söndag 30 juli 2023

Vatten

Hur mycket vatten finns det ovanför Kristinehamn egentligen? Jag tycker det har regnat sedan jag kom hem för snart en vecka sedan. Med några få undantag. Det gör mig iofs inte så mycket eftersom jag håller mig inomhus i mitt currydoftande kapell.


Hela förmiddagen gick åt till att göra en vitlöksingefäraröra att använda skedvis vid matlagning. Det finns väl inget så funktionsnedsättande för finmotoriken än att skala vitlök. Den klistriga vitlökssaften gör det omöjligt att hantera de tunna skalen och är väldigt påfrestande. Dessutom verkar det som om vitlökssaften är påfrestande för själva fingertoppsblomman. Det svider i fingertopparna trots att det inte gått hål på dem. Saften letar sig in genom huden.

Jag började med att krossa klyftorna lätt med knivbladet under tryck så skalet släppte lite från klyftorna.


Sedan bara att börja skala. Fruktansvärt tråkigt. 7 vitlökar.


Sedan ingefäran. Ingefäran blev också en utmaning. Jag fick bara tag på små bitar. Det vill säga mycket skal till förhållande till "kött". Slitigt och tråkigt. Det fick mig att tänka på att det kanske är bättre att riva vitlök och ingefära vid tillredningen av respektive maträtt. För det lilla Curryköket tror jag inte egentligen att det är lönt att förbereda så ingående. Men nu har jag testat det.


Ner i blendern. Vitlök, ingefära, korianderstjälkar, salt, olja, vatten och gurkmeja. Gurkmeja har en viss konserverande effekt.


Färdig blandning. Jag frös ner hälften.


Jag belönade mig med ett glas tamarindjuice efteråt. Fantastiskt gott. Liknar inget annat jag druckit.

Snickaren kom en sväng och han fick smaka lite indiskt.

Jag tog en promenad till Haga koloniområde och gick ett varv där.


Vilken otrolig kulör!

Jag blev riktigt trött i benen och la mig i soffan när jag kom hem och sedan åkte jag till Maxi och handlade lite. När jag kom hem såg jag grannen och frågade om han hade tid att hjälpa mig att byte halvljuslampa på bilen. Det tog tio minuter och jag hade kunnat gjort det själv om jag hade fattat. Grannen fattade direkt.

Sedan tog jag en tur ner till Biffen och kollade hans tobak. Anders och Lisa tittade dit också och jag fick tillbaka "Anette", min surdeg som de har haft vårdnaden om medan jag varit i Spanien.

Det blir tidigt sänggående ikväll. Trött.


Inga kommentarer: