onsdag 1 mars 2023

Benidorn

Benidorm. En plats dit man åkte på 70-talet.Jag minns vad avundsjuk jag var på mina kompisar som åkte till Benidorm med sina familjer. Själv kom jag aldrig någonstans eftersom mamma aldrig ville. Jag satt och bläddrade i Tjaereborgs resebroschyr från 1974 och drömde om solsemestrar. 10 år gammal. 1976 offrade sig mamma och vi åkte på en bussresa med GDG ner till Opatia i Jugoslavien tillsammans med moster Margit. Utan Margit hade resan aldrig blivit av. Mamma ville helt enkelt inte. Så idag nästan 50 år senare bar det iväg till Benidorm. Bara namnet Benidorm andas ju vintage.

Uppsamlingsplatsen var den samma som igår när jag åkte till Alicante. I själva verket var det också samma buss och samma busstur. Bussen plockar upp i Torrevieja och släpper av folk längs kusten från Alicante i väster till Calpe i öst och på fredag ska jag åka med ända till Calpe.

Idag tog jag inte ens med min GoPro. Jag kan ändå inte göra film av det sedan i dagsläget. Dessutom stör filmandet mitt fotograferande.

Redan innan de här dagsutflykterna kollar jag upp saker jag vill se och lägger in dem på min offlinekarta. Idag hade jag spetsat in mig på Gamla stan och en saluhall igen. Dessutom var det marknadsdag i Benidorm idag.


Resan gick smidigt idag också. Passerade samma övergivna hyreshus idag också så jag hade kameran beredd. Även idag var det mycket flamingo i saltsjöarna i Santa Pola.


När vi närmade oss Benidorm var det soligt men lite molnigt inåt land. Det var en helt annan värme här än i Torrevieja. Vi fryslortar som kom med bussen i dunjackor och dyligt fick nästan en chock när många gick i kortbyxor i Benidorm. Jag gick direkt till marknaden.






Helt annorlunda än den i Torrevieja. Här fanns inga grönsaker alls knappt. Har fanns bara kläder och krimskrams. Benidorm skiljer sig på många sätt från Torrevieja. Allt än mycket modernare och snyggare. Lika mycket engelsmän om inte fler och jättemånga åker permobil. Både de som behöver det och de som inte behöver.


Här hyr man permobil över dagen och bara åker fram och tillbaka på strandpromenaden. Det fanns även tandempermobiler där man satt på rad men också sådana där man satt i bredd.

Många av de permobilburna behöver verkligen den assistansen. Många av ekipagen jag såg såg ut som om man hällt ner 170 kilo mjölvit deg i permobilen. Det svämmade ut åt alla håll och om inte degklumpen innehållit ett skelett hade nog allt till slut runnit ur.


Jag satte mig och tog en kaffe för att få tillgång till toalett. Kaffet här är alltid gott och kostar alltid 1,50 €.

Sedan gick jag till en "Saluhall". Saluhall inom citattecken eftersom den var helt annorlunda än den jag var på i Alicante där det bara fanns livsmedel. Här fanns det knappt livsmedel alls.



Bara en massa kinesiskt smäck. Guldklockor för 5 € o s v.

Det blev ingen lång vistelse därinne. Mitt andra mål var gamla stan och jag började bli hungrig.





Jag gick längs strandpromenaden i solen och värmen och bara njöt.


Rätt som det var började det "gamla-stana-till-sig" och jag var framme. Jag kom direkt in i ett känt "tapasdistrikt" som jag också redan kollat upp innan. Så till den grad att jag nästan redan visste vad jag skulle beställa och var. Jag köpte fyra stycken á 2,90 €.


Det var chorizo, bläckfisk, tonfisk, ål och en massa skaldjursröror. Två varma och två kalla. Jag önskar något liknande funnits här. Det kanske det gör fast jag inte sett det än. Jag blev mätt och nöjd och gick vidare.








Mycket fina små gränder med restauranger och små butiker.






Och högst uppe på toppen en vacker kyrka med blå kupoler och fina torg och serveringar runt omkring.




Och en liten undanskymd öde badstrand. Så vacker.


Mycket klädbutiker och annat avsett för kvinnor i otroligt vackra färger. Här en väskaffär. För män gäller tyvärr mörkblått, svart och brunt. Det är så tröstlöst tråkigt.


Jag lämnade gamla stan och började gå längs strandpromenaden igen.

Jag var nöjd för dagen och kände mig färdig. Färdig med vad jag föresatt mig och ganska färdig i kroppen också.


Jag gick tillbaka längs strandpromenaden.


På stranden fanns en liten bokhandel där man kunde låna böcker. 

Jag satte mig på olika bänkar och tittade på folk. Det var två och en halv timma kvar tills bussen skulle gå.


Jag tog en "kiss-kaffe" igen. Jag var så trött. så trött.

Benidorm var så otroligt mycket trevligare än Torrevieja och jag började fundera på om det var ett misstag att köpa boende här. Mycket modernare. Mycket renare. Jag såg inte en enda hundskit på hela dagen. I Alicante igår såg jag två. Här ligger det i drivor. Mitt på trottoarerna också och jag har trott att det är så i hela Spanien. Men det är det alltså inte. Det beror alltså på kommunen och polisen i Torrevieja att det ser ut som det gör. Inga afrikaner på strandpromenaden heller som är klängiga och ska sälja solglasögon, narkotika och "märkesskor" till en och som aldrig ger sig. De kommer t o m in på serveringarna i Torrevieja och ska sälja sin skit. Jag såg inte ett spår av något sådant idag.

En riktig tankeställare faktiskt.

På bussresan hem började det regna till råga på allt. Jag hade ju en bit att gå från bussen och hann bli genomblöt in till kalsongerna. Det började åska också och precis när jag kom hem öppnade sig himlen. Jag kunde iofs knappt bli blötare men det var ändå skönt att slippa skyfall.

Jag hade tänkt hela dagen på att jag skulle ta några öl när jag kom hem men när hemkomsten var ett faktum orkade jag helt enkelt inte.

Inga kommentarer: