torsdag 4 november 2021

Shoppingtorsdag i Prag

Jag glömde berätta om ett underbart litet möte jag hade på tåget häromdagen. En stor otäck schäfer gick förbi utanför min kupé men den hade ett gult långt utdragbart koppel. I andra änden gick en kvinna och höll emot. Hon gick förbi min kupé men tvärstannade och tittade in och sa något på tjeckiska. Jag sa väl typ: English. I don't understand czech. Då sa hon frågande: Dog? Problem? Jag skrattade och svarade: Yes. The dog is a problem for me. Hon log och gick vidare. Som om hon visste att jag inte tycker om hundar. Jag skulle aldrig klara att dela en tågkupé med en hund.

Vaknade sent denna morgon. Jag behövde verkligen vila ut. Gick ner och åt frukost som vanligt och gick upp och sträckte ut mig på sängen ytterligare en stund. Jag låg och tänkte och bläddrade lite bland mina anteckningar. Enligt väderprognosen skulle det bli regn idag.

Jag gick till Palladium. En stor galleria ett stenkast från hotellet i flera våningar och med food-courts och allt. Jag lägger alltid upp en strategi för hur jag ska gripa mig an uppgiften att gå igenom allt utan att behöva gå på samma ställe två gånger. Jag började uppifrån och arbetade mig neråt.

Hela översta planet var en food-court och den intresserade mig inte nu. Jag åkte ner ett plan och gick ett varv. Jag blir alltid så varm när jag går i affärer. Outhärdligt varm så jag knappt kan andas. Jag hade bara min hoodie och en t-tröja men jag fick ändå riva av mig hoodien i panik efter en liten stund. 

Det är ett av de stora problemen jag har med min högkänslighet. Att jag blir "överväldigad" av värme i tid och otid. De andra besvären jag har med min högkänslighet är att jag är så ljudkänslig och att jag är så lättskrämd. Några mer nackdelar kommer jag inte på just nu. Men fördelarna är otroligt många när man väl förstått vilka fantastiska egendomligheter man har för sig.


Ett klädmärke jag aldrig sett förut vars logga är den norska flaggan.

Mitt emot den butiken låg också en Fjällrävenbutik så norden var välrepresenterat just där.

När jag går in i en butik där jag redan utifrån konstaterat att där även finns herrkläder så skannar jag översiktligt av stället efter färgklickar. Det är sällan jag ser sådana på herravdelningen. Där kan jag vara lite avundsjuk på damernas kläder. På herravdelningen är det blått, beige, svart och lite vitt. Hur tråkigt som helst.

Sedan skannar jag av butiken efter reor. För att jag skulle köpa ett plagg till fullpris skulle det vara tvunget att vara helt perfekt i övrigt. Det händer dock nästan aldrig.

Jag hittade i alla fall en petrolfärgad skjorta i en butik. 


På rea annars hade jag aldrig köpt den. 234:-.

Jag gick tillbaka till rummet. Jag har "Don't desturb-skylten" uppe. De behöver inte in hit och städa och byta handdukar den korta tid jag bor här. Det ska jag bespara dem.

När jag slappat lite och påbörjat dagens blogginlägg tänkte jag ta ett muséum dagen till ära. Det skulle ju bli regn men kl 14 hade det inte kommit något så jag gick till Uměleckoprůmyslové museum v Praze. Man frågar inte gärna om vägen dit om man inte hittar... "The Museum of Decorative Arts" på engelska. I min svenska reseguide kallas det för "Konstindustrimuséet". Tyvärr var det stängt för renovering. 

Frukosten hade sjunkit undan bra och jag var redo för ett nytt mål mat. Jag gick till arbetarrestaurangen "Svetozor" igen. 


En gammal hederlig bricklunch och jag hade siktat in mig på köttfärslimpa och mos men moset var slut. De stänger kl 15 och jag kom dit 14:30. Jag körde en biff stroganof med brödknödel istället. Och den lilla torsdagsölen förstås.

Kl 14:55 hade jag ätit klart och ägarna började släcka ner lokalen. De har lagt upp ett fotogalleri på restaurangen. Hur underbar är inte inredningen? Hörselproppar är ett måste för mig här i denna slamriga källarlokal. Möbeltassar verkar de heller inte veta vad det är. 

Så här ser möbeltassarna ut på hotellrummet.



Jättekonstiga. som en strumpa med ojämn kant upptill.

På hemvägen från restaurangen gick jag in i en livsmedelsbutik och tänkte köpa några spännande snacks. Jag hade redan nu insett att jag behöver inte gå ut mera idag om jag inte vill. Jag kunde ladda för en hemmakväll. Kroppen behövde det.

Jag hittade inga roliga snacks. 


Ostbollar är ju inte särskilt roliga. Jag köpte tre chokladbitar. Den lilla runda grejen i mitten hade jag ingen aning om vad det var. Den låg på godisavdelningen i alla fall. Det blir spännande att öppna den.


Jag köpte även ett litet bakverk att mumsa på på kvällen.

Klockan är nu 16:48 och jag avslutar dagens inlägg här. Hemmakväll med läsning och kanske lite TV.

Inga kommentarer: