söndag 5 september 2021

Min version av Bigos

Vaknade tidigt men lyckades somna om. Jag hade en jättejobbig dröm när jag vaknade. Att jag var på en kursgård med en massa människor och vi skulle åka hem därifrån. Det var i New York och jag har alltid en egen bild av New York i drömmarna. Staden har ett helt annat utseende än det verkliga. Det är svårt att förklara men om jag skulle rita en karta av Manhattan utifrån hur det ser ut i mina drömmar skulle det se jättekonstigt ut. Endast en ytterst liten del skulle jag kunna rita detaljerat. I stort sett bara ett kvarter. Resten skulle vara okänt land men långt i fjärran finns också en bro som går till något. Kartan skulle alltid bli lika om jag ritade när jag drömt. 

En annan sak som återkommer i mina drömmar är att jag har en massa saker med mig. Alla andra har packat sin väska för hemfärden utom jag. Det blir stressigt för mig eftersom vi helst skulle varit ute på flygplatsen redan nu. Jag brottas med alternativet att bara vräka ner allt jag har i väskan och springa till att försöka prioritera vad jag ska ta med tillbaka hem. Ofta hittar jag saker som jag glömt att jag tagit med också. En trave böcker t ex. Inatt förbannade jag mig själv för att jag hade tagit med allt Lego som jag hade när jag var liten. Det var jättemycket Lego och allt var dessutom ihopbyggt och väldigt skrymmande. Då står jag inför ett jättejobbigt val. Ska jag lämna kvar Legot? Det får verkligen inte plats i resväskan. Jag vill ju inte förlora mitt kära gamla Lego. Samtidigt vill jag inte att städpersonalen ska tycka illa om mig eftersom jag lämnat Legot till dem att ta reda på. Jag hamnar i en massa olika dilemman och det är det som gör det till en mardröm i det närmast. Dilemmat sitter i en stund in på förmiddagen också.

Idag var det söndag. 

Inte en lika vacker höstdag. Idag fick jag för mig att laga min version av Bigos. Bigos är en polsk gryta med surkål. Med surkål får vi också i oss bra mjölksyrebakterier. Inte när den ingår i ett långkok kanske. För att även detta blogginlägg ska innehålla lite bilder valde jag att dokumentera mitt recept.


I en långkoksgryta. Smält smör. Jag väljer alltid extrasaltat smör att steka i. Aldrig margarin och i undantagsfall olja. Jag kan tänka mig att man har olja i originalreceptet.. Eller ister. Men inte jag.


Sedan i med mycket lök. 3 mellanstora lökar hade jag. Den ska bara bli genomskinlig, inte brynt. Ett paket Hemgårdens bacon också. Här väljer jag ut ett baconpaket där jag ser att det är mycket fett på skivorna. Baconets roll i min Bigos är som krydda. Därför finhackar jag baconet och när grytan är klar går det inte hitta ett fysiskt spår av det i anrättningen. Förutom den rökiga smaken och det var därför jag hade i baconet.


Under tiden häller jag upp surkålen i ett durkslag. Jag väljer denna surkål på påse eftersom mängden är bra till min gryta. 500 gr. Det finns annan sorts surkål på burk också men det är för stor mängd i dem 8oo gr tror jag och det blir lite väl mycket.


När jag är nöjd med utseendet på denna blandning tar jag av grytan från spisen och låter den sluta puttra. Sedan har jag i paprikapulver. Mycket ska det vara. Ca 6 matskedar men det går knappast att ha i för mycket. Man får aldrig "steka" paprikapulver. Därför tar jag av grytan från spisen.


Jag rör om i blandningen och tillsätter sedan grytbitar. Här ca ett kilo. Stora grytbitar delar jag ytterligare en gång. Redan här tänker jag att jag ska äta denna rätt med sked och därför anbassar jag alla bitar så man slipper ha gaffel och kniv och dela på stora bitar.


Jag rör ihop den nya blandningen och häller i ca 2 dl vatten och ställer på grytan på spisen igen. Jag tillsatte också en köttbuljongtärningar. Det går bra med grönsaksbuljong också. Sedan får detta puttra under lock. En halvtimme ungefär.


Sedan i med en hackad morot modell större och potatis.


Jag tog två medelstora potatisar och skar upp. Jag får för mig att min Bigos blir lite mer trögflytande när jag har i potatis. Att stärkelsen reder anrättningen lite. 


I med surkålen också.

Sedan är det bara lämna alltihop åt sitt öde att puttra lite under lock.



Efter ca två timmar från att jag startade hade jag i en uppskuren Gyulai kolbász. Den andra korven i paketet mumsade jag på som den var under tiden. Korven är ungersk så den kanske inte ska vara i en polsk gryta men jag vill ha det så. Korven används bl a i en ungersk rätt som heter Rakot krumpli som också är väldigt god. Jag gjorde en Rakot krumpli en gång som gjorde att min mage kraschade fullständigt. Mycket fet och kryddstark rätt som gjorde att jag fick äta kokt torsk och ägg en tid efteråt.

Vid närmare eftertanke kan man nog utesluta baconet eftersom den ungerska korven är så rökig. Egentligen skulle jag vilja ersätta smöret med baconfett men det går inte att få tag på. Ister är väl det som kommer närmast men det har ju ingen smak direkt.

Jag gör denna rätt på en höft varje gång. Men den här gången skrev jag ner vad jag hade i.

Serveras med en klick creme fraich och äts med sked.

Det smakade som det skulle. Jag fick besök av en av de andra snusfabrikörena så han fick chans att smaka. Vi blev sittandes och prata i flera timmar. Om tobak, om böcker, om mat, om film. Han tipsade mig om bibliotekstjänsten "Cineasterna". För oss som gillar lite smalare filmer verkar det vara helt perfekt. Det enda man behöver är ett lånekort på biblioteket. Jag ska fixa lånekort till veckan.

Jag vägde den malda tobaken och kom upp i exakt 4 900 gram men då har jag lite kvar att mala. Troligen såpass mycket så jag hamnar strax över 5 kg totalt. Jag ska räkna ut ett plantsnitt sedan när jag malt allt.

Inga kommentarer: