tänkte jag att jag skulle försöka genomföra köpet på min Windowsbaserade jobbdator i stället. Och då gick det direkt. Jag beställde då dessa tre bilder:


"One size fits all" Tryck (ca 33cm x 33cm)


En teckning som Cal kallade "Strummer". Handmålad bläck och akryl på papper (ca 23cm x 15cm)


och en han kallade "Chunga". Handmålad bläck och akryl på papper (ca 23cm x 15cm).

Jag kände mig ganska nöjd så. Det skulle ju kosta en slant.

Jag mailade honom igen och frågade efter en bild jag sett på hans Wikipediasida. En reklamaffisch för albumet "Filmore east - june 1971". Det intressanta med den affischen var texten. Det stod "Eddie are you kidding?". Den frasen har jag hört många gånger av mina äldre vänner genom livet. Jag frågade lite försynt om han även hade den som tryck att sälja. Lite kul eftersom det står Eddie...

Jag frågade också om han tyckte det var OK att jag gjorde ett blogginlägg om mitt köp och om jag fick ladda ner bilderna från hans site. Det gick alldeles utmärkt!

Cal skrev att han hade lite erbjudanden på sin webbplats som han undrade om jag missat. Och visst hade jag det. Han skrev:

Hi Eddie,

Sorry the delay in getting back to you, I have been very busy the last couple of days getting out last minute Christmas orders.

So in answer to your questions:

1. The free "Strummer" & "C.B." prints are just prints, the "Strummer" and "Chunga" that you ordered are each hand-painted (you also will get the

"Strummer" & "C.B." prints free along with your order).

2. The $ 59.99 Combo is for 4 smaller (8 x 11") prints, the "One Size" print you ordered is larger (13 x 13"). I do have a special for the

13 x 13" prints that is if you order 2 you get another free. Of course if you want to change your order to the 4 smaller prints instead of the "One Size", I can change your order with a refund. Also if you want to take the 13 x 13" special, I can update your order that would give you 2 prints for the price of one more.

Also, I will throw in a print of the "Eddie are you kidding?" Ad for free!

Thanks!
Calvin

Jag hade bara beställt det jag ville ha och sedan försökt - med det tunnelseende det kan innebära ibland när man tycker man gör viktiga saker och inget får gå fel - betala min order.

Efter att ha tittat igen på hans site gjorde jag en kompletterande beställning.


Jag kompletterade med "Uncle Meat" Tryck (ca 33cm x 33cm)


och "Burnt weeny sandwich Tryck (ca 33cm x 33cm).

Jag beställde också ett gäng mindre bilder.


"Jets" Tryck (ca 28cm x 22cm)


"Record collectors" Tryck (ca 28cm x 22cm)


"Mojo piknic" Tryck (ca 28cm x 22cm)


och "Capt. Beefheart" Tryck (ca 28cm x 22cm).

Sedan väntade jag på att få höra från Cal igen. På morgonen när jag vaknade så hade han skrivit något och jag svarade direkt. Jag vet inte i vilken del av USA han håller till men vi var verkligen inte vakna samtidigt under vår konversation. All denna tid mellan meddelandena gjorde att jag hann tänka mycket och göra vissa överväganden. Han verkar ha förstått att han hade med "the man of too much" att göra eftersom det ledde till att jag kompletterade min order ytterligare en gång.


Jag beställde "The grand Wazoo (front)" Tryck (ca 33cm x 33cm)

 


"The grand Wazoo (back)" Tryck (ca 33cm x 33cm) och 


"Just another band from L.A." Tryck (ca 33cm x 33cm)


Han svarade att han då lägger med "Trout mask replica" Tryck (ca 33cm x 33cm) som bonus


och "Eddie are you kidding" Tryck (ännu okända mått).

Det slutade med att jag beställt i princip allt som fanns till salu. Nu väntar en olidlig väntan på ett paket från USA.

Jag har under denna vecka också funderat på var jag ska göra av alla tavlor när de väl är inramade. Själva inramningsarbetet kommer tyvärr att innebära en jättestor kostnad också. Jag ska faktiskt begära in offerter från flera inramare.

Jag har i alla fall kommit fram till att jag ska köpa mer tavellist hos IKEA och sätta upp en våning till ovanför de mindre tavlorna. Då har jag redan tavelbelysningen klar.


Jag ska sedan flytta upp tavlorna på den undre våningen till den nya avdelningen och låta hela undre raden tas upp av "Cal Schenkel art". 


Här ligger skivorna jag lyssnat på om och om igen.


På skivan "The grand Wazoo" finns en låt som handlar om Schenkel också; "For Calvin (and his next two hitchhikers)".

Inga kommentarer: