måndag 10 maj 2021

Första sommardagen och en ny snusbatch.

En ny snusbatch klar för förädling. 800 gram torkad tobak (bara Black mammoth) har nu stått i ugnen vid 90 grader i 24 timmar. Tobaken hade blandats innan med 8 dl vatten och 100 gram salt. Nu skulle den slutliga konsistensen och smaken tas fram. Jag blandade i en liten flaska med smaksättare och något stabiliserande ämne. Sådana små flaskor finns att köpa och det blir en trevlig arom och konsistens av det. Jag hade i lite mera vatten också. Och hushållssoda 55 gram som frigör nikotinet så att mina små slemhinnor kan ta upp smak och nikotin. Denna soda gör också snuset basiskt och det är bra för tandhälsan. Tänderna blir visserligen bruna men man får inga hål. 😊


Så här ser det ut när jag kört det i hushållsassistenten för att blanda alltihop. Som synes är det ju en del långa bitar av bladnerver. De fixar jag i nästa steg.


Nästa steg är att köra allt igenom köttkvarnen.


De här bitarna är ju inte roliga men de försvinner i detta steg.


Jag körde alltihop två gånger genom köttkvarnen t o m.


Det blev 2,6 kilo färdigt snus denna gång. Alltså ca 62 dosor och således nästan två månaders förbrukning när det går en dosa om dagen. Nu ska det stå i kylskåpet i en månad och mogna innan jag provar det.

Idag var det också den första sommardagen ta mig tusan. Vilken skön värme! Jag tog en cykeltur på eftermiddagen. 18,6 km fick jag ihop. Cykelbanor hela vägen ut till Picassoskulpturen här vid Vänern. 

Det blev svettigt! Fantastiskt väder. Varmt och fuktigt och doften från regn som nyligen blött ner asfalt och grönska. Cyklade med öppen fladdrande skjorta och det blev inte kallt. Men ändå träsmak av sadeln. Det kändes inte lika hårt med det nyinköpta stoppade sadelskyddet från Biltema ändå. Nu är det bara sittfläsket som ska vänja sig.

Händerna somnar på mig också när jag cyklar. Det är väldigt otrevligt och jag är tvungen att skaka loss lite ibland. Det kanske också är en vanesak.

Ikväll blir det dagdrömmerier om Prag igen. Det var ett väldigt bra beslut jag tog igår när jag beställde flygbiljett, bilparkering på Benstockens långtidsparkering inför flight från Arlanda och hotell i Prag i sju nätter. EU-kort från försäkringskassan beställde jag och mitt pass går inte ut förrän i mars. Reser man utanför Schengenländerna måste passet vara giltigt minst 6 månader efter hemresan men jag kollade för säkerhets skull att Tjeckien och Spanien är med bland Schengenländerna och det är de.

Jag behövde verkligen ställa om dagdrömmarna till något som låg närmare i tiden än Spanien. Jag har försökt att övertyga mig själv att det inte är långt kvar till den 11 december då jag åker till Spanien men jag har inte riktigt lyckats. 

Nu har jag ett närmare mål. 1 augusti är ju bara drygt två månader bort. Det ska bli så fantastiskt roligt att komma till Prag igen. Det är så mycket jag vill återuppleva och äta igen. Jag är mycket bättre rustad för turistfällor nu också även om jag inte gått i sådana förut heller. Nu kommer jag försöka undvika platserna där turister flockas men det blir svårt. Jag ska nog försöka att inte gå över Karlsbron under min vistelse men det blir nog svårt. 

Däremot ska jag avsätta en heldag på kyrkogården Olsanské Hrbitovy där bl a Franz Kafka och Max Brod liggerJag ska också besöka den jättestora idrottsarenan Velký Strahovský-stadion igen och hoppas att jag får komma upp på läktaren denna gång. Jag ska äta konfiterad anka, kanin, råbiff, korvar, ostar, snacks, pizza, indiskt, gulasch, knödel och surkål i stora högar. Och dricka öl. Och promenera utan att ha ett mål. Och dricka iskallt flaskvatten på mina promenader. Jag tror jag ska äta frukt ibland. Det brukar jag aldrig göra annars men jag ska definitivt göra det i Spanien sedan. Jag kanske smygstartar lite med någon frukt i Prag.

Inga kommentarer: