onsdag 29 juni 2022

Gränser och normer

Den här teckningen av Felix tycker jag så mycket om. Den säger så mycket om var i livet han var när han gjorde den. Han var oslagbar.


Jag tror att han fick sig tilldelad en pappersbit att göra något med för att illustrera ett experiment. Jag har inte kollat med honom om han minns uppgiften så detta blir bara spekulationer om hur jag tror han tänkte. Eller rättare sagt hur jag själv tänkte på den tiden när man inte tänkte på att man måste förhålla sig till de begränsningar som satts av andra.

När han började funderade han på vad han ville göra med pappersbiten kom han på att han ville skriva ordet "Lufttryck" eftersom det var det uppgiften handlade om. På baksidan av lappen har han skrivit en text som förklarar experimentet.


"När luften rör sig på ovansidan minskar trycket där. Då lyfts papperet av trycket underifrån."

I början när han tog sig an uppgiften fick höjden på papperet bestämma hur stora bokstäver han skulle använda. Indirekt bestämde ju också höjden bredden på bokstäverna eftersom den liggande delen av bokstaven "L" förhåller sig till den stående delen av bokstaven. Här ser man att proportionerna är rätt. Det är så bokstaven "L" ser ut enligt normen. 

Någon gång under processen insåg han att papperet inte kommer att räcka till. Troligen efter det sista "t-éet". Annars kanske han hade gjort den oundvikliga uppdelningen av ordet på ett annat sätt. Jag vet inte hur stor hans kunskap om regler om det skrivna språket var vid tillfället. Han hade i alla fall koll på punkt och stor bokstav. Eller också skrev han bara av det som stod framme på tavlan.
Han borde nog - för att rädda teckningen - brutit mellan de båda t-éen så det blev "Lufttryck" då ordet "tryck" hade kunnat skrivas med mindre bokstäver. Det hade varit snyggare men inte helt perfekt. Här tog han ett beslut. Att skita i det totalt eller att börja om från början igen för att redan med det inledande "L-et" anpassa sig till lappens storlek. Det bästa hade förstås varit att börja om från början med ett större papper och sedan låta ordet bli hur stort det ville för att sedan klippa ut ordet utifrån hur stort det blev.

Ju större lappen blev desto mer skulle han behöva färglägga bakgrunden också. Det är en tidsödande uppgift och inte det skojigaste man kan sysselsätta sig med. Att färglägga stora ytor med en tunn färgpenna.

Jag känner så väl igen de dilemman han haft under skapandet. Det var först när man blev lite äldre som man insåg att man var tvungen till att tänka efter innan man påbörjade uppgiften. Kanske göra en skiss för att se hur stort man kan skriva för att ytan ska räcka till.

Kl 7 på morgonen satte jag in två surdegslimpor i ugnen. 


De hade jäst i formar över natten. Det innebär att jag har jättegott bröd i frysen när jag kommer hem. Denna gång med russin och tranbär. Jag provar mig fram lite. Framförallt med olika torkade frukter. Jag har testat mullbär och fikon tidigare. Torkade fikon kommer det bli mer av i vinter. Just nu är de väldigt dyra.

Jag och snickaren åt thaibuffé till lunch men jag blev lite besviken. Det var inte så gott som det brukar.

Idag kom också två LP-skivor jag beställde i mars tror jag. Det har varit problem vid pressningen men idag kom plattorna. 


Den intressanta arvikagruppen "Children of the Sün". Jag och "L" ska gå och se en spelning med dem på Scalateatern i Karlstad den 15 september och det ser jag fram emot.

Efter arbetsdagens slut fick jag "feeling" och lite resfeber så jag packade lite mera och skrev en nota som jag ska handla efter på lördag den 2 juli i Torrevieja. 


Förutom färskvaror är notan lite annorlunda mot hur en normal maxinota ser ut.

Jag ska göra Aperol spritz och Margarita tänkte jag. Tequila har jag redan. Det ska bli så roligt att gå iväg med Felix och min "Dramaten" på lördag morgon. De öppnar kl 9.

Lördagen har jag redan i stort sett fulltecknad med göromål. Vi behöver få tag på varsin cykel omgående. Det vill jag lägga lite tid på då. På måndagen sedan ska jag hämta min scooter.

I kväll lyssnar jag på Children of the Sün och Allman brothers.

Inga kommentarer: