onsdag 5 maj 2021

Första vaccindosen

Idag fick jag den. Min första vaccindos från Moderna.

Utanför och lokalen var det en vanlig kö med tilltagna avstånd mellan varje väntande. Med jämna mellanrum släpptes köande in i lokalen för att fortsätta köandet inomhus. När jag hamnade främst i kön i en dörröppning blev jag kallad fram till ett skrivbord där det satt två ur personalen som kollade leg och så att jag kommit på bokad tid. När det var klart fick jag en lapp med tidpunkt för dos två som redan bokats in. Jag ska tillbaka den 16 juni kl 09:55.

Sedan fick jag ställa mig i en liten kö igen tills en sköterska vinkade in mig till sitt bås. Där fick jag hänga av mig i ett av de många bemannade båsen och fylla i en liten blankett om jag fått reaktion av vaccinationer tidigare. Sedan skedde det efterlängtade sticket som förhoppningsvis har så mycket gott med sig. 

Min suddiga tatuerade nyckelpiga från 1985 skyndade fram och tittade nyfiket och undrade vad som stod på.

Efter sprutan fick man sitta ner i en kvart innan man gick därifrån. Utgången var i den änden av lokalen så de hade verkligen tänkt till vad gäller ett enkelriktat flöde genom vaccinationslokalen så man slapp möta någon.

Det hela gick på under en halvtimma. Effektivt och säkert och ett jämt flöde hela tiden tills man fick sätta sig i en kvart. Sammanlagt var det nog ca 50 patienter där i taget från det jag kom tills jag åkte.

Idag fick jag frågan från en vän på FB som rörde tobaksodlingen och jag skrev ett långt och utförligt svar till honom som försvann. Då tänkte jag att jag lika gärna kan skriva det här när jag måste skriva ner allt från början. Min vän bor i Spanien och ska odla tobak för första gången för snusproduktion. Han har fått fröer som jag skickat ner till honom. Han undrade hur många plantor han behöver för en årsförbrukning snus. Även hur mycket frökapslar han behöver spara för kommande odlingssäsonger.

Man räknar med att man får ca 100 gram torr tobak från en planta i bästa fall. Då behövs alltså tio plantor för att få ihop ett kilo. Ett kilo torr tobak blir ca 2,2 kg blött lössnus eller ca 55 dosor. Snusar man en dosa om dagen behöver man ca 70 plantor. Han i Spanien kan ha betydligt fler om han vill eftersom han inte har begränsat utrymme. Jag hade drygt 100 plantor förra året och jag ska ha några färre i år. De blir väldigt skrymmande när de växer sedan. Jag planterade dem ca 60 cm isär men det var ändå nästan omöjligt att röra sig inne i tobakslandet. Jag har rekommenderat honom att ha drygt en meter mellan varje i alla riktningar eftersom han har gott om plats. Det ska bli så roligt att hälsa på honom när jag kommer ner i vinter. Han verkar leva min dröm lite genom att ha en odlingsplätt med fruktträd och annat. Jag är väldigt nyfiken på hur det är att odla tobak på de breddgraderna. Det är säkert flera steg i min process som han kan hoppa över. Han kan ju så direkt på friland t o m.

Herregud jag går igång bara jag tänker på det! 

Det ska bli så roligt att lära sig om växtförutsättningarna på spanska fastlandet där jag aldrig varit förut. Hur ser jorden ut tro? Sandig? Torr? Ljus? Låg halt av organiskt material? Det är lite så jag tror att den ser ut men innan året är slut ska jag ha haft en näve spansk jord i handen och känt och luktat på den.

Nu får jag samla mig lite och skriva igen. Jag fick "feeling" nyss och började drömma mig iväg.

Jag gör alltid snus på 800 gram torkad tobak i varje "batch". Gör man större volymer blir det svårt att hantera tobaken i de olika stegen. T ex när man konsistensvispar snuset och smaksätter det. Om jag skulle göra större volymer skulle jag behöva dela upp tobaken i olika omgångar. 800 gram är volymmässigt perfekt för min gamla hushållsassistent som jag använder när jag gör snus. Har man bara lite för mycket trillar det över kanten på bunken när man kör igång den. Det blir så opraktiskt och onödigt söligt. Sedan ska man lagra det i kylskåpet och då har jag speciella lådor för det som rymmer en batch. 

Det är dags för mig att göra en ny batch snart och jag ska dokumentera mitt arbete så det går att följa om man vill göra eget snus.

Han frågade också hur mycket blommor han behöver spara för att ha fröer till nästa sådd. Eftersom han bara ska odla en sort (Black mammoth) tycker jag att han ska utse en blomställning som får utvecklas fritt. Jag hade ju två olika sorter förra året och jag sparade en blomställning av varje sort. Då var jag också tvungen att klä in blomställningarna med nätpåsar för att ingen okontrollerad korsbefruktning skulle ske. Blommorna behöver inte insekter för att pollineras. De är som tomater att det räcker att skaka dem lite ibland. Utomhus behöver man inte tänka på det alls eftersom de skakas om naturligt när man är inne och går ibland dem. Av en blomställning får man ut 10 000-tals frön så man behöver inte mer än en. Om man låter plantorna gå i blom satsar plantorna energi på blommorna och det vill man inte. Man vill att de ska satsa allt på en stor bladmassa istället och man nyper hela tiden bort alla blomanlag man ser. Om han bara har en sort och ingen granne som också odlar tobak behöver han inte oroa sig för korspollinering heller och kan slippa att täcka blomställningen med nät.

Jag lade märke till en liten rolig sak förra året. Blommorna är rosa och trumpetliknande. De är så smala att humlorna inte kommer ner i dem. Humlorna sätter sig istället vid blombasen och biter hål för att nå godsakerna därinne. De sitter där och man ser på deras kroppar hur de puppar och suger.

Jag tittade på mina plantor idag och insåg att jag kan plantera om dem nu.

Det hänger rottrådar ur varje cell. Jag köpte jord (u-jord) ikväll som ska få ligga inne över natten och bli lite ljummen innan jag planterar om imorgon. I år har jag bara en sort och behöver inte oroa mig för korspollinering.

Jag såg hur ett rådjur bajsade idag. Det var en get som stod och betade i skogskanten och jag såg hennes vita akterspegel. Plötsligt trillade det ur ett gäng svarta kulor i överkant av den vita spegeln. Det har jag aldrig sett förut. Rådjursskit ser jag dagligen men inte när den portioneras ut i landskapet. De var tre stycken här och betade av den slyn jag tagit med röjsågen.

Ingen känning av vaccindosen jag fick i förmiddags. Inte ens öm på stället.

4 kommentarer:

Unknown sa...

Halloj!

Det här med egen odlat snus är ju spännande alltså. Skulle vara väldigt kul att prova. Jag har dock begränsad plats i min trädgård och tänkte kanske göra ett mindre test. Är det för sent att ta tag i det i år?

Tack för en trevlig och bra blogg!

MvH Anders

Eddie sa...

Du är nog lite sent ute tyvärr. Men om du bor på mina breddgrader har jag några plantor över om du vill ha. I så fall får du meddela mig så jag inte kastar dem som jag tänkt. Då är du ju jämsides med mig i processen. Men hör av dig så snart du kan. I slutet av helgen kastar jag dem annars.

Unknown sa...

Halloj! Ja jag gissade nog att jag skulle vara lite sent ute. Jag tar hemskt gärna dom överblivna plantorna :) Fasen va schysst! Kan komma i princip närsomhelst från nu och framåt (Bor också i Kristinehamn)

Eddie sa...

Jag är hemma om en timma ungefär. Filipstadsvägen 22. Kör in på baksidan. Ca kl 13:30.