fredag 7 januari 2022

Sista blogginlägget från Spanien (denna resa)

Då har den där dagen kommit då min vistelse härnere är över för denna gång. Allt har varit bra. Lägenheten jag bott i har varit perfekt för mina behov. Jag har startat den process det ändå är att bli fastighetsägare i Spanien. Jag tvivlar på att jag skulle klarat det själv utan hjälp av en mäklare.

Jag har också fått en precis lagom portion av mänskligheten. Jag har fått nya svenska vänner. Jag har inte fått några ovänner (förutom någon grinig busschaufför kanske). Men alla i hela världen behöver inte tycka om mig. Jag har ätit mycket god mat. Jag har gått väldigt mycket. Dagen då gick gick mest var på nyårsdagen då jag vandrade med vänner i naturreservatet vid den blå sjön. Då gick jag 23 049 steg. Jag har gått 12 032 i snitt per dag. Den 21 december gick jag blott 2 670 steg. Det var då jag var på sightseeing med Tony och Nathalie i bil.



Idag pysslade jag lite härhemma innan mäklaren kom. Han var några minuter för tidig som alltid och det berömde jag honom för. Nu är vi så gott som klara med varann. Jag tror han kommer att möta upp vid själva övertagandet. Jag har också fått en "advokat" eller vad hon är. Juridikkunnig är nog bättre.

Jag och Christopher (mäklaren) åkte till lägenheten så jag skulle få kolla och mäta lite. Här ingången från baksidan igen.


Jag mätte bland annat dörröppningen där som var 81 cm.


Lägenheten var betydligt större än jag mindes den.

Det fanns heller ingen TV vilket jag missade förra gången.


Jag tog bara några bilder helt på måfå. Det är konstigt att ta bilder när man vet att någon väntar på en. Även om mäklaren inte väntade på mig. Vi hade absolut ingen brådska.


Köket. Kylskåpet var jätteäckligt. 


Man flyttstädar inte i det här landet.


Söderläge. Solen står så lågt nu. Till sommaren blir det ännu mer sol mitt på dagen.


Inventarier. Jätteskönt att slippa köpa allt direkt. Mycket av det som fanns kvar i lägenheten kan jag använda i början.


Nu är lägenheten tingad.

Vi blev klara i så god tid att vi åkte och käkade lunch i anslutning till notariens kontor. Där skulle vi sedan träffa min framtida kontakt Rebecca.


Vi tog en varsin "English breakfast" á 6:50 €.

Sedan gick vi till kontoret. Vi blev ståendes mitt i ett öppet rum utanför kontoret medan vi väntade. De hade jättehäftiga lampor i rummet. Helgjutna i plast och drygt 2 meter höga.


Sedan fick jag nytta av mitt detaljseende igen. Det satt små krokar uppsatta på väggarna och pelarna i rummet. Jag sa till Christopher att här har de nog vernissage eller andra utställningar ibland och pekade på krokarna.

När Rebecca dök upp lämnade Christopher oss själva. Rebecca skulle smsa honom när vi var klara så han skulle köra tillbaka mig till stan igen.

Rebecca gick igenom vad som kommer att hända härnäst. Jag ska starta ett "Eurokonto" i Sverige och hon ska hjälpa mig att starta ett bankkonto här. Det är mellan de kontona som transaktioner sedan ska göras. Hon kommer också se till att el och vatten skrivs över till mig och att jag får en spansk legitimation. Hon hjälper mig också att teckna hemförsäkring och starta Internetabonnemang sedan. Hon hjälper mig också att deklarera här i Spanien. Om jag vill kan jag behålla henne för alla juridiska göromål i framtiden för en årlig kostnad av ca 100 €. Det tror jag är vettigt. Man ska deklarera varje år bl a.

Sedan läste hon upp vad som stod på spanska i den fullmakt jag skulle skriva på. Därefter kom en notarie in. En äldre man som läste i fullmakten på spanska medan Rebecca översatte de olika avsnittens innebörd. Jag fick ta av mig ansiktsmasken och han jämförde mig med passfotot och sedan svarade jag "Si" på allt han läst upp. Sedan var det klart och jag fick en kopia.

Det är väldigt formellt och mycket stämplar i det här landet.


Den här advokatbyrån var vi på och träffade notarien.


Det här företaget representerade Rebecca och det är henne jag ska ha kontakt med i framtiden om jag undrar något. Hon var från Åmål från början.


Här är första sidan på fullmakten. Sida ett av åtta med stämplar på varje sida. "Don Eddie Persson". Jo jag tackar jag.

Sedan var det klart. Tillträde kommer att vara någon gång i månadsskiftet februari mars och köpeskillingen ska föras över ca en vecka innan. Det är alltså först då jag behöver ha klart mitt lån. Jag ska fundera ett tag på hur stort jag ska låta lånet bli. Nu vet jag ju vad som finns i lägenheten och vad jag behöver köpa. Dammsugare, tre stora golvfläktar med stativ och städutrustning fanns. Jag behöver ha en vespa, en TV, ett litet skrivbord, en skrivbordsstol och en tolvpack San Miguel till att börja med.

Det här är mäklarfirman som förmedlade affären. Rekommenderas varmt.

Nu är det alltså bara att vänta. När själva affären ska göras upp kommer Rebecca och säljarens advokat att träffas och göra upp affären. Jag behöver inte vara där då. Det var därför jag skrev på fullmakten bland annat. När jag åker ner första gången har jag ännu inte bestämt.

Christopher släppte av mig på stan och jag styrde kosan rakt emot en orientalbutik vid busstationen som jag tittat på medan jag väntat på bussen många gånger. Jag hade fått för mig att de kryddor jag tänkt köpa med mig hem fanns där och det gjorde de förstås.


Jag är så sugen på att laga mat. Jag har inte gjort det en enda gång härnere och det första jag ska göra är en egen garam masalakryddblandning. Från vänster till höger: Muskotblomma, Stjärnanis, Kardemummakapslar, Svart kardemumma, Lagerblad, Nejlikor och Muskotnöt. Kanel, korianderfrön, kumminfrön och svartpeppar har jag hemma.

Ikväll dammsög och våttorkade jag allt också så jag bara kan packa det sista och dra imorgon bitti.

Sedan gick jag till Aldi för att köpa lite matsäck till hemresan. Nästan framme insåg jag att jag glömt mitt munskydd och den fajten var jag inte sugen på att ta. Jag fick gå hem och hämta ett.

Bredbandet fixades lagom till att jag skulle göra mitt sista inlägg.

Tack för denna gång!

Inga kommentarer: