söndag 10 oktober 2021

Lyxfrukost

Igår fick jag för mig att jag skulle göra råbiff men jag var så hungrig redan kl 14:30 så jag var tvungen att äta något då. Det blev fil och nötter och Wasa Husman med Ejderns kaviar och jag blev alldeles för mätt. När jag tänkte på råbiffen insåg jag att jag inte var ett dugg sugen på det egentligen. Dessutom hade jag glömt att köpa surdegsbröd. Jag tog en långpromenad till Maxi och tillbaka. Det tog nästan två timmar och jag var hemma kl 17. Jag drack en massa vatten och satte mig i soffan och bloggade. Vid 19-tiden var jag fortfarande inte direkt hungrig. Inte nog hungrig för att äta råbiff i alla fall. Det fick bli en burk "Bullens pilsnerkorv" istället. Jag la mig sedan och läste några timmar och somnade gott sedan.

Men idag söndag. Jag började dagen som vanligt med tre koppar kaffe för att invänta att hungern skulle infinna sig. Jag drog fram köttkvarn och den här gången sköljde jag igenom kvarnen med lite kallt vatten innan jag malde. Jag tänkte att köttet inte skulle fastna lika lätt på ytorna inne i kvarnen.

Jag utgick ifrån ryggbiff även denna gång och hade köpt en ensam skiva på 200 gr enligt förpackningen. Jag tänkte väga hur mycket råbiff man får ut av en sådan bit. En hel del fastnar i kvarnen vilket man inser när man plockar isär den sedan. Jag kontrollvägde biten först. Den vägde 194 gr. Alltså inte 200 som det stod på förpackningen. 


Jag skar upp biten i mindre tärningar som jag kunde mata i en i taget. 


När jag malt köttet vägde färsen 176 gr. 20 gr kvar i kvarnen alltså.


Sedan tillsatte jag schalottenlök, hackad kapris, lite salt, svartpeppar, dijonsenap och en rå äggula. Jag har köpt en liten form för hamburgare som jag använde för att forma råbiffen. Det är så de serverar beef-tartar i Prag. 


(Beef-tartar i Prag augusti 2021)

När det var klart ställde jag in det i kylen med gladpack över. Sedan tog jag en liten paus i soffan.


Till råbiffen hade jag stekt surdegsbaguette i smör och hackad vitlök. Jag hade riven pepparrot till också i serveringen som synes.

Det blev så fantastiskt gott. Min blygsamhet förbjuder mig nästan att säga det men det var faktiskt godare än i Prag.

Jag fick ställa undan halva köttmängden i kylskåpet eftersom jag blev så mätt. Men då fick jag ju till kvällsmat också.

Jag gick ut och gick. Jag rundade Hembygdsgården och gick hem igen lyssnandes på "HSP-podden". Allt jag fördjupar mig i för stunden handlar om HSP. Jag gör intressanta upptäckter varje dag som handlar om mig själv och händelser i mitt liv.

På min vandring idag fick jag en idé. Jag ska låta den mogna ett tag och tänka lite ytterligare på den.

Nu återstår bara råbiff till kvällsmat och läsning i mitt lilla gömsle till sovrum jag har. Jag stänger dörren till rummet som i stort sett endast rymmer sängen. Sedan tänder jag läslamporna och stänger ute världen. Där inne är jag helt oåtkomlig och världen utanför angår inte mig ett smack.

Inga kommentarer: