fredag 26 mars 2021

Ensam på morgonen

Det finns en sak jag saknar. Den första morgonen när jag vaknar på hotellet i New York. Jag vaknar alltid tidigt. Kanske redan kl 5 men jag är så otålig att börja återupptäcka mitt älskade Manhattan. Jag duschar och gör allt överdrivet sakta inne på hotellrummet. Det går snabbt ändå och före kl 6 är jag garanterat på väg ut.

Jag börjar gå från 107:de gatan söderut på Broadway. Staden som aldrig sover börjar trots det att vakna. Det är inte mycket folk i rörelse vid den tiden. Jag möter ibland någon på trottoaren. Vid den tiden på dygnet är det ett visst klientel ute och vandrar. Många frågar om jag har en slant till dem. Ibland ger jag dem något. När jag går där känner jag att denna dag kommer att bli varm. Jag vet också att jag gått ca 25 000 steg när jag lägger mig på kvällen.

Efter en stund sätter jag mig någonstans och äter frukost. Gärna på "Gi-Gi's" i korsningen Broadway - 72:nd street. Bagle med Scallion cream-cheese, toasted, med en flaska juice och en kopp med soppa. Sedan går jag vidare.

Ibland har jag ett mål men oftast går jag bara söderut. Staden vaknar mer och mer. En äldre kvinna i mysbyxor med håret på ända rastar en liten hund. Kompisgäng med skolbarn hoppsar och tjattrar på väg till skolan, en finnig tonårsgänglig svart pojke kommer och studsar en basketboll med kepsen bak-och-fram. Allt det där som sker varje dag när inte jag är där.

Jag möter alla möjliga människor och på håll ser jag redan om jag tycker om dem eller inte. Jag "tycker om" min nästa där på ett helt annat sätt än vad jag gör här i Sverige. Kanske för att jag är en gäst och har ett öppet sinne och vill upptäcka en massa saker. Jag är nyfiken när jag är utomlands. Folk jag möter som jag "tycker om" säger jag "Goodmorning" till. "Lovely day today", och de spricker upp i ett litet leende och svarar "The same to you. Have a good one!". Efter ett par timmar öppnar affärerna. Då går jag in i sådana som verkar intressanta. En gång gick jag in i en liten butik som bara sålde "Belt-buckles" och läderskärp.

Framåt eftermiddagen lunchar jag någonstans. Jag har några favoritställen förstås men ibland tar jag första bästa restaurang. Ibland söker jag något särskilt och har planerat det redan när jag äter frukost. När det är riktigt varmt på eftermiddagen brukar jag lägga mig i skuggan av något träd i en park och blunda en stund. Jag brukar också alltid ta av mig skorna en stund trots att jag vet att jag knappt får på mig dem efteråt. Fuktiga uppsvällda fötter är svårt att få ner i en fuktig sko utan skohorn. Ryggsäcken som kudde.

Jag är nyfiken på vilka rutiner jag skaffar mig när jag får möjlighet att bo en tid i Spanien. Under den där månaden jag planerar att bo där i år kommer jag ha ganska mycket ledighet också. Redan i sommar ska jag spara lite semesterdagar för att ta ut i samband med julen.

En sak jag ska börja kolla efter redan nu är lunchrestauranger där de spanska hantverkarna äter. Restauranger som serverar riktig arbetarmat. Gärna bricklunch med mat i stora kantiner som någon gammal tant slevar upp. Jag vet inte om spanjorerna äter en stadig lunch heller. Det gör de ju inte ens i Norge. Kulturerna skiljer sig åt en del. Jag kan tänka mig att spanjorer äter sitt huvudmål efter kl 19 på kvällen. Det kanske bara är som jag tror eftersom jag inte vet. Tapas till tonerna av en flamencoorkester och en flicka som dansar med kastanjetter i händerna.


I helgen har jag inget planerat igen. Det ska visst bli dåligt väder också. Jag väntar på att tjälen ska gå ur. Då ska jag ta mig an tobakslandet. De fröer jag sått tittar upp nu men det är ett litet tag kvar till omplantering kan ske för första gången.
Jag tänkte klippa min kompis fruktträd i helgen men det får anstå tills vädret blir bättre. 

Felix har redan börjat klippa träden hos sin mamma. Hon skickade denna bild till mig i början av veckan.

Jag har planerat lite inför inspektörernas fototävling. Kommande veckas fotouppdrag kommer att bli följande: Förflytta dig så att valfri form (figur eller ord) framträder i valfri kartapp. I bilden nedan har jag ritat en bild av en gubbe som kastar en kikare.


Jag har kommit på att man behöver titta på kartor och hitta mönster som man kan utnyttja. T ex göra ett huvud i en rondell. Att gubben ovan kastar en kikare var något jag såg i efterhand. 

Man får fantisera lite om det man ser. I bilden ovan skulle man också kunna säga att bilden föreställer en servitör som kommer och serverar en lussekatt.

Jag lägger ut mina veckouppgifter här så att om någon inspektör ser min blogg så får de en viss fördel i och med att de har helgen på sig att fotografera. Annars presenterar jag uppdraget på måndag morgon och de har till torsdag kväll på sig att skicka in en bild.

Igår - den 25 mars - hörde jag årets första bofink. Då satt det plötsligt bofinkar överallt och sjöng. 
Jag ska verkligen - oavsett väder - försöka få något gjort i uthuset i helgen. Det är ju roligt att plocka och göra fint. Men jag har blivit så försoffad att jag drar mig för allting. Jag måste komma i form lite bättre. Jag behöver hjälp med att lyfta upp en tandemcykel som jag tänkte hänga i taket. Jag är så svag i armarna nu så jag orkar inte lyfta någonting. 
Ikväll tänkte jag ändå träna högerarmen lite genom att lyfta ölburkar. 

Det är så där precis mellan arbete och helg nu. Den göttaste lilla tiden när man har hela helgen framför sig. Det är bara en tidsfråga innan jag öppnar första ölburken. Jag drar ut lite på det.


Jag gick ut en sväng på eftermiddagen och satte eld på fjolårsgräset i diket. Det tog sig ganska dåligt och jag gjorde över med en hel tändsticksask.

Inga kommentarer: