fredag 29 oktober 2021

Att resa på egen hand

Det är något visst med att ge sig ut på en resa utan resesällskap. Frågar man mig är det bättre än att resa tillsammans med någon. Troligen behöver man ha en viss personlighet för att över huvud taget komma på tanken.

Härom kvällen skrev jag till Felix att det kanske inte är säkert att jag någonsin kommer att åka till New York igen. Att jag känner mig lite "färdig" med den staden. Det kan låta lite konstigt. Att vara färdig med jordklotets huvudstad. De senaste gångerna jag varit där har jag kommit på mig själv med att jag blivit blasé. Jag går och går där utan att uppskatta det jag ser. Jag har varit där 13 gånger och ungefär 10 dagar varje gång. Mycket har förändrats sedan jag var där första gången 2008. Till det sämre eller också är jag bara besviken på att stället jag var på förra året inte fanns kvar denna gång. Det är inte många favoritställen kvar nu som jag kan gå tillbaka till som fanns där när jag var där i början.

Flygresan är också något som gör att jag känner motstånd för att planera en ny tripp dit. Och jetlaggen som jag far så illa av. Värre när jag flyger tillbaka till Sverige igen. Det tar mer än två veckor innan min hjärna kommer underfund med Sveriges klockslag och tideräkning.

Och Ivar. Min älskade vän Ivar som bor i the Bronx. Och Su. Den lilla filippinska polisen jag lärde känna under den senaste resan. Jag har bara träffat bra människor när jag varit där. Om jag inte åker dit igen kommer jag troligen aldrig träffa Ivar mer. Han lär inte komma hit. Den saken är klar.

Felix och jag skrev lite till varann och jag hoppas att han provar på att resa på egen hand. Det är så stort (tycker jag) att resa ensam. Ingen att komma överens med, ingen att kompromissa med, ingen att diskutera vad man ska äta med när man blir hungrig om man nu ens blir hungrig samtidigt. En resa i ens egen hjärna.

Idag gjorde jag sista arbetsdagen innan min Pragresa. Jag åker på söndag. Ikväll ska jag ta några öl och tänka. 


Jag åt en "Sloppy Joe´s" till lunch. Som en hamburgare men med en slabbig och trögflytande köttfärsröra emellan.

Igår var Felix här och vi pratade lite om hans studier efter gymnasiet som han går ur nu till sommaren. Om han inte blir tvungen att göra lumpen förstås. I ett förvirrat ögonblick svarade han på någon inbjudan att göra värnplikt. Det innebär att han måste till Stockholm och mönstra till veckan. Jag är rädd för att de sätter klorna i honom där. Han ångrar att han svarade på den där inbjudan.

Felix är lite inne på att läsa teknisk fysik. Hans betyg är så pass bra så han faktiskt har chansen att komma in där. Teknisk fysik klingar ståtligt i mina öron. Det är bland det svåraste man kan läsa på universitetet. Läkarlinjen är en annan högstatuslinje liksom tandläkarlinjen och veterinärlinjen. Så var det i alla fall när jag var inne i universitetsvärlden. Chalmers och KTH är de lärosäten där det är svårast att komma in på teknisk fysik. Det är också de mest eftertraktade. Men utbildningen finns på fler ställen. Bl a i Karlstad. En utbildning för nördar som det kommer att gå bra för när de sedan ska ut i arbetslivet. Det blir spännande att se hur han tänker när det är dags.

I förrgår bokade jag biljetter på två jazzkonserter i Prag. Den första på tisdag kväll. MEZINÁRODNÍ FESTIVAL JAZZOVÉHO PIANA - SÓLOVÉ RECITÁLY 3. koncert på Novoměstská radnice. Två pianister spelar jazz och det jag sett på nätet låter jättefint.
Jana Bezek, en kvinnlig pianist från Slovakien och Samuel Yirga Mitiku från Etiopien. Det kan nog bli en trevlig kväll. Lagom musik för mina känsliga öron också hoppas jag.

Kvällen därpå ska jag till "Jazzrepublic" på en gratiskonset med ett band som heter "Jazz Caravan". Bandet består av Adam Tvrdý electric guitar, Bharata Rajnošek sax, trumpet, flute, flugelhorb, looper, František Uhlíř double bass, Jaroslav Minář drums. Jag kanske kan hoppas på lite bossanovatakter den kvällen. Jag har bokat ett bord långt från scenen men i mitten av auditoriet.

Idag gjordes det också klart att jag ska vara cirkelledare för en ABF-kurs under 2022. Jag ska lära gubbar och gummor hur man kan bli självförsörjande på snus. Kursen börjar den 8 februari och det sista av 11 sammankomster är någon gång i oktober.

Imorgon lär jag röja här i kapellet för Felix ankomst på söndag. Jag kanske rensar hängrännorna inför vintern också.

Inga kommentarer: