lördag 12 februari 2022

Studiedag

Intressant dag där jag vidareutbildat mig hela dagen på eget bevåg. Via jobbet har jag tillgång till en tjänst som heter "Moderskeppet". Där finns utbildningar av skilda slag och jag har fördjupat mig i dokumentation med videoinspelning flera kvällar redan men idag satt jag nästan hela dagen.

Det är väldigt mycket mer omfattande än man kan tro att spela in video. Jag tänker på min vän Bengt Löfgren som har filmat i alla år och blivit jätteduktig på det. Han anlitas gärna av SVT t ex för att göra dokumentärer. Så duktig ska inte jag bli men jag skulle vilja lära mig att göra lite instruktionsfilmer.

Filmande drar med sig väldigt mycket annat. Jag har tänkt att filma med min Lumix FZ300. Redan där tar jag ett avsteg från proffsig filmningsteknik. Lumixen är inte ens en systemkamera men så nära en sådan man kan komma. Det är mycket att tänka på för själva filmningen. Hur man ska ställa in kameran och hur man ska hålla den. Aldrig filma utan stativ. Möjligen med en gimbal. Både stativ och gimbal har jag redan som tur är. Men det är mycket inställningar som behöver göras i kameran. Hur stora minneskort behöver jag? Ska jag filma i 4K? Är det tillräckligt bra att filma i Full HD? Ska man synas själv i bild. Hur ska man då klä sig? Hur mycket tid och pengar är rimligt att satsa?

Jag köpte en hatt idag på loppis som jag tänkte ha på mig när jag själv är i bild för att dra bort uppmärksamheten från den bristfälliga filmproduktionen.


Det kanske kan vara ett trick. Pajaseddies dokumentärfilmer.

Sedan tillkommer ljudet. Vilka mikrofoner ska jag ha? Vilka hörlurar? Ska jag ha en dynamisk mikrofon eller en kondensatormikrofon? Hur många myggor behöver jag? Ska det vara trådlösa mikrofoner? Hur tar man upp "miljöljud"? Hur ställer man in input för att det inte ska dista och bli ett spräckt ljud? Vilka vindskydd behöver man?

Hur spelar man in en "berättarröst" och behöver man sitta i en klädgarderob och spela in en sådan för att inte annat ljud ska störa?

Sen har vi ljuset. Ska man rigga upp hjälpbelysning? Hur ljussätter man en intervju bäst? Hur fungerar vanligt hemljus i inspelningar inomhus? Lysrör? LED?

Hur klipper man sedan filmen och får ihop den på ett bra sätt? Vilka programvaror behöver jag för det? Hur håller man ordning på alla film- och ljudklipp och hur får man ihop det i slutänden med eftertexter och musik och allt?

Klockan är nu 19 på lördagskvällen och jag är överväldigad av all teknik och prylar jag inte ens visste fanns i morse. Men någonting ska man ju fördjupa sig i.

Jag går och lägger mig med min bok och flyr från tekniken tills imorgon.

Inga kommentarer: