tisdag 23 augusti 2022

Hoppa medan tid är

Den där Håkan Hellström har jag aldrig förstått mig på. Rena skiten i mina öron men kvinnor tycks gilla det. Han verkar fylla Ullevi fyra kvällar i alla fall. Otroligt.

Det här med blixtsnabba - men ändå genomtänkta - beslut.
Flera personer har sagt att de är förvånade över och lite impade av att jag så snabbt kom till skott med att skaffa boende i Spanien. Jag åkte ner i december förra året och hyrde ett boende en månad. Jag har länge tänkt tanken att skaffa ett gömställe i ett varmt land där jag kan vara mig själv och ifred. Så själva den tanken har jag haft länge och grubblat över fram och tillbaka i många timmar. På det viset var jag ganska övertygad om att det skulle vara min grej.

Ganska snabbt när jag kom ner förstod jag att det var det klimatet jag var ute efter. December och januari är det inte sommarvärme i Torrevieja men jag gick i kortbyxor varje dag. Vissa dagar låg jag och lapade sol på en takterrass men andra dagar regnade det och blåste. Torrevieja är en jätteful stad och allt är uppbyggt på turismen. Det finns knappt någon charm alls. Det finns ingen gammal genuin bebyggelse eller stadsdel. Det är bara betongområden inne i stan. Utanför stadskärnan är det en massa områden med turister. Områdena ser likadana ut och är planerade på ett liknande sätt. Det är inte heller särskilt charmigt. Jag själv bor på ett ocharmigt område. Det är fult. Inte misskött men fult. När jag första gången kom in i lägenheten blev jag helt såld. Jag förstod att det var den jag skulle ha men försökte spela cool och inte inför mäklaren riktigt visa vad perfekt jag tyckte det var. Det var tyst och stilla. Inte många människor på området. Lägenheten var bra planerad, i markplan och lättskött. Lagom med möbler. Fula men användbara. Jag förstod direkt att jag skulle trivas där. Saken var i stort sett klar redan när jag gick ut därifrån. Sedan följde några dagar med intensivt grubblande. För- och nackdelar. Läget var bra. Inget busliv på nätterna från restauranger och pubar. Ett bostadsområde. Ganska nära till en spännande natur. Om inte annat finns spännande natur inom räckhåll med scooter. En scooter visste jag redan innan att jag skulle köpa. Gated community tyckte jag passade bra. När jag kollade lägenheter hade jag ju alltid mc-parkering för ögonen. Jag ville att den skulle stå tryggt på nätterna och inte ute på gatan. Denna lägenheten hade det jag önskade. Tystnad och trygg mc-parkering var vad jag ville ha. Allt jag tidigare tänkt till om uppfylldes och jag litade på att jag ältat frågorna nog mycket och kunde väldigt raskt säga "ja". Det gick lite lätt för mig eftersom jag inte hade utsikt, närhet till havet, egen pool, trädgård eller nära till restauranger och nöjesliv på min måstelista.

Ofta är det nog det att ta sig över gränsen till att säga "ja" som är svår. Man kan vara rädd att man ändå inte tänkt på allt. Men det behöver man inte ha gjort. Bara man tänkt nog mycket och det jobbet kan man göra i god tid innan. Därför kan man säga "ja" snabbt.

Jag såg en dokumentär idag om kristinehamnskonstnären Harry Moberg. En film av min vän Bengt Löfgren. Han beskrev hur han hoppat av en godsvagn som plötsligt började röra sig när har var ombord och gick och utforskade. Han var tvungen att ta ett snabbt beslut att hoppa av tåget medan tid var. Annars hade han blivit kvar på tåget och tålmodigt fått vänta tills dat stannade nästa gång och han visste inte var det skulle bli. Han slog sig i macadamen men blev ändå kvar där han ville vara. Jag såg en fruktansvärd film en gång när en - vid marken ankrad - luftballong började lyfta. Folk försökte hålla den kvar på marken men lyftkraften hade blivit för stark. Flera gubbar höll i linor för att hålla ner den men den lyfte ändå gubbarna lite över marken. När en gubbe släppte taget fick ju ballongen ännu större lyftkraft och då räckte inte de andra gubbarnas vikt utan de lyftes obönhörligen från marken. En släppte ca 10 m upp i luften innan han släppte taget och dunsade i marken som en potatissäck full med ben. En blev hängande kvar. För honom var det försent att släppa taget. Dessutom omöjligt att klättra upp i gondolen. Han dog antagligen sedan när han inte orkade hålla i sig längre. 

Det kanske är bra att grubbla över hur man ska göra i olika situationer innan de inträffar. Av den där filmen med ballongen lärde jag mig att så fort jag lyfts upp och inte vet var det kommer att ta vägen med mig så släpper jag taget. Jag tror faktiskt jag hade gjort det i den situationen efter att jag sett filmen och funderat ett tag.

Lite annorlunda var det ju för Harry Moberg. Om han valt att inte hoppa hade han ju kunna sitta kvar i godsvagnen och möjligen få omaket med att ta sig hem igen. Han skulle ju inte dött. Eller också hade han hittat en annan bättre plats att vara på vid slutstationen.

Det är det dagens rubrik handlar om. Att redan ha grubblat så mycket att det inte behövs mer än en trigger för att ett beslut ska kunna tas.

Tänk mycket och tänk på er framtid. Hur ni vill ha det på äldre dar eller i närtid. Grubbla, grubbla och grubbla. Googla. Gör upp planer. Sätt upp en horisont i framtiden då det ska vara genomfört. Hur har andra lyckats förverkliga sina drömmar? Var hindrar mig från att förverkliga min dröm? Kan jag göra på något annat sätt och gå förbi det hindret? 

Om det är rätt eller fel beslut kan bara framtiden utvisa men då går det att ändra sig. Flytta till en "vacker" spansk bergsby istället för turistiga Torrevieja. Tack vare erfarenheten från lägenhetsköp i Torrevieja stärker man sitt beslutsunderlag för en vidare flytt lite längre fram om man tror det skulle bidra till en ännu högre livskvalitet.

Min vän Tony tipsade mig om en app som heter "Duolingo" om jag ville lära mig lite spanska. Jag började lite med det idag.

Jag lovade Felix häromdagen att jag ska bjuda honom på "Pappa Eddies supergoda Gazpacho" i slutet av veckan. Jag gjorde en testportion till mig själv ikväll.


Jag körde ingredienserna i en blender för att prova. Normalt river jag allt på rivjärn och då får den ett annat utseende. Ett vackrare utseende faktiskt. Här bildar olivoljan emulsion. Det kanske är bättre att mixa alla ingredienser och sedan tillsätta olivoljan. Jag tror jag river ingredienserna nästa gång. Den blir vackrare och inte lika slät. Den smakade som den skulle i alla fall.

Inga kommentarer: