måndag 1 mars 2021

Dillkaviar och genustänk

Det var många år sedan jag åt dillkaviar. Dill är väl det som fungerar bäst till kaviar egentligen. Eller gräslök kanske.

Jag måste ändå säga att dillkaviaren ovan överraskade. Den kan rekommenderas faktiskt. Färgåtergivningen är mera rättvis på den nedre bilden än den övre.

Idag har jag varit ute och gått två gånger. En gång vid lunch och en gång nu i kvällningen med Felix. Det var så roligt att se honom. Det var längesedan nu. Vi diskuterade övningskörning bl a. Och min dröm om Spanien förstås.

Jag berättade att jag blivit så varmt välkomnad i facebookgruppen jag gått med i och redan träffat två jag känner. Gruppen heter "Svenskar i Torrevieja". Jag berättade också att det är mycket svenskar som lever där. Att det finns en massa svenska hantverkare. Jag sa att jag kanske kan erbjuda mina tjänster genom att beskära citronträd och andra fruktträd. "Åhhhh vad jag önskar att det blir så en dag", sa Felix. Han vill verkligen att jag ska må bra i mitt liv den pojken.

Jag har precis läst ut en väldigt intressant bok som många borde läsa. 

Den heter "Genusdoktrinen" och handlar om vad tokigt det kan bli när man ska föra in genustänk överallt i alla organisationer. I genustänket finns ingen skillnad mellan könen. Ändå ska kvinnor premieras vid tillsättande av vissa tjänster. Genusforskarna pratar mot sig själva hela tiden. Det finns ingen skillnad på könen men i nästa mening anser de att är kvinnor förfördelade.

Det finns hela tiden också en vidrig härskande grupp som jag själv tillhör. Medelålders vita heterosexuella män utan funktionsvariation med lätt övervikt. Det är det värsta man kan vara enligt genusfeministerna. Diskussionerna i boken är häpnadsväckande men jag känner så väl igen tänket. Har man en avvikande mening fryses man ut av de dominanta kvinnorna. De är också väldigt duktiga på att frysa ut varandra om det visar sig att någon inte "tänker" rätt. Inte nog med att du ska säga rätt saker för att de inte ska bli kränkta. Du måste tänka rätt också.

Forskare som söker forskningsmedel måste beskriva hur deras forskning kan bidra till ökad jämställdhet och genustänk. Oavsett vad deras forskning handlar om. Det var en forskargrupp som sökte medel för att forska på något om abborrar och gick bet på hur de skulle få in genusperspektivet i forskningen. Utan det skulle de vara chanslösa. Dessutom var forskarna i gruppen bara män. De anlitade en kvinnlig forskare som "genusförkläde" för att ha minsta chans till att få medel. Tjejen skulle inte vara med i forskarteamet men hon erbjöd sig att vara genusförkläde. Hon var redan förkläde i en annan grupp också.

Det finns exempel på hur läkare vill forska på något som räddar liv men som inte får till formuleringarna om genustänk i ansökan eftersom det är helt irrelevant. Då blir det inga forskningspengar heller.

En mycket intressant inlaga i genusdebatten verkligen.

Inga kommentarer: