torsdag 30 september 2021

Stereolupp

Inköp av fullständigt onödig utrustning pågår för fullt. Idag beställde jag en stereolupp. Jag älskar ju detaljer. Det lilla i det stora hela. Jag har länge velat ha en stereolupp och idag köpte jag en enkel variant men jag hoppas att den duger till att se vackra små strukturer med. Under min studietid fascinerades jag av att titta på allt möjligt i stereolupp. Jag fick verkligen slita mig ifrån den lilla mikrovärlden som vi inte ser med det nakna ögat.

Jag minns EU-valet. Dagen efter valet var färdigräknat minns jag att jag satt och tittade i mikroskop på hjuldjur, hoppkräftor och hydror från en höinfusion. När jag tittade på ett hjuldjur som satt och filtrerade tänkte jag: -Nu är du med i EU din stackars lille djävel.

Ikväll gjorde jag iordning en snussats igen. Jag gjorde snus på tobaksorten Black mammoth denna gång. Jag har väldigt mycket tobak kvar från skörden 2020 och det känns bra. Anledningen till att jag körde en sats utan att blanda i någon Alida var att jag ville ha med lite snus till Spanien av den sorten. Min nya bekantskap Manuel därnere har fått Black mammoth fröer. Jag vet inte hur seriöst hans odlingsförsök varit i år. Men för framtiden och hans åretruntliv i Spanien vore det förstås trevligt för honom att vara självförsörjande på snus. Han har också mark att odla på. Jag ska hälsa på honom och gå över ägorna bland citronträd och fikon. 

Det går att köpa snus i Spanien i "svenskbygderna" men om det är dyrt i Sverige vågar jag inte tänka på vad det kostar där.

Om jag skulle köpa mitt snus här i Sverige skulle det kosta 22 000 kr per år. 

Så här såg det ut när jag började med det. Då hade det stått 24 timmar i ugnen med 8 dl vatten och 100 gr salt.


Väldigt grovmalet och mycket stenhårda bladnerver. Denna tobak malde jag på det gamla sättet i en matberedare innan den nya kvarnen införskaffades. 

När det är så här mycket bitar i snuset mal jag det också med köttkvarnen. Jag tror jag slipper det sedan när jag gör snus på tobaken som den nya kvarnen malt.


I köttkvarnen blir det slätt och fint. Jag kör igenom allt två gånger. Sedan konsistenskör jag det med degrulle en stund till efteråt. Kollar om jag behöver tillföra mer vatten.


När jag är nöjd med konsistensen packar jag ner snuset i en plastlåda och där får det ligga en månad i kylskåpet innan jag bryr mig om det.

2,1 kg blev det till slut från 800 gram torr tobak.

Jag var till sjukhuset och gjorde min årliga spirometri idag också. Testerna såg jättebra ut. Ingen försämring av min KOL. Jag är glad så länge läget inte försämras. 

Spirometriundersökning är inte särskilt roligt. Jag blir helt slut efteråt. Jag ska blåsa så hårt och så länge jag kan genom ett plaströr. Det finns inget motstånd att blåsa mot. Det är därför det känns så konstigt. Jag skulle vilja ha ett litet mottryck som när man blåser upp en ballong. Men här är det bara ett rakt rör. Än så länge klarar jag det utan att ha blöja på mig också. De rekommenderar blöja om man inte tror sig kunna hålla tätt vid maxansträngning. Usch när den dagen kommer. Då är det inte roligt längre.


Inga kommentarer: